Γιατί οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να μην ταξιδεύουν στη Βραζιλία;

Ο ιός Zika και τα γενετικά ελαττώματα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια ειδοποίηση επιπέδου 2 ("Ενισχυμένες προφυλάξεις πρακτικής") για ταξίδια στη Βραζιλία και σε αρκετές άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Κεντρικής Αμερικής αυτή την εβδομάδα. Η προειδοποίηση προειδοποιεί τις έγκυες γυναίκες από το ταξίδι στη Βραζιλία και τους άλλους προορισμούς όπου έχει εξαπλωθεί ο ιός, λόγω των αιφνίδιων και απρόσμενων επιπτώσεων που είχε ο ιός στα αγέννητα και τα νεογέννητα μωρά στη Βραζιλία (βλέπε παρακάτω).

Τι είναι ο ιός Zika;

Ο ιός Zika ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στην Ουγκάντα ​​τη δεκαετία του 1940. Ονομάζεται για το δάσος όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Ο ιός δεν είναι ασυνήθιστος στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά είναι ευρύτερα διαδεδομένος στη Βραζιλία αργά, ίσως ως αποτέλεσμα της αύξησης του ταξιδιού στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2014 και τις πρόσφατες προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων . Ο ιός εξαπλώνεται στους ανθρώπους μέσω του κουνούπι Aedes aegypti , του ίδιου τύπου κουνουπιού που φέρει κίτρινο πυρετό και δάγκειο δάγκος. Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από άτομο σε άτομο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Zika;

Μέχρι τώρα, η Zika δεν προκάλεσε πολύ συναγερμό επειδή τα συμπτώματα του Zika είναι γενικά ήπια. Ο ιός προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα για αρκετές ημέρες και δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα κόκκινο εξάνθημα, πυρετό, ήπιο πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι). Ο ιός τυπικά αντιμετωπίζεται με ήπιο φάρμακο για τον πόνο και ανάπαυση.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που έχουν Zika δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. σύμφωνα με το CDC, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν τον Zika θα αρρωστήσουν.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί το Zika;

Εκείνοι που είναι άρρωστοι με το Zika θα πρέπει να αποφεύγουν τα κουνούπια όσο το δυνατόν περισσότερο για αρκετές ημέρες για να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου σε άλλους. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το Zika είναι να εφαρμόσετε καλές τεχνικές πρόληψης των κουνουπιών: φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια. χρησιμοποιήστε ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό που περιέχει DEET, έλαιο ευκάλυπτου λεμονιού ή Πικαρδίνη. Διαμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό ή / και οθόνες. και αποφύγετε να παραμείνετε έξω την αυγή ή το σούρουπο όταν αυτό το είδος κουνουπιού είναι ιδιαίτερα ενεργό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κουνούπι Aedes aegypti είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι τη νύχτα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του Zika.

Γιατί οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να μην ταξιδεύουν στη Βραζιλία;

Το CDC ανακοίνωσε μια προειδοποίηση ταξιδιού για έγκυες γυναίκες, συμβουλεύοντας τους να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους και να αποφύγουν το ταξίδι στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες όπου η Zika έχει εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική. Αυτή η προειδοποίηση ακολουθεί την απροσδόκητη αιχμή στα μωρά που γεννιούνται με μικροκεφαλία, ένα σοβαρό ελάττωμα γέννησης που προκαλεί εγκεφάλους μικρότερους από τους φυσιολογικούς, στη Βραζιλία. Οι επιδράσεις της πάθησης ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της μικροκεφαλίας σε κάθε μεμονωμένο μωρό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν διανοητικές αναπηρίες, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια ακοής και όρασης και κινητικές ανεπάρκειες.

Η ξαφνική σύνδεση μεταξύ του Zika και της μικροκεφαλίας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Αυτό φαίνεται να είναι μια νέα επίδραση του ιού που είναι ίσως το αποτέλεσμα των γυναικών που έχουν μολυνθεί με δάγκειο δάγκωμα μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν μολυνθεί με το Zika. Η Βραζιλία είχε επίσης επιδημία δαγκείου το 2015.

Υπήρξαν περισσότερες από 3500 περιπτώσεις μικροκεφαλίας στη Βραζιλία τους τελευταίους μήνες. Κατά τα προηγούμενα έτη, υπάρχουν περίπου 150 περιπτώσεις μικροκεφαλίας στη Βραζιλία ετησίως.

Δεν είναι σαφές πώς το ξέσπασμα και η σχετική προειδοποίηση ταξιδιού μπορεί να επηρεάσουν το ταξίδι στη Βραζιλία για τους Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο .