Πώς να αποφύγετε να πάρετε τον ιό Zika ενώ ταξιδεύετε

ο Zika Virus είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά ασθενειών που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ταξιδιώτες. Η νόσος που μεταδίδεται από τα κουνουπίδια φαίνεται να εξαπλώνεται επί του παρόντος όπως η πυρκαγιά στη Λατινική Αμερική και ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλουν τον ιό αυξάνεται. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε μια περιοχή όπου η Zika δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή τους προσεχείς μήνες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα συμπτώματα προτού ξεκινήσετε.

Οπλισμένοι με αυτές τις γνώσεις, έχουμε κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον ιό εντελώς.

Τι είναι το Zika;

Όπως αναφέρθηκε, το Zika είναι ένας ιός που μεταφέρεται από κουνούπια και μεταφέρεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα του εντόμου. Έχει περάσει από τη δεκαετία του 1950, αλλά μέχρι πρόσφατα βρέθηκε κυρίως σε στενή ζώνη που περιβάλλει τον κόσμο κοντά στον ισημερινό. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται χάρη στην αλλαγή του κλίματος και τις θερμοκρασίες θέρμανσης, φέρνοντάς την σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν ελεύθερες από τον Zika.

Το Zika είναι σχετικά αβλαβές για τους περισσότερους ανθρώπους, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μην δείχνει ακόμη κανένα σημάδι συμπτωμάτων. Εκείνοι που αρρωσταίνουν θα μπορούσαν εύκολα να σφάλουν τον ιό για κάτι παρόμοιο με τη γρίπη, με τα συναισθήματα των πονοκεφάλων, του πόνου των μυών, της έλλειψης ενέργειας και ούτω καθεξής. Συνήθως, αυτά τα συμπτώματα περνούν μέσα σε περίπου μια εβδομάδα, χωρίς διαρκείς παρενέργειες.

Αυτό που έχει προκαλέσει στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) την έκδοση προειδοποίησης σχετικά με τον ιό, ωστόσο, είναι η πιθανή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει σε ένα αγέννητο παιδί.

Το Zika έχει συνδεθεί με μια κατάσταση γνωστή ως μικροκεφαλία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα μωρά να γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια, συνοδευόμενα από υποανάπτυκτες εγκέφαλοι. Στη Βραζιλία, όπου η Zika είναι ανεξέλεγκτη, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν με αυτή την πάθηση το τελευταίο έτος περίπου.

Αποφεύγοντας το Zika

Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστό εμβόλιο ή θεραπεία για το Zika, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η σύλληψη της νόσου είναι να αναβληθεί το ταξίδι σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι αποτελεί πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή πρόκειται να γίνουν στο εγγύς μέλλον.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς μερικές φορές τα ταξίδια δεν μπορούν να αποφευχθούν ή να αλλάξουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν μερικά άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης του ιού.

Για παράδειγμα, φοράτε πουκάμισα και παντελόνια με μακριά μανίκια, ενώ ταξιδεύετε σε μέρη του κόσμου όπου η Zika είναι ενεργή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσβαση των κουνουπιών στο δέρμα σας, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα να το συμβάλλετε στην πρώτη θέση. Καλύτερα, δοκιμάστε να φορέσετε ενδύματα απωθητικά εντόμων για να κρατήσετε τα σφάλματα γενικά μακριά. Τόσο η ExOfficio όσο και η Craghoppers έχουν εκτεταμένες γραμμές ενδυμασίας για ταξίδια με το Insect Shield που χτίστηκε ακριβώς μέσα. Αυτά τα ρούχα φαίνονται πραγματικά ωραία και αποδίδουν πολύ καλά.

Επιπλέον, ίσως είναι καλή ιδέα να φοράτε ελαφρά γάντια και πλέγμα κουνουπιού στο πρόσωπο. Το λιγότερο εκτεθειμένο δέρμα, τόσο το καλύτερο.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπρέι που καταπονούν τα έντομα, αν και για άλλη μια φορά συνιστάται προσοχή.

Κάτι σαν το DEET είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά έρχεται και με τις δικές του ανησυχίες για την υγεία. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε σπρέι σφάλματος που χρησιμοποιεί το DEET καθόλου και αντ 'αυτού να πάει με μια πιο φυσική επιλογή όπως εκείνες που έγιναν από τις Μπάρτς Μέλισσες. Αυτά τα απωθητικά είναι ασφαλή, καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον, αν και ίσως να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Σεξουαλική μετάδοση

Ενώ οι περιπτώσεις που συμβαίνουν στην πραγματικότητα ήταν εξαιρετικά σπάνιες, είναι πλέον γνωστό ότι η Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων και μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στο παρελθόν, φαινόταν ότι ο ιός ήταν μόνο μια απειλή για τις έγκυες γυναίκες, αλλά τώρα έχει αποδειχθεί ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να περάσει τη νόσο σε μια γυναίκα μέσω του σπέρματός του.

Εξαιτίας αυτού, οι άνδρες που έχουν επισκεφτεί μολυσμένες ζώνες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν προφυλακτικά όταν κάνουν σεξουαλική δραστηριότητα με τους συνεργάτες τους ή απέχουν συνολικά, για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή τους.

Και ως προφύλαξη, οι άνδρες που έχουν συντρόφους που είναι ήδη έγκυοι πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή μέχρι να γεννηθεί το μωρό.

Το CDC τονίζει ότι τα τσιμπήματα κουνουπιών εξακολουθούν να είναι μακράν η μεγαλύτερη μέθοδος για τη μετάδοση του ιού, αλλά πρέπει να ληφθεί προσοχή.

Μην κάνετε κανένα λάθος, η απειλή που θέτει ο Zika στους ταξιδιώτες είναι πολύ πραγματική. Αλλά αποφεύγοντας είναι επίσης μια πραγματική δυνατότητα χρησιμοποιώντας κάποια από τα βήματα που περιγράφονται εδώ. Για όσους απολύτως πρέπει να ταξιδεύουν σε μια μολυσμένη ζώνη, αυτές είναι οι καλύτερες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της απειλής για τώρα.