Όλα για την καναδική γιορτή των ευχαριστιών

Πώς και πότε γιορτάζεται η γιορτή

Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς δίνει ευχαριστίες για την καλή του τύχη μία φορά το χρόνο, επεκτείνοντας τις ζώνες της μέσης τους με κοιλιές γεμάτες γαλοπούλα, γέμιση και πολτοποιημένες πατάτες για να γιορτάσουν τις Ευχαριστίες.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι διακοπές των Ευχαριστιών δεν είναι τόσο μεγάλη γιορτή στον Καναδά. Ωστόσο, είναι μια δημοφιλής εποχή για τους Καναδούς να συγκεντρωθούν με την οικογένεια, έτσι περισσότεροι άνθρωποι από το συνηθισμένο ταξιδεύουν συνήθως εκείνο το Σαββατοκύριακο.

Όταν είναι Καναδική Ευχαριστιών;

Παρόλο που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μοιράζονται μια ήπειρο, οι δύο δεν μοιράζονται την ίδια ημέρα για τις ευχαριστίες. Στον Καναδά, η δεύτερη Δευτέρα του Οκτώβρη είναι οι νόμιμες ή δημόσιες αργίες ενώ η Αμερικανική Ευχαριστία γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Οι καναδικές διακοπές των ευχαριστιών μπορούν να γίνουν επίσημα τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όμως οι οικογένειες και οι φίλοι μπορούν γενικά να συναντηθούν για το γεύμα τους για τις ευχαριστίες σε οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες του τριήμερου σαββατοκύριακου.

Καναδική Ευχαριστιών Αμερικανική ημέρα των ευχαριστιών
2018 Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου
2019 Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου
2020 Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

Όπως και άλλες δημόσιες αργίες στον Καναδά , πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες έκλεισαν , όπως κυβερνητικά γραφεία, σχολεία και τράπεζες.

Ευχαριστιών στο Κεμπέκ

Στο Κεμπέκ , η ημέρα των ευχαριστιών ή η δράση de grâce, όπως είναι γνωστό, γιορτάζεται σε πολύ μικρότερο βαθμό εκεί απ 'ό, τι στην υπόλοιπη χώρα, δεδομένης της Προτεσταντικής καταγωγής των διακοπών.

Η πλειονότητα των Γάλλων καναδών ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τον καθολικισμό. Παρόλο που οι διακοπές γιορτάζονται ακόμα από τον αγγλόφωνο πληθυσμό στο Κεμπέκ, λιγότερες επιχειρήσεις έκλεισαν εκείνη την ημέρα.

Μια σύντομη ιστορία της καναδικής ευχαριστιών

Η πρώτη κυβέρνηση που τιμωρήθηκε τις ευχαριστίες των διακοπών στον Καναδά έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 1879, αν και δεν ήταν μέχρι το 1957 ότι η ημερομηνία τέθηκε στη δεύτερη Δευτέρα του κάθε Οκτωβρίου.

Αρχικά διοργανώθηκε με εντολή των ηγετών του προτεσταντικού κλήρου, ο οποίος ενθάρρυνε τις αργίες της Αμερικανικής Ευχαριστίας, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1777 και καθιερώθηκε ως εθνική ημέρα «δημόσιας ευχαριστίας και προσευχής» το 1789. Στον Καναδά οι διακοπές ήταν που προορίζονται για τη "δημόσια και επίσημη" αναγνώριση των αγίων του Θεού.

Αν και η ημέρα των ευχαριστιών συνδέεται στενά με την αμερικανική γιορτή, πιστεύεται ότι η πρώτη ημέρα των ευχαριστιών μπορεί να συνέβη στον Καναδά, το 1578, όταν ο αγγλικός εξερευνητής Martin Frobisher αγγίξει την καναδική Αρκτική αφού διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό αναζητώντας το βορειοδυτικό πέρασμα. Αυτό το γεγονός αμφισβητείται από τους μερικούς επειδή η ευχαριστία που δόθηκε δεν ήταν για μια επιτυχημένη συγκομιδή αλλά για να παραμείνει ζωντανός μετά από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι.

Μαύρη Παρασκευή στον Καναδά

Παραδοσιακά, ο Καναδάς δεν είχε μεγάλη ημέρα αγορών μετά την ημέρα των ευχαριστιών όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει αλλάξει από το 2008, όταν τα καταστήματα στον Καναδά άρχισαν να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις, ειδικά στοχεύοντας στους αγοραστές Χριστουγέννων, την ημέρα μετά την Αμερικανική Ευχαριστιών. Η μαύρη Παρασκευή σημείωσε ορμή στον Καναδά επειδή παρατηρήθηκε ότι οι Καναδοί θα μεταναστεύσουν νότια από τα σύνορα για να κάνουν τα ψώνια τους στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις αγορών.

Αν και δεν είναι ακόμα το φαινόμενο αγορών που βρίσκεται στις ΗΠΑ, τα εμπορικά κέντρα στον Καναδά ανοίγουν νωρίς και προσελκύουν περισσότερους αγοραστές από το συνηθισμένο, απαιτώντας ακόμη και αστυνομική παρουσία, καθώς και επιτηρητές κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Για την ημέρα των μεγαλύτερων αγορών ευκαιρίες στον Καναδά, που θα ήταν η Boxing Day , η οποία εμφανίζεται στις 26 Δεκεμβρίου. Είναι το άμεσο ισοδύναμο της αμερικανικής μαύρης Παρασκευής όσον αφορά τις πωλήσεις και μια πραγματική εκδήλωση για ψώνια.