Κατασκήνωση συγκέντρωσης του Νταχάου

Επισκεφθείτε ένα ιστότοπο μνημείων από το σκοτεινότερο παρελθόν της Γερμανίας

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, 10 μίλια βορειοδυτικά του Μονάχου , ήταν ένα από τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Ναζιστική Γερμανία. Χτισμένο τον Μάρτιο του 1933, λίγο μετά τον διορισμό του Adolf Hitler ως Reich Cancellor, το Dachau θα χρησίμευε ως πρότυπο για όλα τα επόμενα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Τρίτο Ράιχ.

Γιατί είναι σημαντικό το Dachau;

Εκτός από το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους, ο Νταχάου ήταν ένα από τα πιό μακροχρόνια στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία.

Στα δώδεκα χρόνια της ύπαρξής του, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες φυλακίστηκαν στο Νταχάου και τα υποκάμπι του. Περισσότεροι από 43.000 πέθαναν: Εβραίοι , πολιτικοί αντίπαλοι, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι, μέλη του Μάρτυρα του Ιεχωβά και ιερείς.

Το στρατόπεδο ήταν επίσης ένα εκπαιδευτικό έδαφος για την SS ( Schutzstaffel ή "Μοίρα Προστασίας"), που ονομάζεται "Σχολή Βίας".

Απελευθέρωση του Νταχάου

Στις 29 Απριλίου 1945, ο Νταχάου απελευθερώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα, απελευθερώνοντας τους 32.000 εναπομείναντες επιζώντες του. 20 χρόνια αργότερα, το μνημείο Dachau ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των σωζόμενων κρατουμένων.

Το Memorial Site περιλαμβάνει τους αρχικούς χώρους κατασκήνωσης, το κρεματόριο, διάφορα μνημεία, το κέντρο επισκεπτών, το αρχείο, τη βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο.

Στο πλαίσιο της 70ης επετείου της ημέρας απελευθέρωσης, οι επιζώντες συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά για να περιγράψουν λεπτομέρειες της ζωής τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε ένα βίντεο μήνυμα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.

Τι να περιμένετε στο Νταχάου

Οι επισκέπτες του Dachau ακολουθούν το "μονοπάτι του κρατουμένου", περπατώντας με τον ίδιο τρόπο που οι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να περπατήσουν μετά την άφιξή τους στο στρατόπεδο. από την κύρια σιδερένια πύλη που εμφανίζει το σκληρό και κυνικό σλόγκαν Arbeit macht frei (στο "έργο που σε κάνει ελεύθερο"), στα δωμάτια των αποστατών όπου οι αιχμάλωτοι αφαιρέθηκαν από τα προσωπικά τους αντικείμενα μαζί με την ταυτότητά τους.

Θα δείτε επίσης τα αρχικά λουτρά αιχμάλωτων, τους στρατώνες, τις αυλές και το κρεματόριο.

Τα αρχικά κτίρια στεγάζουν εκτεταμένα εκθέματα στο σύστημα στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί και τη ζωή στους τόπους. Ο χώρος μνημείων του Νταχάου περιλαμβάνει επίσης θρησκευτικά μνημεία και παρεκκλήσια που αντικατοπτρίζουν όλες τις θρησκείες που υπήρχαν στο στρατόπεδο, καθώς και ένα διεθνές μνημείο από τον γιουγκοσλάβικο καλλιτέχνη και τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος Ναντόρ Γκλίντ.

Χρησιμοποιήστε τον οδηγό επισκεπτών μας στο Dachau για να εξερευνήσετε τον ιστότοπο.

Πληροφορίες επισκεπτών για το Dachau

Διεύθυνση : Μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Dachau ( KZ Gedenkstaette )
Alte Römerstraße 75
85221 Dachau

Τηλέφωνο : +49 (0) 8131/66 99 70

Ιστοσελίδα : www.kz-gedenkstaette-dachau.de

Ώρες λειτουργίας: Τρι-Κυρ 9:00 - 17:00. Δευτέρα κλειστή (εκτός από αργίες)

Είσοδος : Η είσοδος είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται κράτηση.

Μεταφορά στο Νταχάου:

Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς - Από το Μόναχο, πάρτε το μετρό S2 Dachau / Petershausen. Βγείτε στο σταθμό Dachau και πάρτε το λεωφορείο Nr. 726 προς την κατεύθυνση του Saubachsiedlung . Κατεβείτε στην είσοδο του χώρου μνημείων ("KZ-Gedenkstätte"). Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα για να ταξιδέψετε από το Μόναχο στο Νταχάου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με αυτοκίνητο - Ο ιστότοπος είναι καλά επισημασμένος με πινακίδες που οδηγούν οδηγούς στο μνημείο.

Υπάρχουν € 3 τέλη στάθμευσης από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Εκδρομές και οδηγοί Dachau:

Τα εισιτήρια για την ξενάγηση και τους οδηγούς ήχου μπορούν να αγοραστούν στο Κέντρο Επισκεπτών. Αγοράστε ταξιδιωτικά εισιτήρια μέχρι 15 λεπτά εκ των προτέρων.

Οδηγοί ήχου

Οι οδηγοί ήχου είναι διαθέσιμοι στα αγγλικά καθώς και σε πολλές άλλες γλώσσες (€ 3,50) και προσφέρουν πληροφορίες για τους λόγους, την ιστορία του καταυλισμού, καθώς και για τους ιστορικούς μάρτυρες.

Ξεναγήσεις

2,5 ώρες περιηγήσεις με οδηγό στο μνημείο σας μεταφέρουν γύρω από το στρατόπεδο του πρώην κρατουμένου και τμήματα της μόνιμης έκθεσης για € 3 ανά άτομο. Αγγλικές εκδρομές γίνονται καθημερινά στις 11:00 και 13:00 και στις 12:15 τα Σαββατοκύριακα από την 1η Ιουλίου έως την 1η Οκτωβρίου. Γερμανικές εκδρομές πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12:00.

Τα εισιτήρια για την ξενάγηση και τους οδηγούς ήχου μπορούν να αγοραστούν στο Κέντρο Επισκεπτών. Αγοράστε ταξιδιωτικά εισιτήρια μέχρι 15 λεπτά εκ των προτέρων.

Υπάρχουν επίσης πολλές εκδρομές που συναντώνται στο Μόναχο και οργανώνουν ταξίδια από εκεί.

Μείνετε στο Νταχάου

Η διαμονή στο Νταχάου μπορεί να ακούγεται εντελώς ανατριχιαστική αναφορικά με την ιστορία, αλλά η πόλη είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να επισκεφθείτε με ρίζες τον 9ο αιώνα και μια εποχή ως αποικία καλλιτεχνών στη Γερμανία στη δεκαετία του 1870. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό κατάλυμα Oktoberfest τελευταίας στιγμής .