Οι τελετές έναρξης: πίσω από τις σκηνές

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο απέχουν μόνο ένα μήνα και, όπως η πρόβλεψη για τα παιχνίδια χτίζει, έτσι και ο ενθουσιασμός για την τελετή έναρξης. Ποιο είναι το θέμα; Πώς θα φτάσει η Βραζιλία στο θέαμα των παιχνιδιών του Πεκίνου και του Λονδίνου;

Το στάδιο

Τόσο η τελετή έναρξης όσο και η λήξη θα πραγματοποιηθούν στο στάδιο Maracanã στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ανήκει στην κρατική κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1950 για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.

Έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες, άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και συναυλίες μεγάλης κλίμακας με τα χρόνια.

Έχει ανακαινιστεί μερικές φορές, και πιο πρόσφατα σε ένα έργο που ξεκίνησε το 2010 για να προετοιμαστεί για τους Παγκόσμιους Κυπέλους του 2014 και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Ο χώρος καθήλωσης αναδιαμορφώθηκε, η στέγη του σκυροδέματος απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε από μια μεμβράνη με τεντωμένο υαλοβάμβακα και τα καθίσματα αντικαταστάθηκαν. Όταν κοιτάζετε σήμερα το στάδιο, τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας επισημαίνονται στα κίτρινα, μπλε και λευκά καθίσματα καθώς και στο πράσινο του πεδίου.

Αγορά εισιτηρίων για την τελετή έναρξης

Τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης είναι ακόμα διαθέσιμα. Για να αγοράσετε online εισιτήρια, οι κάτοικοι της Βραζιλίας μπορούν να πάνε απευθείας στο χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Τα εισιτήρια κατηγορίας Ε για κατοίκους της Βραζιλίας ξεκινούν από R $ 200 (US $ 85).

Όσοι δεν είναι κάτοικοι της Βραζιλίας μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και πακέτα εισιτηρίων από εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές εισιτηρίων (ATR) που διορίζονται σε κάθε χώρα ή έδαφος.

Αυτά τα εισιτήρια κατηγορίας Α ξεκινούν από R $ 4600 (US $ 1949) και μπορούν να αγοραστούν online εδώ: ATR ανά χώρα / περιοχή.

Οι διευθυντές

Ένα τρίο δημιουργικών σκηνοθετών συνεργάζεται για να δημιουργήσει μια τελετή έναρξης που είναι τόσο αξιοσημείωτη όσο και αξέχαστη. Οι βραζιλιάνικοι σκηνοθέτες Fernando Meirelles, ο παραγωγός Daniela Thomas (που συνδιευθύνει την παράδοση στο Ρίο από το Λονδίνο 2012) και η Andrucha Waddington (πολλές ταινίες που επιστρέφουν στη δεκαετία του '70) έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια αξέχαστη τελετή σε περίπου το ένα δέκατο του προϋπολογισμού των πρόσφατων παιχνιδιών.

Ο Meirelles εξηγεί ότι "θα ντρεπόμουν να χάσω όσα πέρασε το Λονδίνο σε μια χώρα όπου χρειαζόμαστε αποχέτευση" όπου η εκπαίδευση χρειάζεται χρήματα. Γι 'αυτό είμαι πολύ ευτυχής που δεν ξοδεύουμε χρήματα σαν τρελό. "

Οι τελετές έναρξης

Παρά το μικρότερο προϋπολογισμό, η δημιουργική ομάδα εξακολουθεί να αισθάνεται ότι η εκπομπή θα είναι απίστευτη. Αντί να επικεντρωθούν σε ειδικά εφέ υψηλής τεχνολογίας, αεροσκάφη και στάδια εξαφάνισης, οι δημιουργοί επέλεξαν να δώσουν έμφαση στην πλούσια πολιτιστική ιστορία του Ρίο.

Σύμφωνα με την εντολή του Ολυμπιακού Χάρτη, η τελετή έναρξης θα συνδυάσει το επίσημο τελετουργικό άνοιγμα των Αγώνων του Ρίο 2016 με ένα καλλιτεχνικό θέαμα που θα προβάλλει τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής. Η τελετή θα περιλαμβάνει τις συνηθισμένες ομιλίες των ολυμπιακών ηγετών, την ανύψωση των σημαδιών και την πάντα αναμενόμενη παρέλαση των αθλητών και των στολών τους.

Όταν το παγκόσμιο ακροατήριο πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι συντονιστούν για να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, θα ανακαλύψουν την καρδιά του Ρίο. Ο γενικός προγραμματισμός είναι ένα προσεκτικά φυλαγμένο μυστικό, αλλά ο Leonardo Caetano, διευθυντής των τελετών του 2016, διαβεβαιώνει ότι θα είναι πρωτότυπο. Θα γεμίσει με δημιουργικότητα, ρυθμό και συναίσθημα και θα αναδείξει βραζιλιάνικα θέματα όπως καρναβάλι, σάμπα και ποδόσφαιρο. Η παράσταση είναι επίσης πιθανό να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική πολυμορφία της Βραζιλίας.

Υπάρχει επίσης φήμη ότι η εκπομπή θα περιλαμβάνει μια ματιά στη συλλογική ελπίδα των δημιουργών για το μέλλον του Ρίο.

Για να τονιστεί η τοπική κουλτούρα, οι δημιουργοί χρησιμοποιούν ένα εθελοντικό cast που ξεπερνά τους 12.000 για να αποκομίσουν τις τελετές έναρξης και λήξης.

Η κληρονομιά

Με μικρότερο προϋπολογισμό και λιγότερη εξάρτηση από την τεχνολογία και τη σκηνή, η δημιουργική ομάδα του Ρίο υποστηρίζει επίσης την επιθυμητή ολυμπιακή κληρονομιά.

Οι διοργανωτές ελπίζουν να αφήσουν μια συνεχή δέσμευση για βιωσιμότητα. Δεν είναι μυστικό ότι οι τελετές είναι γυαλιά ηλιοθεραπείας, συχνά σε χώρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους για τη βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας και της υποδομής μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή του Ρίο 2016 "έχει καθιερώσει ένα πρότυπο δέσμευσης για να εξασφαλίσει ότι η βιωσιμότητα θα γίνει μέρος του ίδιου του DNA ... των αγώνων." Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ωφελούνται όλη η τοπική οικονομία, το περιβάλλον και η ποικιλομορφία του πολιτισμού.

Με την ενσωμάτωση περισσότερων ανθρώπων στην τελετή έναρξης και με μικρότερη στήριξη στη σκηνή και την τεχνολογία, οι σκηνοθέτες θα μειώσουν τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τελετής στο Ρίο και τη γύρω περιοχή.