Δανική ύπαιθρο και κάστρα - Εκδρομή από την Κοπεγχάγη

Πράγματα που πρέπει να κάνετε με μια μέρα στην Κοπεγχάγη

Όσο ενδιαφέρουσα είναι και η Κοπεγχάγη , ίσως θελήσετε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στην δανική ύπαιθρο και να επισκεφθείτε τρία πολύχρωμα κάστρα, ενώ το σκάφος σας είναι αγκυροβολημένο στη Δανία. Πραγματοποιήσαμε μια μισή ημερήσια εκδρομή από ένα κρουαζιερόπλοιο, οδηγώντας κατά μήκος του γραφικού παραλιακού δρόμου της "Δανικής Ριβιέρας", σταματώντας στο Slot Frederiksborg, στο Fredensborg Slot και στην αυλάκωση Kronborg στην πορεία. Κάθε ένα από τα τρία αυτά κάστρα είχε τη δική του ιδιαίτερη έλξη.

Κουλοχέρη Frederiksborg

Το Frederiksborg είναι ένα τεράστιο κάστρο στο χωριό Hillerød, περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης . Το χωριό είναι το κέντρο της Βόρειας Ζηλανδίας και περιβάλλεται από πλούσια δάση. Η κίνηση από την Κοπεγχάγη είναι ενδιαφέρουσα, με πολλά εξοχικά σπίτια με ξύλινη οροφή κατά μήκος της διαδρομής. Παρόλο που τα παλαιότερα τμήματα της αυλάκωσης (κάστρο) χρονολογούνται από το 1560, το μεγαλύτερο τμήμα της αυλάκωσης κατασκευάστηκε μεταξύ 1600 και 1620 από τον Christian IV, τον οικοδόμο βασιλιά της Δανίας, ο οποίος γεννήθηκε στο κάστρο. Συχνά ονομάζεται "Δανικές Βερσαλλίες", δεδομένου ότι είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Σκανδιναβίας, που κατασκευάστηκε σε τρία νησιά στη λίμνη του κάστρου. Η υποδοχή είναι χτισμένη από κόκκινο τούβλο, με χάλκινη οροφή και πρόσοψη από ψαμμίτη. Τα δανικά δικαιώματα εκμεταλλεύτηκαν την υποδοχή για πάνω από διακόσια χρόνια και το εκκλησάκι της Christian IV χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Είναι γεμάτο με ασπίδες πολλών οικογενειών και έχει ένα όργανο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Παρόλο που δεν επιτρέπεται η χρήση φωτογραφιών μέσα στο Frederiksborg Slot, απολαύσαμε την περιήγηση στο κάστρο.

Ο κήπος του κάστρου Frederiksborg είναι επίσης απαραίτητος. Θα χρειαστεί να αφήσετε λίγο χρόνο για να περιπλανηθείτε πίσω από το κάστρο για να επισκεφθείτε αυτόν τον μπαρόκ κήπο, ο οποίος ανακαινίστηκε στο αρχικό του στυλ το 1996.

Κουλοχέρη Fredensborg

Μόλις λίγα μίλια από την αυλάκωση Frederiksborg είναι το Fredensborg, το καλοκαιρινό παλάτι της σημερινής βασιλικής οικογένειας της Δανίας, που χτίστηκε το 1720.

Είχαμε μια στάση μόνο στο παλάτι, το οποίο αναδιαμορφώθηκε. Το Fredensborg είναι επίσης σε ένα μικρό χωριό και πολλοί συγκρίνουν την ατμόσφαιρα του χωριού και του κάστρου με το Windsor στην Αγγλία. Το στιλ του κάστρου είναι εντελώς διαφορετικό από το Windsor, με χαρακτηριστικά μπαρόκ, κλασικά και ροκκόκο.

Κουλοχέρη Kronborg

Όποιος είναι οπαδός του Σαίξπηρ πρέπει να επισκεφτεί το χωριό Helsingør (Elsinore), περίπου 15 μίλια βορειοανατολικά του Hillerød στο στενότερο σημείο του καναλιού που χωρίζει τη Δανία από τη Σουηδία. Το κάστρο κάθεται σε μια χερσόνησο που εκβάλλει στο Øresund. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Σαίξπηρ επισκέφθηκε ποτέ το Helsingør ή το Κάστρο του Kronborg, αλλά το χρησιμοποίησε ως σκηνικό για το διάσημο έργο του Hamlet. (Μετονομάστηκε σε Kronborg "Elsinore Castle",) Kronborg μοιάζει πολύ περισσότερο με ένα φρούριο από τα άλλα δύο slots που επισκεφτήκαμε. Διαθέτει πολυάριθμα διαμερίσματα πυροβολικού σε προμαχώνες, τεράστιους τοίχους και τάφρο. Το "Hamlet" εκτελείται μερικές φορές στη μεγάλη αυλή της αυλάκωσης Kronborg.

Κάποια στιγμή στις αρχές του 15ου αιώνα, όλα τα πλοία που περνούσαν το Helsingør έπρεπε να πληρώσουν διόδια. Η στενότητα του χάσματος επέτρεψε στους άνδρες του Βασιλιά να πιέσουν εύκολα όλα τα πλοία να πληρώσουν, και η πόλη ευημερούσε και έγινε κέντρο ναυτιλίας. Για μια στιγμή ο Helsingør ήταν ακόμα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.

Μετά την περιήγηση στα τρία κάστρα, οδηγήσαμε πίσω στην Κοπεγχάγη κατά μήκος της ακτής, με μια γρήγορη ματιά στο οικογενειακό σπίτι / μουσείο της Karen Blixen, που έγραψε με το όνομα πένας του Isak Dinesen. Δεν σταματήσαμε στο μουσείο να τιμά την κληρονομιά της, αλλά άλλοι στο πλοίο που την επισκέφτηκαν βρήκαν την ιστορία της και τη ζωή της συναρπαστική. Το μουσείο Karen Blixen είναι προσβάσιμο από το σιδηροδρομικό σταθμό Rungsted Kyst.

Επισκεφθείτε τη Δανία και την Κοπεγχάγη μέσω κρουαζιερόπλοιου

Πολλές γραμμές κρουαζιέρας αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται / αποβιβάζονται από την Κοπεγχάγη . Η Σκανδιναβία είναι μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης που επισκέπτονται, οπότε μια κρουαζιέρα συμβάλλει πραγματικά στην επιβράδυνση του κόστους, αφού συμπεριλαμβάνεται το "ξενοδοχείο" και τα γεύματά σας. Το να περάσετε λίγες μέρες σε αυτή τη συναρπαστική πόλη σας δίνει τη δυνατότητα να βγείτε έξω από την πόλη.