Βασικές ολλανδικές φράσεις: Πώς να παραγγείλετε φαγητό στα ολλανδικά

Παραγγείλετε φαγητό σαν τοπικό στο Άμστερνταμ

Έχεις καταλάβει τις πολυπλοκότητες του πώς να πω "παρακαλώ" και "ευχαριστώ" στα ολλανδικά . Πάρε τώρα τη συζήτησή σου στο επόμενο επίπεδο με αυτά τα απλά αιτήματα. Οι φράσεις που ακολουθούν καλύπτουν τις βασικές συναλλαγές σε ολλανδικό εστιατόριο , καφέ ή μπαρ.

Απλά αιτήματα για φαγητό και ποτό

Αφού χαλάσετε το διακομιστή σας με ένα ολλανδικό hallo (τουλάχιστον μία λέξη που δεν χρειάζεται να απομνημονευτεί), ήρθε η ώρα να κάνετε μια παραγγελία. Η απλούστερη μορφή αίτησης είναι το X, graag (X, khrahkh) 'X, παρακαλώ', όπου το X είναι το αντικείμενο που θέλετε να παραγγείλετε.

Αυτό είναι σύντομο για ik wil graag ... (ik vil khrahkh) «Θα ήθελα ...». Δυστυχώς, αυτές οι φράσεις χαρακτηρίζονται από έναν από τους πιο δύσκολους ολλανδικούς ήχους, τον λεγόμενο voeless velar fricative, που αντιπροσωπεύεται με το "kh" στο σύστημα προφοράς. είναι περισσότερο παρόμοιο με το ch στο νεύρο του γουίντζιου chutzpah ή στη λίμνη της Scottish loch . Ορισμένες συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση αυτού του αιτήματος είναι:

Εναλλακτικά, οι ομιλητές μπορούν επίσης να διατυπώσουν το αίτημα υπό μορφή ερωτήματος:

Για να παραγγείλετε πολλά ποτά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ειδικός πληθυντικός τύπος. απλά χρησιμοποιήστε τον αριθμό αντί για τη λέξη een ('one'): twee (tvay, 'two'), drie (dree, 'τρία'), vier (feer, 'four') κλπ.

Παράδειγμα:

Για να παραγγείλετε ένα άλλο από το ίδιο στοιχείο, χρησιμοποιήστε αυτήν την φράση:

Το αίτημα για μπύρα περιέχει μια παραλλαγή στη συνηθισμένη λέξη για τη μπίρα ( biertje ), δηλαδή biertje , η οποία είναι ελαττωματική (δηλαδή «μικρή μπύρα»).

Δεν είναι σαφές πώς έγινε αυτή η τυποποιημένη μορφή της αίτησης, αλλά οι έμπειροι ταξιδιώτες της Ευρώπης θα παρατηρήσουν σίγουρα ότι το τυπικό μέγεθος μιας ολλανδικής μπύρας είναι πράγματι αρκετά μειωτικό σε σύγκριση με τους κεντροευρωπαίους ομολόγους της. Η χώρα έχει επίσης τη δική της περιστροφή για την πώληση νερού στα εστιατόρια. Τις περισσότερες φορές, τα εστιατόρια θα μειωθούν για να εξυπηρετήσουν το νερό της βρύσης και θα απαιτήσουν προστάτες για την αγορά εμφιαλωμένου νερού - εξ ου και η μορφή αυτού του αιτήματος.

Αυτές οι τελευταίες φράσεις θα παράσχουν στους επισκέπτες τα περισσότερα από τα ουσιώδη ολλανδικά εστιατόρια:

Αλληλεπίδραση με τον σερβιτόρο

Φυσικά, η συνήθης διαδικασία στο εστιατόριο είναι ότι ο σερβιτόρος θα πλησιάσει πρώτα και θα θέσει μια ερώτηση, η οποία θα είναι κάποια παραλλαγή σε μία από αυτές τις φράσεις:

Και αν δεν μπορείτε να ανακαλέσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω φράσεις για να τοποθετήσετε την παραγγελία σας στα ολλανδικά, μπορείτε τουλάχιστον να εξαιρεθείτε στα ολλανδικά με αυτή την ουσιαστική φάση: