Γιατί το Cinco de Mayo γιορτάζει περισσότερο στις ΗΠΑ από το Μεξικό;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Cinco de Mayo θεωρείται Η ΗΜΕΡΑ για να γιορτάσει το μεξικάνικο φαγητό, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Φυσικά, είναι επίσης μια μεγάλη δικαιολογία για να απολαύσετε μεξικάνικα ποτά . Αντίθετα, στο Μεξικό, το Cinco de Mayo γιορτάζεται με πολύ χαμηλό ρυθμό . Οι σπουδαστές παίρνουν την ημέρα, αλλά οι τράπεζες και τα κυβερνητικά γραφεία είναι ανοιχτά και οι μόνες μείζονες παρελάσεις και γιορτές που πραγματοποιούνται νότια των συνόρων πραγματοποιούνται στην πόλη Puebla , όπου υπάρχει μια στρατιωτική παρέλαση και μια εικονική μάχη διοργανώνεται για να τιμήσει τη μνήμη της μάχης Puebla, το γεγονός που προκάλεσε τις διακοπές.

Γιατί λοιπόν ο Cinco de Mayo γιορτάζεται με τέτοια φαντασία στις Ηνωμένες Πολιτείες; Φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα μάρκετινγκ. Με τον μεγάλο πληθυσμό της μεξικάνικης καταγωγής που ζουν στις ΗΠΑ, έχει νόημα να γιορτάζουμε τον πολιτισμό του Μεξικού, ακριβώς όπως η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι μια μέρα για να γιορτάσει τον ιρλανδικό πολιτισμό , αλλά και για πολλούς μια δικαιολογία για κόμμα σκληρά. Οι διακοπές του Cinco de Mayo εξελίχθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, και μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο ως μεξικανο-αμερικανικές διακοπές από ό, τι ένα μεξικανικό.

Ιστορία του Cinco de Mayo στις ΗΠΑ

Το 1862, την εποχή που έλαβε χώρα η μάχη της Puebla, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στον εμφύλιο πόλεμό της. Η γαλλική παρουσία στο Μεξικό ήταν μια στρατηγική κίνηση: κερδίζοντας ένα χρέος στο Μεξικό, οι Γάλλοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να στηρίξουν τον Συνομοσπονδιακό Στρατό. Η ήττα των Γάλλων στη μάχη της Puebla δεν ήταν οριστική, αλλά συνέβαλε στην αποφυγή των Γάλλων ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν πρόοδο.

Έτσι, ο Cinco de Mayo μπορεί να θεωρηθεί ως σημείο καμπής στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ. Ο Cinco de Mayo γιόρτασε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νότια Καλιφόρνια το 1863 ως επίδειξη αλληλεγγύης με το Μεξικό κατά της γαλλικής κυριαρχίας.

Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν σε ετήσια βάση και από τη δεκαετία του 1930 θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ταυτότητα του Μεξικού, να προωθήσουμε την εθνοτική συνείδηση ​​και να οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη της κοινότητας.

Στη δεκαετία του 1950 και στη δεκαετία του '60 οι μεξικανοαμερικανοί νέοι ανέλαβαν τις διακοπές και κέρδισαν μια δι-εθνική γεύση και ο εορτασμός της χρησιμοποιήθηκε ως ένας τρόπος για να οικοδομηθεί η υπερηφάνεια του Μεξικού. Οι εορτασμοί αποκτούν μερικές φορές εταιρικούς χορηγούς και αυτός είναι ο τρόπος που οι διακοπές άρχισαν να παίρνουν μια εμπορική γεύση.

Στη δεκαετία του 1980 οι διακοπές άρχισαν να κυκλοφορούν σε εμπορική κλίμακα σε ευρεία κλίμακα. Τώρα, ο Cinco de Mayo προωθείται ως μέρα για να γιορτάσει το μεξικάνικο φαγητό , τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και φυσικά το ποτό. Για μερικούς μπορεί να είναι απλώς μια δικαιολογία για να μεθυσθεί, αλλά αν είναι επίσης μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό και την ιστορία του Μεξικού, τότε δεν χάνεται εντελώς.

Γιατί όχι την Ημέρα Ανεξαρτησίας;

Ίσως θα ήταν πιο λογικό να γιορτάσουμε τον μεξικανικό πολιτισμό την Ημέρα της Μεγάλης Ανεξαρτησίας του Μεξικού στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι οι άνθρωποι γίνονται έτοιμοι να γιορτάσουν το "Dieciseis de Septiembre"; Δεν είναι απλά πιασάρικα. Επίσης, το Σεπτέμβριο οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στη λειτουργία "Επιστροφή στη Σχολή" και όχι σε διάθεση για πάρτι. Ο μήνας του Μαΐου στερείται μεγάλες διακοπές και μια δικαιολογία για το κόμμα είναι πολύ ευπρόσδεκτη κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Έτσι, με κάθε τρόπο, γιορτάστε Cinco de Mayo. Ρίξτε μια μεξικάνικη φιέστα . Απολαύστε μεξικάνικο φαγητό . Μάθετε για τις μεξικανικές παραδόσεις και τον πολιτισμό .

Εν τω μεταξύ, εδώ στο Μεξικό, θα απολαύσουμε μια ήσυχη μέρα.

Σκέφτομαι ότι ίσως κάποιοι Αμερικανοί απελάτες να συναντηθούν και να μετατρέψουν την Ημέρα του Προέδρου σε μια μεγάλη δικαιολογία για κόμμα. Αν και, σκεφτείτε, εδώ στο Μεξικό έχουμε πολλούς λόγους για πάρτι .