Βίαιη καταιγίδα της Βενεζουέλας

Αρρωσταί από την αλλαγή του κλίματος; Αυτή η καταιγίδα της Νότιας Αμερικής είναι αιώνια!

Είναι δύσκολο να αγνοήσετε τον καιρό αυτές τις μέρες, είτε είστε σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής είτε είστε πιστός δεσμευμένος στους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από τις πολικές στροβιλιές, στους τυφώνες που χτυπάνε τη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο, σε ξηρασίες που ποτέ δεν φαίνεται να τελειώνουν, κανείς στον κόσμο δεν φαίνεται να ξέρει τι συμβαίνει με τον καιρό.

Λοιπόν, αν δεν συμβεί να ζήσετε στη Βενεζουέλα - συγκεκριμένα, το τμήμα της Βενεζουέλας όπου ο ποταμός Catatumbo αδειάζει στη λίμνη Maracaibo.

Εδώ, θα βρείτε ένα φαινόμενο γνωστό ως Catatumbo Lightning.

Τι είναι το Catatumbo Lightning;

Επίσης, μερικές φορές αναφέρεται ως "αιώνια καταιγίδα" της Βενεζουέλας, το Catatumbo Lightning δεν πυροδοτείται ασταμάτητα, αλλά έχει για τουλάχιστον μερικούς αιώνες περίπου 150 φορές το χρόνο, μερικές φορές διαρκεί μέχρι και 10 ώρες την ημέρα, με έως και 300 αστραπές ανά ώρα. Δεν είμαι στατιστικολόγος, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό κάνει την πιθανότητά σας να χτυπηθεί από αστραπή ελαφρώς υψηλότερο εδώ από τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καταιγίδα, η οποία συμβαίνει περίπου τρία μίλια πάνω από την επιφάνεια του νερού, προκαλείται από μια τέλεια καταιγίδα κρύου και θερμού ρεύματος αέρα που συμβαίνει ακριβώς όπου σχηματίζονται κεραυνοί. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τον αντίκτυπο του μεθανίου στην τροφοδοσία της καταιγίδας - συγκεκριμένα, έναν συνδυασμό των μεγάλων περιφερειακών κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς και της επικρατούσας ορνιθοπανίδας, η οποία εκπέμπει το αέριο σε μεγάλες ποσότητες.

Είναι το Catatumbo Lightning πραγματικά αιώνιο;

Προτού πάτε να κλείσετε τις πτήσεις σας στη Βενεζουέλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το Catatumbo Lightning δεν είναι μόνο αιώνιο, αλλά η κατοχή του πάνω από το Delta του Catatumbo River δεν ήταν αιώνια αδιάσπαστη. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2010, η αστραπή έπαψε εντελώς, πιθανώς λόγω ξηρασίας που ξεπέρασε την περιοχή.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και αν είστε αρκετά τυχεροί για να επισκεφθείτε το Catatumbo Lightning όταν βρίσκεστε σε μια περίοδο υψηλής δραστηριότητας, ο αστραπής ξεκινάει σε διαφορετικό χρόνο κάθε μέρα και δεν αποτελεί έκπληξη το πιο εντυπωσιακό το βράδυ. Θα πρέπει να έχετε κατά νου αυτά τα στοιχεία όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας για να δείτε την αιώνια καταιγίδα της Βενεζουέλας (ή ίσως όχι τόσο αιώνια!).

Catatumbo Lightning στον Λαϊκό Πολιτισμό

Ανεξάρτητα από το αν η αιώνια καταιγίδα της Βενεζουέλας διαρκεί για το υπόλοιπο της αιωνιότητας, έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στον κόσμο. Ο διάλογος που ο Catatumbo Lightning δημιούργησε μέσα στην επιστημονική κοινότητα, έχει αναφερθεί στη λογοτεχνία ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ο ισπανός ποιητής Lope de Vega το χρησιμοποίησε ως σκηνικό για το σημαντικό του πολεμικό έπος "La Dragontea".

Πώς να δείτε το Catatumbo Lightning με τα δικά σας μάτια

Ανεξάρτητη στη Βενεζουέλα είναι εξαιρετικά δύσκολη σε γενικές γραμμές, ακόμη και για να δείτε εικονικά αξιοθέατα, όπως Angel Falls, ο υψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο. Η μόνη σας, η Catatumbo Lightning από οποιαδήποτε κοντινή απόσταση θα είναι δύσκολη, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, ακόμα κι αν ήδη μένετε στην κοντινή πόλη της Μερίδας.

Αν θέλετε να δείτε το Catatumo Lightning με τα δικά σας μάτια, η καλύτερη επιλογή σας είναι να πάτε με μια ξενάγηση όπως αυτή που συνδυάζει το θέαμα του κεραυνού με την ευκαιρία να δουν τα ποτάμια δελφίνια, τα πολύχρωμα πουλιά, τις πεταλούδες και τις μαϊμούδες , καθώς και για να εξερευνήσετε τα αυθεντικά χωριά των Άνδεων La Azulita και Jají.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να εξετάσει κανείς την περιήγηση όταν επισκέπτεστε τη Βενεζουέλα είναι η ασφάλεια. Η χώρα εμπλέκεται στη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και χρόνια, πράγμα που λέει πολλά για μια χώρα που βρίσκεται συνεχώς στο χείλος της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Εάν ταξιδεύετε μόνοι σας στη Βενεζουέλα και δεν είστε Βενεζουέλας, βάζετε την ασφάλειά σας σε κίνδυνο! Μην αποφασίσετε να σώσετε μερικά δολάρια τώρα που θα σας κοστίσει κάτι ανεκτίμητο αργότερα.