Ημέρα όλων των Αγίων στην Πολωνία και τη Λιθουανία

1η Νοεμβρίου Όλες οι διακοπές των Αγίων

Η Ημέρα όλων των Αγίων, που παρατηρήθηκε την 1η Νοεμβρίου, είναι μια σημαντική γιορτή που γιορτάζεται, κυρίως στην Πολωνία και τη Λιθουανία, η οποία δίνει την ευκαιρία να αναγνωριστεί ο νεκρός. Εάν μαθαίνετε για την πολωνική κουλτούρα ή τις λιθουανικές διακοπές ή αν επισκέπτεστε την Πολωνία ή τη Λιθουανία κατά τις Ημέρες των Αγίων και των Ψυχών, είναι χρήσιμο να μάθετε τι είναι αυτή τη μέρα. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι δύο χώρες τηρούν αυτές τις διακοπές, εν μέρει επειδή η Λιθουανία και η Πολωνία ήταν κάποτε μία χώρα.

Όλες οι Παρατηρήσεις των Αγίων

Τη νύχτα αυτή επισκέπτονται τα νεκροταφεία και τα κεριά και τα λουλούδια τοποθετούνται σε τάφους, όπως λένε οι έρωτες προσευχές για τον αποθανόντα. Η φύση των διακοπών δεν υπαγορεύει ότι είναι διακοσμημένοι μόνο οι τάφοι των μελών της οικογένειας. παλιά και ξεχασμένα τάφοι και οι τάφοι των ξένων επισκέπτονται επίσης. Σε εθνικό επίπεδο τιμούνται οι τάφοι σημαντικών μορφών και στρατιωτικών τάφων.

Τα κεριά σε χρωματιστά γυάλινα βάζα που αριθμούν στις χιλιάδες φωτεινά νεκροταφεία στην Ημέρα των Αγίων και μια μέρα που διαφορετικά θεωρείται θλιβερή υπόθεση μετατρέπεται σε ομορφιά και φως. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία για τα μέλη της οικογένειας να δεσμεύσουν και να θυμούνται εκείνους τους οποίους έχασαν. Αυτή τη φορά μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος επούλωσης: τον περασμένο αιώνα στην Πολωνία και τη Λιθουανία οι πληθυσμοί μειώθηκαν από τον πόλεμο, κατέλαβαν καθεστώτα και απέλασαν και αυτή τη μέρα μπορεί να είναι όταν συνήθως σιωπηλοί άνθρωποι μιλάνε για τις απώλειές τους.

Η μάζα γίνεται για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκκλησία και να προσευχηθούν για τους νεκρούς.

Οι οικογένειες μπορούν να ενώσουν μαζί για ένα γεύμα, αφήνοντας ένα κενό μέρος με ένα πιάτο γεμάτο με φαγητό και ένα γεμάτο ποτήρι ως τρόπο να τιμούν όσα έχουν περάσει.

Απόκριες και Ημέρα όλων των Αγίων

Η Απόκριση δεν παρατηρείται στην Πολωνία ή τη Λιθουανία, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ημέρα όλων των Αγίων υπενθυμίζει την αρχαία όψη της παράδοσης αποκριών που περιγράφει τον τρόπο σύγκρουσης του κόσμου του ζωντανού και του κόσμου των νεκρών.

Η Ημέρα όλων των Αγίων ακολουθείται από την Ημέρα όλων των Ψυχών (2 Νοεμβρίου) και είναι το βράδυ μεταξύ αυτών των δύο ημερών που οι προηγούμενες γενιές πίστευαν ότι ο αποθανών θα επισκεφτεί τους ζωντανούς ή θα επιστρέψει στα σπίτια τους. Στη Λιθουανία, η μέρα ονομάζεται Vėlinės , και η ιστορία της είναι γεμάτη με παγανισμένο μύθο, όταν γιορτές και τελετές θυμούνται αυτούς που έζησαν πριν. Στο παρελθόν, μετά την επίσκεψη στους τάφους του αποθανόντος, τα μέλη της οικογένειας θα επέστρεφαν στο σπίτι τους για να δειπνήσουν σε επτά πιάτα που «μοιράζονται» με τις νεκρές ψυχές που επισκέπτονταν τη Γη - τα παράθυρα και οι πόρτες αφέθηκαν ανοιχτά για να διευκολύνουν την άφιξη και την αναχώρησή τους.

Διάφορες δεισιδαιμονίες περιβάλλουν παραδοσιακά αυτήν την ημέρα, όπως ο κακός καιρός που σημαίνει ένα έτος θανάτου και η ιδέα ότι οι εκκλησίες γεμίζουν με ψυχές αυτήν την ημέρα.