Εβραϊκή κληρονομιά και ιστορία στην Καραϊβική

Οι εβραϊκοί ταξιδιώτες δεν μπορούν να συρρέουν στα νησιά στο Πάσχα και Χανουκά όπως οι Χριστιανοί κάνουν το Πάσχα και τα Χριστούγεννα , αλλά οι Εβραίοι αγαπούν τις διακοπές στην Καραϊβική όσο και οποιοσδήποτε - και αποτελούν μέρος της ιστορίας της Καραϊβικής από τις πρώτες ημέρες της ευρωπαϊκής εξερεύνησης και επίλυση. Οι Σεφαρδικές εβραϊκές κοινότητες που χρονολογούνται από περισσότερους από τρεις αιώνες μπορούν ακόμα να βρεθούν στην Καραϊβική, η οποία φιλοξενεί επίσης την παλαιότερη συναγωγή στην Αμερική.

Ιστορία της εβραϊκής Καραϊβικής

Η Ιερά Εξέταση απαγόρευσε τους Εβραίους από την Ισπανία και την Πορτογαλία τον 15ο αιώνα και η προκύπτουσα διασπορά είδε πολλούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο ανεκτικές χώρες, όπως η Ολλανδία. Οι Ολλανδοί Εβραίοι εγκαταστάθηκαν τελικά στα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής, κυρίως στο Κουρασάο . Το Willemstad, πρωτεύουσα του Curacao, φιλοξενεί τη Συναγωγή Mikve Israel-Emanuel, αρχικά κατασκευασμένη το 1674 και μια εξέχουσα στάση στις περιηγήσεις στην πόλη της πόλης. Το σημερινό κτίριο χρονολογείται από το 1730 και το Κουρασάο έχει ακόμα μια ενεργή εβραϊκή κοινότητα μαζί με ένα εβραϊκό πολιτιστικό μουσείο και ένα ιστορικό νεκροταφείο.

Ο Άγιος Ευστάθιος , μικρότερου ολλανδικού νησιού, διέθετε κάποτε και ένα αρκετά μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό: τα ερείπια της πρώην συναγωγής του Honen Dalim (γύρω στο 1739) είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Ο Αλέξανδρος Χάμιλτον, γεννημένος στο νησί και αργότερα ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε ισχυρούς δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα του νησιού, προκαλώντας φήμες ότι ο ίδιος ήταν Εβραίος.

Αλλού στην Καραϊβική, οι Εβραίοι έμποροι ενθαρρύνθηκαν από τους Βρετανούς να εγκατασταθούν σε αποικίες όπως το Μπαρμπάντος , η Τζαμάικα , το Σουρινάμ και τα αγγλικά είδη των νησιών Leeward. Το Σουρινάμ έγινε μαγνήτης για τους Εβραίους που εκδιώχθηκαν από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία, δελεασμένοι εν μέρει επειδή οι Βρετανοί τους πρόσφεραν πλήρη ιθαγένεια στην αυτοκρατορία ως εποίκους.

Το Μπαρμπάντος φιλοξενεί ακόμα ένα ιστορικό εβραϊκό νεκροταφείο - το οποίο θεωρείται το παλαιότερο στο ημισφαίριο - και ένα κτήριο του 17ου αιώνα που κάποτε στεγάζει τη συναγωγή του νησιού και είναι σήμερα βιβλιοθήκη. Η Συναγωγή Nidhei Ισραήλ στη Τζαμάικα θεωρείται η παλαιότερη συναγωγή στο δυτικό ημισφαίριο, αφιερωμένη στο 1654.

Οι Εβραίοι έζησαν επίσης στη Γαλλική Μαρτινίκα και στους Αγίους Τόμας και Στ. Κρόι , που τώρα αποτελούν μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αρχικά εγκαταστάθηκαν από τη Δανία. Υπάρχει ενεργή συναγωγή (γύρω στο 1833) στην πρωτεύουσα του Αγίου Θωμά της Σαρλότ Αμαλί. Οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν αμέσως τα δάπεδα με άμμο: αυτό δεν είναι ένα φόρο τιμής στη θέση του νησιού, αλλά μάλλον ένα holdover από την Ιερά Εξέταση, όταν οι Εβραίοι έπρεπε να συναντηθούν σε μυστικό και η άμμος χρησιμοποιήθηκε για να μουσκεύσει τον ήχο.

Υπάρχουν επίσης τρεις συναγωγές στην Αβάνα της Κούβας , όπου υπήρχαν κάποτε 15.000 Εβραίοι (οι περισσότεροι έφυγαν όταν το Κομμουνιστικό καθεστώς του Κάστρο ανέλαβε τη δύναμη της δεκαετίας του 1950). Ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες εξακολουθούν να ζουν στην πρωτεύουσα της Κούβας. Εδώ είναι μερικά συναρπαστικά ιστορικά γεγονότα: ο Francisco Hilario Henríquez y Carvajal, Εβραίος, υπηρέτησε για λίγο ως πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, ενώ ο Freddy Prinz και ο Geraldo Riviera είναι μεταξύ πολλών προεξέχοντων Εβραίων από το Πουέρτο Ρίκο για να ανέβουν στα χέρια.

Οι πρώτοι εβραϊκοί μετανάστες συμμετείχαν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή εκείνων των περισσοτέρων της Καραϊβικής οινοπνευματωδών ποτών, το ρούμι, θέτοντας τις γνώσεις τους για τη γεωργία να δουλεύουν στον Νέο Κόσμο. Ο John Nunes, ένας Εβραίος από την Τζαμάικα, ήταν ένας από τους ιδρυτές του αποστακτηρίου Bacardi στην Κούβα, ενώ ο Storm Portner ήταν ένας από τους πρώτους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου στην Αϊτή.

Ενώ οι εβραϊκοί πληθυσμοί σε πολλά νησιά της Καραϊβικής έχουν μειωθεί από τα ιστορικά επίπεδα, οι κοινότητες των Εβραίων έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές του Πουέρτο Ρίκο και του Αγίου Θωμά στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεταμοσχεύσεων από την ηπειρωτική χώρα.

Έλεγχος τιμών και κριτικών της Καραϊβικής στο TripAdvisor