Ένας πλήρης οδηγός για το μουσείο εβραϊκών τεχνών και ιστορίας του Παρισιού

Πρέπει να δείτε για όσους ενδιαφέρονται για την εβραϊκή κληρονομιά

Δεν είναι απλώς μια σύμπτωση ότι το Παρίσι στεγάζει μία από τις πλουσιότερες συλλογές τέχνης και ιστορικών αντικειμένων στον κόσμο που σχετίζονται με τον εβραϊκό πολιτισμό και τις θρησκευτικές πρακτικές. Η γαλλική πρωτεύουσα έχει μια εβραϊκή ιστορία που είναι και βαθιά και μακρόχρονη, εκτεινόμενη εκατοντάδες χρόνια πίσω στη μεσαιωνική περίοδο. Το Παρίσι και η Γαλλία γενικά, φιλοξενεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς πληθυσμούς της Ευρώπης και ο γαλλικός πολιτισμός έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις εβραϊκές πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές παραδόσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ευρωπαϊκή και τη γαλλική εβραϊκή ιστορία, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού (Μουσείο Εβραϊκών Τεχνών και Ιστορίας). Τοποθετημένο σε μια πιο ήσυχη περιοχή της ιστορικής συνοικίας Marais , το μουσείο παραβλέπεται πολύ συχνά από τουρίστες, αλλά στεγάζει μια εξαιρετική και αξιοσημείωτα καλοδιατηρημένη συλλογή που αξίζει ένα απόγευμα ή ένα πρωί. Είναι επίσης μια ουσιαστική στάση σε μια εβραϊκή περιοδεία στο Παρίσι, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ή να κορυφωθεί με μια βόλτα και πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα στην κοντινή Rue des Rosiers, την καρδιά του ιστορικού παρισινού πελέλου (Γίντις για «μικρή θέση» ή γειτονιά ). Το Falafel , το challah και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή κάθε εβδομάδα για νόστιμες απολαύσεις.

Τοποθεσία και στοιχεία επικοινωνίας

Το μουσείο βρίσκεται στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού στη δεξιά όχθη, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο Georges Pompidou και τη γειτονιά που είναι γνωστή στους ντόπιους ως Beaubourg .

Διεύθυνση: Hôtel de Saint-Aignan
71, rue du Temple
3 ο διαμέρισμα
Τηλ . : (+33) 1 53 01 86 60
Μετρό: Rambuteau (γραμμή 3, 11) ή Hôtel de Ville (γραμμή 1, 11)

Εισιτήρια, ώρες και προσβασιμότητα

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και Κυριακή και είναι κλειστό τα Σάββατα και την 1η Μαΐου. Οι ώρες λειτουργίας διαφέρουν για τις μόνιμες συλλογές και τις προσωρινές εκθέσεις.

Μόνιμες ώρες συλλογής:
Δευτέρα έως Παρασκευή , 11:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
Κυριακή 10:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
Το γραφείο εισιτηρίων κλείνει στις 5:15 μ.μ.

Προσωρινά Εκθέματα:
Ανοιχτή Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
Το γραφείο εισιτηρίων κλείνει στις 5:15 μ.μ.

Τετάρτη : 11:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Τελευταίες πωλήσεις εισιτηρίων στις 8:15 μ.μ.

Κυριακή : 10:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ.
Το γραφείο εισιτηρίων κλείνει στις 6:15 μ.μ.

Προσβασιμότητα: Το μουσείο είναι προσβάσιμο από αναπηρικά καροτσάκια σε όλες τις περιοχές, εξαιρουμένης της βιβλιοθήκης πολυμέσων. Οι συλλογές σχεδιάζονται επίσης για να φιλοξενούν επισκέπτες με προβλήματα ακοής και όρασης, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες. Δείτε αυτή τη σελίδα στην επίσημη ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες.

Η Μόνιμη Συλλογή στο Μουσείο Εβραϊκών Τεχνών και Ιστορίας

Η μόνιμη συλλογή του "MAHJ" είναι αρκετά εκτεταμένη και προχωράει λίγο-πολύ χρονολογικά από τη μεσαιωνική εποχή μέχρι σήμερα.

Η επίσκεψη ξεκινάει με μια εισαγωγή στα εβραϊκά θρησκευτικά αντικείμενα, αντικείμενα και κείμενα που προσφέρουν στους επισκέπτες μια καλή βάση σε μερικές από τις αρχές του Ιουδαϊσμού και των εβραϊκών πολιτισμών, ειδικά της Ευρώπης. Ένας κύλινδρος Τορά που χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα και ένα menorah του 17ου αιώνα είναι από τα σημαντικότερα σημεία, καθώς και μια οπτικοακουστική παρουσίαση.

Οι Εβραίοι στη Γαλλία κατά τον Μεσαίωνα

Αυτή η ενότητα διερευνά την ιστορία των Γάλλων Εβραίων που χρονολογούνται στη μεσαιωνική περίοδο.

Μέσα από τέσσερα σπάνια αντικείμενα αναφέρει την ιστορία του πώς οι μεσαιωνικοί Εβραίοι της Γαλλίας συνέβαλαν σημαντικά στην κουλτούρα και τον πολιτισμό της εποχής πριν υποστούν τρομερές διώξεις και τελικά απέλαση από τη Γαλλία υπό τον Κάρολο VI στα τέλη του 14ου αιώνα.

Οι Εβραίοι στην Ιταλία από την Αναγέννηση μέχρι τον 18ο αιώνα

Μετά την απομάκρυνση των Εβραίων από την Ισπανική σταυροφορία το 1492, μια περίοδος ανανεωμένου πλούτου και πολιτιστικής ζωντάνια αποτελεί παράδειγμα μέσα από αντικείμενα που χρονολογούνται από την Ιταλική Αναγέννηση. Τα έπιπλα συναγωγών, ασημικά, λειτουργικά κεντήματα και αντικείμενα από τελετές γάμου είναι από τα κυριότερα σημεία αυτής της ενότητας.

Άμστερνταμ: Η συνάντηση δύο Διασπορίων

Το Άμστερνταμ και οι Κάτω Χώρες ήταν ένα ζωντανό κέντρο εβραϊκής ζωής στους αιώνες πριν από την 20η, συγκεντρώνοντας τους απογόνους των κοινοτήτων της διασποράς της Ανατολικής Ευρώπης (Ashkenazi) και της Ισπανίας (Sephardic).

Αυτή η ενότητα διερευνά τα θρησκευτικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και φιλοσοφικά επιτεύγματα των ολλανδών Εβραίων. Αυτές οι διασπορές εμφανίζονται κυρίως στις ολλανδικές χαρακτικές του 17ου και 18ου αιώνα. Η έμφαση στους ετήσιους εορτασμούς του Purim και του Hannukah δείχνει πώς φέρνουν σε επαφή τις διαφορετικές εβραϊκές κοινότητες και τις διαφορετικές πολιτιστικές τους παραδόσεις. Εν τω μεταξύ, η σκέψη των εξέχοντων Ολλανδών εβραίων φιλοσόφων, όπως ο Spinoza, εξετάζεται σε αυτό το τμήμα.

Οι παραδόσεις: Ashkenazi και Sephardic Worlds

Οι επόμενοι δύο κύριοι τομείς του μόνιμου εκθέματος διερευνούν διαφορές και κοινά σημεία μεταξύ του Ασκένζασι και των Σεφαραδίτικων εβραϊκών πολιτισμών και παραδόσεων. Μια σειρά από εθνογραφικά αντικείμενα και αντικείμενα που σχετίζονται με θρησκευτικές τελετές και τελετές είναι από τα σημαντικότερα.

Η χειραφέτηση

Προχωρώντας στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου χορήγησε γαλλικά Εβραίους πλήρη δικαιώματα για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία τους, αυτή η ενότητα διερευνά τη λεγόμενη «Εποχή του Διαφωτισμού» και τη σημαντική πολιτιστική, φιλοσοφική και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των εβραϊκών ατόμων και κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της περιόδου, που εκτείνεται μέχρι τον 19ο αιώνα και κορυφώνεται με τη σκοτεινή αντισημιτική δίκη του Alfred Dreyfus.

Η εβραϊκή παρουσία στην τέχνη του 20ου αιώνα

Αυτή η ενότητα υπογραμμίζει το έργο των καλλιτεχνών του σχολείου του Παρισιού, όπως οι Soutine, Modigliani και Lipchitz, για να ερευνήσουν πώς οι ευρωπαίοι εβραϊκοί καλλιτέχνες ανέπτυξαν μια έντονα σύγχρονη και συχνά κοσμική αίσθηση εβραϊκής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Να είσαι Εβραίος στο Παρίσι το 1939: Την παραμονή του Ολοκαυτώματος

Η συλλογή εισέρχεται τώρα σε μια τραγική φάση στη γαλλική εβραϊκή ιστορία: την παραμονή του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος, που είδε την απέλαση και τη δολοφονία περίπου 77.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Αυτοί που επέζησαν αποστερούν τα βασικά τους δικαιώματα και πολλοί εγκατέλειψαν τη Γαλλία. Αυτό το τμήμα όχι μόνο θυμίζει τις ζωές των θυμάτων αλλά εξετάζει και ανασυνθέτει την καθημερινή ζωή των Παρισίων Εβραίων το έτος πριν από τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας και τα τρομακτικά γεγονότα που θα προκύψουν.

Τμήμα Σύγχρονης Τέχνης

Οι τελευταίες περιοχές της μόνιμης συλλογής παρουσιάζουν παραδείγματα σημαντικών έργων σύγχρονων Εβραίων καλλιτεχνών.

Προσωρινά Εκθέματα

Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, το μουσείο εκτελεί συχνά τακτικά εκθέματα αφιερωμένα σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, θρησκευτικά ή καλλιτεχνικά αντικείμενα και εβραϊκούς καλλιτέχνες ή άλλα αξιόλογα πρόσωπα. Δείτε αυτή τη σελίδα για πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα εκθέματα.