Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τρένα Marta Trains στην Ατλάντα

Η οδήγηση στο σιδηροδρομικό σύστημα της Marta μπορεί να είναι εκφοβιστική εάν είστε νέοι στην Ατλάντα, επισκεπτόμενοι την πόλη ή απλώς ιππασμένοι για πρώτη φορά. Εφόσον γνωρίζετε τι μπορείτε να περιμένετε, η κυκλοφορία στη Marta είναι εύκολη και μπορεί να σας εξοικονομήσει από τη συνεδρίαση της Ατλάντα.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας

Η Μάρτα έχει πέντε "κλάδους" σε δύο γραμμές στην περιοχή του μετρό. Μπερδευτήκατε ήδη; Σκεφτείτε τη Marta ως ένα μεγάλο σημάδι συν, όπου τα δύο χέρια συναντώνται στο σταθμό Five Points στην καρδιά του κέντρου.

Τα υποκαταστήματα είναι βορειοανατολικά (Doraville), Βορειοδυτικά (North Springs), Νότια, Ανατολικά και Δυτικά. Η μόνη φορά που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε ποιο τρένο επιβιβάζεστε είναι αν βρεθείτε βόρεια του σταθμού Lindbergh Center, όπου η γραμμή χωρίζεται σε βορειοανατολικά (Doraville) και Northwest (North Springs). Αν κάνετε λάθος, απλά κατεβείτε στο Lindbergh και περιμένετε το κατάλληλο τρένο.

Ρίξτε μια ματιά σε ένα χάρτη της Marta και σχεδιάστε το ταξίδι σας πριν φύγετε. Υπάρχει ένας εύχρηστος προγραμματιστής ταξιδιών στην ιστοσελίδα της Marta.

Λάβετε υπόψη ότι τα τρένα της Marta δεν εκτελούνται 24 ώρες. Τα τρένα τρέχουν από τις 4:45 π.μ.-1 π.μ. τις καθημερινές και από τις 6 π.μ.-1 π.μ. τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τα τρένα θα εκτελούνται κάθε 20 λεπτά, εκτός από τις ώρες αιχμής που εκτελούνται κάθε 10 λεπτά. Οι ώρες αιχμής είναι ώρες μετακίνησης, 6-9 π.μ. και 3-7 μ.μ., Δευτέρα-Παρασκευή.

Χώρος στάθμευσης στους σταθμούς Marta

Οι περισσότεροι σταθμοί της Marta προσφέρουν χώρους στάθμευσης, όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας.

Ορισμένες τοποθεσίες είναι καλυμμένες κατάστρωμα ενώ άλλες είναι ανοικτές παρτίδες. Όλοι οι σταθμοί με χώρο στάθμευσης προσφέρουν δωρεάν χώρο στάθμευσης για τις πρώτες 24 ώρες. Μετά από αυτό, οι μακροχρόνιες δαπάνες στάθμευσης μεταξύ $ 5 και $ 8. Δεν είναι όλα τα καταστρώματα στάθμευσης ανοικτά 24 ώρες, επομένως ελέγξτε το συγκεκριμένο μέρος της ιστοσελίδας πριν παρκάρετε εκεί.

Πληρώνοντας το κόμισμά σας

Το ναύλο της Marta είναι $ 2,50 κάθε φορά.

Με αυτό, παίρνετε τέσσερις δωρεάν μεταφορές (προς την ίδια κατεύθυνση, όχι ένα ταξίδι μετ 'επιστροφής) σε μια περίοδο τριών ωρών.

Πριν περάσετε από τις πύλες Marta, θα χρειαστεί να αγοράσετε μια κάρτα Breeze. Όλοι οι σταθμοί διαθέτουν περίπτερα πώλησης εισιτηρίων. Ορισμένοι σταθμοί διαθέτουν επίσης ένα κατάστημα Marta Ride όπου μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια στο πάγκο. Μπορείτε να επιλέξετε να αγοράσετε μια προσωρινή κάρτα χαρτιού (μπορεί να ισχύσει μια μικρή επιπλέον χρέωση) ή να πληρώσετε περισσότερα για μια ανθεκτική πλαστική κάρτα. Και οι δύο κάρτες είναι επαναφορτιζόμενες (χωρίς χρέωση), αλλά η κάρτα χαρτιού λήγει μετά από 90 ημέρες.

Εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε τη Marta ως μόνιμη εναλλακτική λύση για μετακίνηση, θα θελήσετε να αγοράσετε μια πλαστική κάρτα για καθημερινή χρήση. Εκτός από τις μονές βόλτες, μπορείτε να αγοράσετε μπλοκ των 10 (μόνο κατάστημα με βόλτες) ή 20. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε περάσματα για απεριόριστες βόλτες εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου (επτά ημέρες, 30 ημέρες ή πενθήμερο επισκέπτη). Υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές.

Για να επιβιβαστείτε στη Marta, απλώς πατήστε την κάρτα σας με το σύμβολο Breeze Card στις πύλες εισόδου.

Marta Ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της κανονικής ημέρας, η οδήγηση της Marta είναι γενικά ασφαλής . Όλοι οι σταθμοί έχουν ομοιόμορφους υπαλλήλους ασφαλείας καθώς και τηλεφωνικά κέντρα έκτακτης ανάγκης για να συνδεθούν απευθείας με την αστυνομία. Κάθε αυτοκίνητο περιέχει ένα κόκκινο κουμπί έκτακτης ανάγκης για να καλέσει τον χειριστή του τρένου, όπως απαιτείται.

Τα πρωινά και τα απογεύματα, η Μάρτα είναι γεμάτη με ερασιτέχνες και πολλοί άνθρωποι δεν θα αισθανθούν απειλημένοι με κανέναν τρόπο. Ωστόσο, αν ταξιδεύετε μόνοι ή αργά και νύχτα, θα θέλετε να ακολουθήσετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα κάνατε αν περπατούσατε μόνοι σας στο δρόμο: Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας, να συνεχίζετε να κινηθείτε και να προσπαθήσετε να αγοράσετε το εισιτήριό σας μπροστά από το χρόνο. ότι δεν ξοδεύετε μεγάλες χρονικές περιόδους με το πορτοφόλι σας εκτεθειμένο στο περίπτερο πώλησης. Εάν είστε καθόλου άβολα, ίσως είναι καλή ιδέα να καθίσετε στο μπροστινό αυτοκίνητο, όπου βρίσκεστε κοντά στον φορέα της αμαξοστοιχίας.

Marta εθιμοτυπία

Υπάρχουν μερικοί κανόνες, μιλώντας και ανυπομονημένοι, για να οδηγήσετε τη Μάρτα. Οι επίσημοι κανόνες συστήματος είναι οι εξής:

Στη Marta είναι παράνομο να τρώμε, να πίνουμε, να καπνίζουμε, να σκουπίζουμε, να κάνουμε βανδαλισμούς, να γράφουμε γκράφιτι, να ακουμπάμε, να πιέζουμε, να παίζουμε συσκευές ήχου χωρίς ακουστικά (να ρυθμίζουμε τον όγκο σε χαμηλά) ζώα συντροφιάς με κλειδαριές ή μάνδαλα), φέρουν όπλα (εκτός από τα πυροβόλα όπλα όταν μεταφέρουν έγκυρη άδεια) ή προσβάλλουν τους υπαλλήλους της Marta.

Τα καθίσματα που βρίσκονται ακριβώς μέσα στις πόρτες προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για ηλικιωμένους επιβάτες.

Ενδέχεται επίσης να θέλετε να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Ενσωματώστε τη Μάρτα στις διακοπές σας

Εάν επισκέπτεστε την Ατλάντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Marta για να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε την πόλη. Ακολουθεί ένα προτεινόμενο δρομολόγιο για την ανίχνευση τροφής και ποτών της Ατλάντα σιδηροδρομικώς. Ή δοκιμάστε αυτήν την προτεινόμενη περιήγηση ιστορικού χρησιμοποιώντας τη σιδηροδρομική γραμμή.

Δημοφιλείς προορισμοί στη Μάρτα

Νέα στη Μάρτα; Μην εκφοβίζεστε προσπαθώντας να υπολογίσετε ποιο λεωφορείο θα πάρετε. Μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το maps.google.com ή την εφαρμογή Χάρτες Google, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση στην οποία κατευθύνεστε (πολλές φορές μπορείτε απλά να εισάγετε το όνομα) και να επιλέξετε το εικονίδιο "transit". Η Google σας επιτρέπει ακόμη να επιλέξετε την ώρα αναχώρησης ή άφιξης και την ημερομηνία που ταξιδεύετε, για να παρέχετε ακόμη πιο ακριβείς πληροφορίες.

Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη της εφαρμογής Marta On The Go για χάρτες, χρονοδιαγράμματα και πολλά άλλα. Μια άλλη εφαρμογή για να δοκιμάσετε είναι η OneBusAway. Αυτό παρέχει προγράμματα λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο.

Αν προτιμάτε ένα χαρτί, πάρτε ένα στο σταθμό Five Points.

Δεν είστε σίγουροι πού να πάτε; Εδώ είναι μερικοί δημοφιλείς προορισμοί που μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση μέσω της Marta και πώς να φτάσετε εκεί.