Γιατί κάθε φωτογράφος πρέπει να πάει στην κοιλάδα Huacahuasi του Περού

Σε αντίθεση με τα σεβάσματα των διαδρομών Inca και Salkantay, η διαδρομή Lares προς Machu Picchu πετάει σε μεγάλο βαθμό κάτω από το ραντάρ για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Αναπτύχθηκε από τις ορεινές συνοικίες του Περού στα τέλη του 2015, το μονοπάτι συνδυάζει την οικειότητα της ορεινής ζωής με την αναζωογονητικά όμορφη σειρά των Άνδεων , που σας συνδέει με τους πολιτισμούς που λατρεύουν αυτή τη γη σαν θεός. Η ύφανση μέσω των παραδοσιακών κοινοτήτων των Άνδεων, ο Lares παρέχει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη ζωή στα περουβιανά υψίπεδα : Αυτός είναι ο δρόμος για όσους αναζητούν ένα ταξίδι για να εξελιχθούν εξίσου στην επιφάνεια που θα αποδειχθεί ότι συγκεντρώνεται μέσα σας.

Η Άνοδος

Αφού έφυγα από την πολυσύχναστη πόλη Cusco για το μονοπάτι, έφτασα στο Lares, τον ομώνυμο ίχνος. Η άφιξή μου έπεσε να πέσει την ημέρα των εκλογών: Η πόλη των βουνών ήταν ακόμη πιο ζωντανή από το συνηθισμένο, καθώς πολλοί ντόπιοι πλημμύρισαν για να ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο του Περού. Γεμίζοντας φορτηγά κρεβάτια στο χείλος, οικογένειες χύνεται από κοντινά βουνά φυλάκια. Καθώς οι ντόπιοι συγκεντρώνονταν στις πολυάριθμες υπαίθριες αγορές της πόλης, ακολούθησε μια ζωντανή διασκέδαση, τροφοδοτούμενη από την chicha de jora, μια ζυθοποιία μπύρας καλαμποκιού που καταναλώνεται ευρέως στις Άνδεις.

Φεύγοντας από τους Lares, περνούσα μια φτερωτή, λεπτή φέτα στο βουνό για να σταματήσω για μεσημεριανό γεύμα στην Quelquena Valley, τη γη που συνδέει το Lares με την κοιλάδα Huacahuasi. Ενώ σε αυτό το βουκολικό σκηνικό, μια νεαρή γυναίκα έτρεξε ένα κοπάδι από πρόβατα, χαλαρώνοντας με άκρη στα ζώα, φροντίζοντας να τα κρατήσει στην αποφασισμένη σειρά της κατεύθυνσης. Στάσαμε για γεύμα κοντά: με βουνά που με περιπλανούσαν από κάθε πλευρά, ήταν εύκολο να αισθανθώ απείρως μικρό σε ένα περιβάλλον τόσο ατελείωτο, καθιστώντας δύσκολο να σκεφτώ τίποτα άλλο εκτός από αυτό που ήταν μπροστά μου.

Μετά από επαρκή ανάπαυση κάτω από τον Περουβιανό ήλιο, ξεκίνησε το ταξίδι στην Huacahuasi Lodge. Φορτώντας το πακέτο μου, άρχισα να περνάω το μικρό μονοπάτι πάνω από το Pass Huacahuasi, αποκτώντας πρόσβαση σε μια πανοραμική θέα που αποκαλύπτει ολόκληρη την κοιλάδα, πάνω από 12.595 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Ήταν μια σπάνια σκηνή, σχεδόν πλήρως πράσινη, εκτός από τις περιστασιακές άσπρες κουκίδες, που αντιπροσωπεύουν κοπάδια προβάτων στην κοιλάδα.

Η κάθοδος

Κάποτε στην κορυφή του περάσματος, άρχισα την κάθοδο μου σε μία από τις πιο όμορφες σκηνές που έχω συναντήσει ποτέ: Χτένισμα μέσα από τα μπαλώματα της μορετίνης που έφτιαξα με μέντα, έφτασα στο Huacahuasi Valley, το καλύτερο μυστικό του Περού. Είναι εδώ όπου τα βουνά γίνονται θεοί και ο άνεμος ψιθυρίζει. ένα μέρος όπου η φύση κυριαρχεί υπέρτατη. Όταν κατοικείτε σε αυτό το εκτεταμένο τοπίο, είναι εύκολο να αισθανθείτε μικρό. Δύο αδελφές μου πέρασαν κατά την άφιξή μου, παίρνοντας στιγμές για να κυνηγήσω γελώντας καθώς έτρεχαν ένα κοπάδι από άλογα μέσα από τα υψίπεδα. Είναι μια στιγμή που μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην Περιπέτεια Lares, η οποία υφαίνει ταξιδιώτες μέσα από τα τοπικά χωριά που εκπέμπουν μια απτή αίσθηση ζωής.

Έφτασα στο Huacahuasi Lodge καθώς μια ομίχλη αρχίζει να καλύπτει ολόκληρη την κοιλάδα, καλύπτοντας ένα γαλήνιο τοπίο που περιλαμβάνει αρκετούς καταρράκτες. Έπαιξα καταφύγιο από το ταξίδι μου στην εξωτερική σάουνα του δωματίου μου, στηριζόμενη στην μπανιέρα, καθώς η ομίχλη κυλούσε γύρω από το καταφύγιο. Καθώς ο μυστικισμός του Περού αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μου, ο μόνος ήχος που μπορούσα να ακούσω ήταν η βιασύνη του νερού που φτάνει στη βάση του τις πτώσεις.

Αυξάνοντας νωρίς το επόμενο πρωί για να εξερευνήσουν την κοιλάδα, πήγα με τον οδηγό μου και τους άλλους ταξιδιώτες για να δω από κοντά τους καταρράκτες που περιβάλλουν. Καθώς περπατούσαμε μέσα από την κοιλάδα, περάσαμε ένα σύνολο παραδοσιακών αγροτικών σπιτιών όπου βόσκουν τα πρόβατα και το λάμα.

Σε αυτήν την επαρχιακή γεωργική γη, οι ντόπιοι βιώνουν τη ζωή τους από τα ζώα και τα βουνά που κατοικούν στο χώρο, καθιστώντας το κάθε βήμα λεπτό, καθώς αυτό είναι το σπίτι μιας οικογένειας ατόμων των οποίων οι οικογένειες έχουν φροντίσει αυτό το έδαφος για χιλιάδες χρόνια.

Καθώς πλησίασα στους καταρράκτες, άρχισε να ακολουθεί ένα σκυλάκι. Αναμίχθηκαν με τα αλπάκα και τις λάμες που γεμίζουν τον ορίζοντα, χωρίς να κουβαλάνε μαζί τους για χρόνια. Στην αναρρίχηση στο βουνό, έκανα το δρόμο μου μέσα από ένα μονοπάτι γεμάτο με πέτρινα βράχια, κυρίως ογκόλιθοι και ορυκτά, που ρίχτηκαν από τα βουνά καθώς πέρασαν τα χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η γη έχει μια συνεχή, ατέρμονη δυναμική, καθιστώντας τη χαρά να διασχίσει μια γη με τέτοιες πνευματικές συνειρμούς.

Καθώς ο αέρας χτυπούσε στο πρόσωπό μου, μια δόση φρέσκου αέρα των Άνδεων πλήρωσε το σώμα μου.

Σε μια έκταση τόσο τεράστια και ακραία, είναι εύκολο να νιώσετε σαν μια κουκίδα στο χάρτη, το οποίο είναι ένα συναίσθημα που έχω μεγαλώσει για να επιζητήσω όσο περισσότερο ταξιδεύω. Καθώς ο άνεμος δημιούργησε μια τσέπη γύρω μου, εκείνη τη στιγμή θυμάμαι τη σημασία του γιατί ταξιδεύουμε. Ταξιδεύουμε για να νιώσουμε κάτι, τίποτα, για να μας συνδέσετε με τον κόσμο γύρω μας. Ως φωτογράφος, ζω συχνά μέσα από το φακό της κάμεράς μου και μόνο όταν θυμάμαι να κοιτάξω προς τα πάνω, μπορώ να βιώσω πραγματικά τον κόσμο ως προορισμό της φύσης. Αν και δεν θα σταματήσω ποτέ να τεκμηριώσω τον απίστευτο κόσμο που ονομάζουμε σπίτι, ελπίζω να φέρει την προσοχή που βρήκα στο Περού στην καθημερινότητά μου.

Φωτογραφικές συμβουλές για την τεκμηρίωση του Περού

Κλίμακα: Λόγω της τεράστιας τοπογραφίας των περουβιανών Άνδεων, είναι εύκολο να χάσετε τη συλλογή της κλίμακας τέτοιων πανύψηλων κορυφών βουνού. Πριν καταγράψετε μια εικόνα, προσπαθήστε να βρείτε ένα εστιακό σημείο που θα ενισχύσει την κλίμακα σας. Μπορείτε να εντοπίσετε ένα λάμα σε απόσταση; Υπάρχει μια αλπακά που ψάχνει μέσα από την πλαγιά του βουνού; Υπάρχει ένας ιδιαίτερος ογκόλιθος που είναι πιο κοντά σας από το βουνό, δημιουργώντας τελικά ένα σημείο αναφοράς; Ό, τι βρίσκετε, βεβαιωθείτε ότι το εμφανίζετε στην εικόνα. Αυτό βοηθά στην εμφάνιση του εύρους του τοπίου. Καταγράφοντας ένα πρόσωπο, ζώο ή σχηματισμό βράχου σε μια εικόνα, είστε σε θέση να τεκμηριώσετε πραγματικά την έκταση της απεραντοσύνης στο χέρι. Όταν στο Περού, αυτή η τακτική είναι απαραίτητη για βέλτιστες φωτογραφίες.

Πολιτιστική ευαισθησία: Ο Περουβιανός λαός αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους και εντυπωσιακούς πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να αποφύγετε να τεκμηριώσετε απολύτως τα πάντα, αλλά να δείξετε σεβασμό για τη γη στην οποία διασχίζουν, να ζητήσετε άδεια από τους ανθρώπους πριν φωτογραφηθούν. Βλέπετε μια οικογένεια περπατώντας στο βουνό που θα θέλατε να φωτογραφίσετε; Υπάρχει χειροποίητο χαλί σε μια αγορά στην οποία θα θέλατε να πάρετε μια εικόνα; Είτε επιθυμείτε να τραβήξετε το υπέροχο καπέλο που έχετε το μάτι σας είτε το αξιολάτρευτο παιδί που βλέπετε παίζοντας στο δρόμο, είστε βέβαιοι να βρείτε περισσότερη επιτυχία με αυτό το νεύμα της εκτίμησης. Οι Περουβιανοί είναι γνωστοί για την καλοσύνη τους, οπότε πιθανότατα θα υποχρεωθούν, αλλά αυτή η πράξη σεβασμού πηγαίνει πολύ μακριά.

Στοιχειακή Ποικιλία: Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Περού, θα παρατηρήσετε γρήγορα ότι τα στοιχεία μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή ειδοποίηση. Μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ηλιόλουστη μέρα στα βουνά των Άνδεων και μέσα σε λίγα λεπτά, μια μάζα καιρικών συνθηκών μπορεί να πνίξει, μετατρέποντας τη φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα σας σε μια καταρρακτώδη καταρράκτη. Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να συσκευάσετε το σωστό εργαλείο όταν βρίσκεστε στο μονοπάτι. Έχετε μια αδιάβροχη τσάντα; Υπάρχει μια γρήγορη τοποθεσία, όπου μπορείτε να φιλοξενήσετε τη φωτογραφική μηχανή, το κινητό σας τηλέφωνο και άλλα είδη τεχνολογίας; Έχετε τα σωστά ρούχα για να σκουπίσετε τους φακούς σας εάν η βροχή συμβαίνει να προσγειωθεί στο γυαλί; Όλα αυτά τα είδη θα πρέπει να συσκευάζονται για το ταξίδι σας, καθώς και μια ξηρή τσάντα που μπορεί εύκολα να προσεγγιστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτό μπορεί να υποκαταστήσει απουσία μιας εντελώς αδιάβροχης τσάντας, η οποία πιθανόν να κρατάει την πρόσθετη ταχύτητά σας.