Πρέπει να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί του 2016;

Μέσα από την ταχεία εξάπλωση του ιού ZIka στη Λατινική Αμερική, ορισμένοι ζήτησαν να ακυρωθούν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ήδη προβληματικές για διάφορους λόγους. Σκάνδαλα διαφθοράς, διαμαρτυρίες και ρύπανση των υδάτων στο Ρίο είναι μερικά από τα σοβαρότερα ζητήματα, αλλά ο ιός Zika στη Βραζιλία έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τη δυνατότητα ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο ιός Zika παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία πέρυσι, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα εκεί για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο ιός είναι νέος στο δυτικό ημισφαίριο και επομένως ο πληθυσμός δεν έχει ασυλία στην ασθένεια. και δεύτερον, επειδή το κουνούπι που μεταφέρει την ασθένεια είναι πανταχού παρόν στη Βραζιλία. Το κουνούπι Aedes aegypti, ο τύπος κουνουπιών που είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση του Zika και παρόμοιων ιών που μεταδίδονται με κουνουπιές, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του κίτρινου πυρετού, συχνά ζουν μέσα σε σπίτια και δαγκώματα κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να βάλει τα αυγά σε μια μικρή ποσότητα στάσιμου νερού, συμπεριλαμβανομένων των πιατάκια κάτω από φυτά εσωτερικού χώρου, τα πιάτα κατοικίδιων ζώων και το νερό που συλλέγει εύκολα έξω, όπως σε φυτά bromeliad και πλαστικά tarps.

Οι ανησυχίες για το Zika αυξήθηκαν εξαιτίας της ύποπτης σχέσης μεταξύ του Zika και των περιπτώσεων μικροκεφαλίας στα νεογνά. Ωστόσο, ο σύνδεσμος δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Προς το παρόν, οι έγκυες γυναίκες έχουν συμβουλεύσει να αποφύγουν το ταξίδι σε περιοχές όπου ο ιός Zika εξαπλώνεται επί του παρόντος.

Πρέπει να ακυρωθούν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο; Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Επιτροπή, όχι. Ακολουθούν πέντε λόγοι που μπορούν να αναφερθούν στην μη κατάργηση των θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 λόγω του ιού Zika.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να ακυρωθούν:

1. Υψηλότερος καιρός:

Παρά το όνομα "Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες", ο Αύγουστος είναι χειμώνας στη Βραζιλία

Το κουνούπι Aedes aegypti ευδοκιμεί σε ζεστό και υγρό καιρό. Ως εκ τούτου, η εξάπλωση του ιού θα πρέπει να επιβραδύνεται καθώς το καλοκαίρι περνάει και πιο δροσερό, ξηρότερο καιρό.

2. Πρόληψη της διάδοσης του Zika πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν και να φοβούνται να αυξάνονται οι πιθανές επιπτώσεις του Zika στα αγέννητα μωρά, οι Βραζιλιάνες αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την απειλή με διάφορα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Επί του παρόντος, η χώρα επικεντρώνεται στην πρόληψη των κουνουπιών μέσω των εργασιών των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να εξαλείψουν το νερό και να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους για την πρόληψη των κουνουπιών. Επιπλέον, οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζονται για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού σε αυτές τις περιοχές.

3. Αποφυγή του Zika κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι ταξιδιώτες που έρχονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου, επειδή δεν μολύνονται οι ίδιοι. Προς τούτο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιούν σταθερά μέτρα πρόληψης, ενώ στη Βραζιλία. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός αποτελεσματικού απωθητικού κουνουπιών (βλέπε συστάσεις για τα εντομοαπωθητικά ), που φορούν ρούχα και παπούτσια με μακριά μανίκια (αντί για σανδάλια ή σαγιονάρες), διαμονή σε κλιματιζόμενα καταλύματα και παράθυρα που καλύπτουν τα παράθυρα και απομάκρυνση του νερού στο ξενοδοχείο δωμάτιο.

Η πρόληψη των δαγκωμάτων κουνουπιών στη Βραζιλία είναι κάτι που οι ταξιδιώτες πρέπει ήδη να γνωρίζουν. Ενώ ο ιός Zika μπορεί να είναι νέος στη Βραζιλία, η χώρα φιλοξενεί ήδη ασθένειες που οφείλονται σε κουνουπιές, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του κίτρινου πυρετού, ενώ το 2015 υπήρξε επιδημία δαγκείου. Αυτές οι ασθένειες έχουν σοβαρότερα συμπτώματα και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις , οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τον πιθανό κίνδυνο στις περιοχές όπου θα παραμείνουν και να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν είναι απαραίτητο. Αυτές οι ασθένειες δεν αναπτύσσονται ενεργά σε όλα τα μέρη της Βραζιλίας - για παράδειγμα, το CDC δεν συνιστά το εμβόλιο κίτρινου πυρετού για το Ρίο ντε Τζανέιρο επειδή η ασθένεια δεν βρίσκεται εκεί.

4. Αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του Zika

Ο ιός Zika κηρύχθηκε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αφού οι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανός σύνδεσμος μεταξύ της Zika και της αιχμής σε περιπτώσεις μικροκεφαλίας της νόσου των γεννήσεων στη Βραζιλία.

Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ Zika και μικροκεφαλίας ήταν δύσκολο να αποδειχθεί. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας μόλις κυκλοφόρησε τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία: από τον Οκτώβριο του 2015, υπήρξαν 5.079 υποψίες για μικροκεφαλία. Από αυτές, έχουν επιβεβαιωθεί 462 περιπτώσεις και από τις 462 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόνο 41 έχουν συνδεθεί με τη Zika. Εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ του ιού και της αύξησης των περιπτώσεων μικροκεφαλίας, είναι πολύ απίθανο να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

5. Κρατώντας την απειλή του Zika σε προοπτική

Υπήρξε ανησυχία ότι ο ιός Zika θα εξαπλωθεί λόγω των μολυσμένων ανθρώπων που επιστρέφουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ αυτό αποτελεί πραγματική ανησυχία, το δυναμικό της Zika να εξαπλωθεί υπάρχει μόνο σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Ο τύπος κουνούπι που μεταφέρει το Zika δεν ζει σε πιο ζεστά κλίματα, έτσι ώστε οι περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη δεν θα είναι ένα ισχυρό έδαφος αναπαραγωγής για τον ιό. Ο ιός υπάρχει ήδη σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, των νησιών του Νοτίου Ειρηνικού και τώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει το κουνουπιού τύπου Aedes θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την πρόληψη τσιμπήματα κουνουπιών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να επιστρέψουν το Zika πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Λόγω της πιθανής σχέσης μεταξύ του Zika και των γενετικών ανωμαλιών, οι έγκυες γυναίκες ενθαρρύνονται να μην ταξιδεύουν σε μολυσμένες περιοχές. Εκτός από την πιθανή επίδραση στα έμβρυα, τα συμπτώματα του Zika είναι αρκετά ήπια, ειδικά όταν συγκρίνονται με παρόμοιους ιούς όπως ο δάγκειος, ο chikungunya και ο κίτρινος πυρετός και μόνο το 20% περίπου των ανθρώπων που μολύνθηκαν με το Zika παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός Zika. Μπορεί να μολυνθούν και, αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τον ιό που εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημά τους, μπορεί να εξαπλωθεί η ασθένεια με το να δαγκώσουν τα κουνουπιού τύπου Aedes που μπορούν στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων Zika που μεταδίδονται μέσω σάλιου, φύλου και αίματος.