Ένα μήνα έξω: Είναι η Βραζιλία έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Οι πολιτικές αναταραχές, τα σκάνδαλα διαφθοράς, τα καθυστερημένα κατασκευαστικά έργα, τα νερά που πλημμυρίζουν τα λύματα, οι κλοπές των δρόμων και η Ζίκα, είναι οι ανησυχίες για το μυαλό πολλών, όπως η προσέγγιση των καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Ένα μήνα έξω, είναι τα πρώτα Ολυμπιακά παιχνίδια της Νότιας Αμερικής; Είναι η Βραζιλία έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν στις 5 Αυγούστου. Ωστόσο, με πολλές ερωτήσεις που αντιμετωπίζει το Ρίο ντε Τζανέιρο και ολόκληρη τη Βραζιλία, το κύριο μέλημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν είναι οι αθλητές και ο αθλητισμός.

Αντ 'αυτού, τα πολιτικά γεγονότα, η πρόσφατη καθυστέρηση στο έργο επέκτασης του μετρό και ο ιός Zika είναι μόνο μερικά από τα πρωτοσέλιδα που επικρατούν στις ειδήσεις. Πιο πρόσφατα, ο κυβερνήτης του κράτους του Ρίο δήλωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί προγραμματιστές για την επίσκεψη και την παρακολούθηση δύο εβδομάδων αθλητικών αγώνων ανησυχούν εάν η χώρα είναι ασφαλής και έτοιμος για την άφιξή τους.

Τι συμβαίνει επί του παρόντος;

Η Βραζιλία έχει σήμερα αρκετά σημαντικά θέματα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, αναστάλη μετά από να κατηγορηθεί για διαφθορά. Επιπλέον, η Βραζιλία βρίσκεται εν μέσω σοβαρής οικονομικής ύφεσης. Προκειμένου να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλοί από τους φτωχούς Φαβάλας της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν μετεγκατασταθεί, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες όσων αντιτίθενται σε αυτές τις εκδιώξεις και στις σχετικές δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν είναι περίεργο ότι η διάθεση των ντόπιων μπορεί να μην είναι τόσο φιλόξενη όσο οι αξιωματούχοι θα ελπίζουν.

Πολλοί μοιράζονται την πεποίθηση ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την υποδομή θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα σε απαραίτητες εγκαταστάσεις όπως σχολεία, κατοικίες και νοσοκομεία. Λέγεται ότι περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος έχουν διατεθεί για τη βελτίωση των υποδομών στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι αργές πωλήσεις εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντικατοπτρίζουν τη διάθεση των τοπικών πληθυσμών και τις ανησυχίες των πιθανών τουριστών σχετικά με τα πολιτικά θέματα, θέματα υγείας και ασφάλειας στο Ρίο.

Απαιτούνται γενικές προφυλάξεις

Επιπλέον, παρά τη μείωση του εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις κλοπών του δρόμου εξακολουθούν να είναι πολύ συχνές. Οι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους επισκέπτες ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα αυτό με την αυξημένη αστυνομική παρουσία σε μέρη της πόλης. Επιπλέον, η πόλη φιλοξένησε πρόσφατα δύο σημαντικές εκδηλώσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο και την επίσκεψη του Πάπα Φράνιτς και δεν υπήρξαν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων.

Το Ινστιτούτο Τουρισμού της Βραζιλίας εκτιμά ότι μισό εκατομμύριο ξένοι τουρίστες θα φτάσουν στο Ρίο για τους Αγώνες. Οι υπάλληλοι συμβουλεύουν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ακολουθήσουν κάποιες γενικές συμβουλές ασφαλείας , όπως αφήνοντας τα τιμαλφή σας με ασφάλεια σε ένα ξενοδοχείο. Προειδοποιούν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύετε με τα πόδια.

Θα είναι όλα έτοιμα;

Ταξιδεύοντας στην πόλη που είναι διάσημη για κακή κυκλοφορία μπορεί να απαιτεί υπομονή, αλλά το Rio έχει ένα αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών . Η απάντηση στη μάχη με πολυσύχναστους δρόμους είναι η επέκταση στο μετρό που θα συνδέσει το Ipanema με το Ολυμπιακό Πάρκο στο Barra de Tijuca.

Ο Barra da Tijuca θα φιλοξενήσει τους περισσότερους από τους τριάντα δύο χώρους των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2016 καθώς και το Ολυμπιακό χωριό. Η επέκταση του μετρό έχει αναβληθεί σε τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη κατασκευή που τρέχει πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Μια δήλωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) αναφέρει ότι «ο ΟΣΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην κατασκευή του Velodrome και έχει εκφράσει τακτικές ανησυχίες με την Οργανωτική Επιτροπή του Ρίο 2016 και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.» Ωστόσο, οι διοργανωτές υποσχόμαστε ότι το ποδηλατοδρόμιο , που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις ποδηλασίας, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ενώ άλλοι χώροι είναι ήδη ολοκληρωμένοι ή έχουν προγραμματιστεί.

Ωστόσο, ένας άλλος χώρος ανησυχεί τους αξιωματούχους - ο κόλπος Γκουαναμπάρα, όπου θα διεξαχθούν οι ιστιοπλοϊκοί και ιστιοσανίδες - λόγω των βαρέως μολυσμένων υδάτων. Αυτό ήταν ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, που προκλήθηκε από τα σκουπίδια που τροφοδοτήθηκαν στον κόλπο.

Ο ιός Zika

Πολλοί επισκέπτες, τόσο οι θεατές όσο και οι αθλητές, ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον ιό Zika , αλλά οι αξιωματούχοι καθησυχάζουν το κοινό ότι ο κίνδυνος θα μειωθεί τον Αύγουστο, όταν ο ψυχρός καιρός του χειμώνα στη Βραζιλία θα μειώσει τον αριθμό των κουνούπια.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να συνιστώνται να μην ταξιδεύουν στο Ρίο, καθώς η υγεία των εμβρύων μπορεί να καταστραφεί από την έκθεση του Zika.

Παρά τις πολλές αυξανόμενες ανησυχίες, οι αξιωματούχοι καθησυχάζουν το κοινό ότι τα παιχνίδια θα συνεχίσουν σύμφωνα με το σχέδιο και θα είναι τεράστια επιτυχία.