Επανεξέταση της διαδρομής περιπάτου στο πλαίσιο του ταξιδιού: Haussmann και η δημιουργία σύγχρονου Παρισιού

Η κατώτατη γραμμή

Όταν ήμουν προσκεκλημένος από το Context Travel για να συμμετάσχω σε μια πεζοπορική περιήγηση που διερεύνησε πώς η διαρρύθμιση του Παρισιού μετατράπηκε τον 19ο αιώνα από τον πολεοδόμο Baron Georges Eugène Haussmann, δέχτηκα ευχάριστα. Ήθελα να κατανοήσω καλύτερα την βαθιά αστική μεταμόρφωση που υπέστη το Παρίσι - αλλά το πιο σημαντικό, μάθετε περισσότερα για τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πίσω από αυτές τις αλλαγές.

Αυτό αποδείχθηκε μια εξαιρετική, ενημερωτική περιοδεία που θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει καλύτερα την ιστορία του Παρισιού. Μπορώ επίσης να υποθέσω με βεβαιότητα ότι οι άλλες περιηγήσεις στο Παρίσι του Context είναι εξίσου καλές.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Στοιχεία και Κρατήσεις Εταιρείας:

Η λεπτομερής αναθεώρηση της περιήγησης μου:

Ήξερα ότι το Context είχε τη φήμη να προσφέρει περιηγήσεις που είναι πιο ουσιαστικές και εξειδικευμένες από άποψη περιεχομένου σε σχέση με τους μέσους ομολόγους τους και ξεκίνησε να κάνει την περιοδεία του Haussmann που αναμένεται να τον οδηγήσει κάποιος με επαγγελματικό υπόβαθρο στο θέμα.

Συναντήθηκα με μια ομάδα επισκεπτών και τον οδηγό μας, τον καθηγητή Michael H., έξω από το περίφημο θέατρο Comedie Francaise, όπου ο θεατρικός συγγραφέας Moliere δούλεψε τη μαγεία του. Το υπόβαθρο του Michael αποδείχθηκε ακόμη πιο εντυπωσιακό από το αναμενόμενο: είναι ένας ασκούμενος αρχιτέκτονας που κέρδισε βραβεία συμπεριλαμβανομένης της Fulbright Fellowship και του Βραβείου της Ρώμης στην Αρχιτεκτονική και πρόσφατα συνεργάστηκε στο σχεδιασμό του πρόσφατα ανοίγματος του Μουσείου Quai Branly με τον βαρέων βαρών Jean Nouvel.

Από το Grand Palais έως το Belle Epoque: Αξιοθέατα σε αυτό το γύρο

Το πρώτο σκέλος της περιήγησης μας μεταφέρει στο κοντινό Palais Royal, το οποίο αποτελούσε το πρώτο εμπορικό κέντρο της πόλης και φιλοξένησε το πρώτο καλυμμένο διάδρομο που κατασκευάστηκε για ρητά εμπορικούς σκοπούς. Ο Michael μας καθοδηγεί μέσα από μια σειρά από διακοσμητικά διακοσμημένα, διασυνδεδεμένα περάσματα και εξηγεί ότι αυτά ήταν επαναστατικά όταν χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, δεδομένου ότι παρείχαν στους συνηθισμένους Παρισιάνους ανακούφιση και καταφύγιο από τους επικίνδυνους, δύσοσμους μεσαιωνικούς δρόμους.

Διαβάστε σχετικά: 10 Παράξενα και ενοχλητικά γεγονότα για το Παρίσι

Εκτός από μια ποικιλία από καταστήματα, εστιατόρια και μπιχλιμπίδια, τα περάσματα προσφέρουν πολλές ενδιαφέρουσες οπτικές λεπτομέρειες, από γλυπτά και ανάγλυφα μέχρι (πλαστικές) μαρμάρινες στήλες.

Οι μετα-επαναστατικοί δημοκράτες που δημιούργησαν τις δημόσιες στοές δεν είχαν την πολυτέλεια να εισάγουν τα πραγματικά πράγματα, αλλά ήθελαν το κοινό να αποκτήσει την ευκαιρία να απολαύσει το μεγαλείο των ελληνορωμαϊκών σχεδίων.

Διαβάστε τα σχετικά: 15 Τα περισσότερα θαυμάσια μνημεία στο Παρίσι

Βγαίνουμε τελικά κοντά στην Avenue de l'Opera, μια από τις γεμάτα απέραντες λεωφόρους που εμφανίστηκαν κάτω από τον Haussmann και φαίνεται να είναι υποδειγματική της όχθης και της περίστασης που ονειρευόταν ο βαρώνας. Ο Μάικλ μας δίνει μια λεπτομερή εξήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην επισκευή του Παρισιού (και, μερικοί θα υποστηρίζουν, εξάλειψη) από την ομάδα του Haussmann (θα σας αφήσω να ανακαλύψετε τις λεπτομέρειες στην περιοδεία σας) και θα ξεκαθαρίσει το μυστήριο του γιατί η Avenue de l'Opera έμεινε σκόπιμα αδιάσπαστη.

Συνεχίζουμε να επισκεφθούμε την Όπερα Garnier , που χτίστηκε το 1875 και ένα από τα πρώτα μεγάλα δημόσια κτίρια που ανατέθηκαν σε έναν νέο αρχιτέκτονα μέσω δημοκρατικού διαγωνισμού.

Περνάμε μέσα από έναν πλούσιο χώρο μετά τον άλλο, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ επιχρυσωμένης αίθουσας υποδοχής, η οποία διαμορφώθηκε μετά την Γκαλερί Καθρέπτων στις Βερσαλίες. Το κύριο αμφιθέατρο είναι πάρα πολύ σκοτεινό για να κάνουμε κάτι περισσότερο από αόριστο να φτιάξουμε την οροφή με τον Marc Chagall, αλλά είναι ακόμα εύκολο να φανταστεί κανείς το μεγαλείο που πρέπει να νιώσετε όταν βλέπετε ένα μπαλέτο εδώ (παρά το παραπλανητικό όνομα, Όπερα Garnier πια - αυτά εμφανίζονται στην υπερσύγχρονη Βαστίλη της Όπερας).

Αφού εγκαταλείψουμε τα θαύματα του Garnier, κατευθυνόμαστε στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Boulevard Haussmann, όπου ο Michael μας ταξιδεύει μέσω των (πολύ απασχολημένων) πολυκαταστημάτων Belle-Epoque Galeries Lafayette και Au Printemps. Η περιήγηση κορυφώνεται στην καθαρή βεράντα του Au Printemps, που προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη.

Η ετυμηγορία?

Συνολικά, ήταν μια εξαιρετική περιοδεία. Ο καθηγητής Μάικλ Χ. Ήταν διασκεδαστικός, άκρως ενημερωμένος και φιλόξενος και έκανε μεγάλη δουλειά να επισημάνει τις λεπτομέρειες που μπορεί να μας λείπει διαφορετικά. Έκανε επίσης ένα σημείο ανταλλαγής με τους συμμετέχοντες μεμονωμένα - μια ωραία πινελιά.

Το ένα μειονέκτημα που σημείωσα ήταν ότι οι συμμετέχοντες έπρεπε να αγοράσουν δικά τους εισιτήρια για την είσοδο στην Όπερα Garnier. Ένιωσα ότι θα ήταν πιο λογικό να συμπεριληφθεί το εισιτήριο ως μέρος της αναγραφόμενης τιμής του γύρου, καθώς αυτό το επιπλέον έξοδο ήταν έκπληξη. Η αγορά των εισιτηρίων χρειάστηκε επίσης πολύ χρόνο, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα προπληρωμένα εισιτήρια.

Διαβάστε Σχετικές: Εξερευνώντας την γειτονιά Grands Boulevards

Εν πάση περιπτώσει, συνιστώ αυτήν την περιήγηση στους επισκέπτες που επιθυμούν να κατανοήσουν την πολιτική και κοινωνική ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Παρισιού. Πηγαίνετε πραγματικά μακριά κοιτάζοντας την πόλη σε διαφορετικό φως και θα πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε μεταξύ των κτιρίων και των μνημείων πριν και μετά το Haussmann μετά από την περιοδεία.

Όπως συνηθίζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ο συγγραφέας έλαβε δωρεάν υπηρεσίες για σκοπούς αναθεώρησης. Ενώ δεν έχει επηρεάσει αυτή την αναθεώρηση, το About.com πιστεύει στην πλήρη αποκάλυψη όλων των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.