Χριστούγεννα στο Περού

Περουβιανές παραδόσεις Χριστουγέννων που περιλαμβάνουν φαγητό, ποτό, διακοσμητικά και άλλα

Για τους ξένους επισκέπτες που περνούν τα Χριστούγεννα στο Περού, πολλά εορταστικά στοιχεία θα είναι οικεία. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στέκονται υπερήφανα στις πλατείες των πόλεων και των πόλεων, το κόκκινο σακάκι Santas ho-ho-ho από τη ζέστη της ζούγκλας στα ψυχρά ύψη των ορεινών περιοχών και οι γονείς παγιδεύουν τους δρόμους στην προσπάθειά τους για το τέλειο δώρο.

Πολλές παραδόσεις των Περουβιανών Χριστουγέννων, ωστόσο, θα είναι δροσιστικά νέες. Το φαγητό και το ποτό, οι διακοσμήσεις, ακόμη και η σειρά των εκδηλώσεων, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μερικές εκπληκτικά νέες εκπλήξεις Χριστουγέννων.

Το Περουβιανό Πρόγραμμα Χριστουγέννων

Στο Περού, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές φθάνουν στο αποκορύφισμά τους στις 24 Δεκεμβρίου. Η Παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή ως La Noche Buena ("Η Καλή Νύχτα"), είναι μια πολύ ζωντανή και πιο ζωντανή ημέρα από τις 25 Δεκεμβρίου, η οποία τείνει να είναι μια υπνηλία.

Οι οικογένειες έρχονται μαζί κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 24 Δεκεμβρίου. Κάποιοι κάνουν μια βόλτα στην κεντρική πλατεία, όπου οι χορωδίες τραγουδούν και τα παιδιά περπατούν στην εορταστική ατμόσφαιρα ή επισκέπτονται τα σπίτια άλλων οικογενειών και φίλων. Στην κεντρική πλατεία του Cusco φιλοξενείται το ετήσιο Santuranticuy (κυριολεκτικά η "πώληση των αγίων"), μια παραδοσιακή αγορά στην οποία οι τεχνίτες από όλη τη χώρα πωλούν χειροποίητες εικόνες της γέννησης και των συναφών θρησκευτικών παραστάσεων.

Στις περίπου 10 μ.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες σε ολόκληρο το Περού κατέχουν μια Misa de Gallo (κυριολεκτικά μια "Mass of the Rooster"), μάζα στην οποία συμμετέχουν οι πιο ευσεβείς πολίτες του Περού. Εκτός από τις εκκλησίες, πυροτεχνήματα σφυρίχτρα και ρωγμή στον νυχτερινό ουρανό, τα αρσενικά μέλη της οικογένειας περνούν γύρω από μπουκάλια μπύρας και οι γυναίκες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο δείπνο των Χριστουγέννων.

Η σειρά των γεγονότων αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο των μεσονυκτών κυμαίνεται ανάλογα με τις περιφερειακές και οικογενειακές προτιμήσεις. Ορισμένα νοικοκυριά ξεκινούν την τιμή de navidad (Χριστουγεννιάτικο δείπνο) τα μεσάνυχτα, ενώ άλλα πρώτα αφήνουν τα παιδιά να ανοίξουν τα δώρα τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το γεύμα και το άνοιγμα δώρων συμβαίνουν γύρω από αυτή την εποχή (με μερικές εξαιρέσεις στις κοινότητες των Άνδεων, όπου τα δώρα ανοίγουν στις 6 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων ή στο Adoración de Reyes Magos ).

Ένα brindis (τοστ) γίνεται κανονικά τα μεσάνυχτα.

Με τα δώρα ανοιχτά και δείπνο πάνω, τα παιδιά στέλνονται στο κρεβάτι. Για πολλούς ενήλικες, όμως, η νύχτα μόλις ξεκινάει. Τα συμβαλλόμενα μέρη του σπιτιού συνεχίζουν καλά τη νύχτα, εξ ου και ο ύπνος-καθυστερημένος και τεμπέλης φύση της 25ης Δεκεμβρίου.

Περουβιανή σκηνή Γεννήσεως και Ρεταμπλό

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν γίνει ένα τυπικό μέρος των περουβιανών χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων Θα τα δείτε στις περισσότερες πλατείες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς και σε πολλά νοικοκυριά.

Οι σκηνές της γέννησης είναι ένα άλλο σημείο εστίασης στα μπροστινά δωμάτια και τα καθιστικά κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Αυτές οι σκηνές είναι συχνά μεγάλες, περίπλοκες και περίτεχνες (μερικές φορές παίρνουν έναν ολόκληρο τοίχο) και διαθέτουν αγάλματα των Τριών Σοφών, του Ιησού στην φάτνη και άλλα στοιχεία για τη γέννηση. Μερικές φορές θα δείτε μια ιδιαίτερη συστροφή των Άνδεων στη συνηθισμένη σκηνή της γέννησης, με λαλά και αλπάκους να αντικαθιστούν τις πιο βιβλικές εικόνες των γαϊδουριών, των βόδιων και των καμήλων.

Μια άλλη μορφή διακόσμησης είναι μια φορητή γενεαλογία ή σκηνή κάποιου που ονομάζεται retablo. Τα Retablos είναι τρισδιάστατες σκηνές, που συνήθως περιέχονται σε ορθογώνιο κουτί με δύο πόρτες στο μπροστινό μέρος. Θα τα βλέπετε σε πωλήσεις σε αγορές και καταστήματα με σουβενίρ καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά στις περιοχές των Άνδεων του Περού.

Οι σκηνές που περιέχονται σε ένα retablo μπορεί να απεικονίζουν ιστορικά ή θρησκευτικά γεγονότα ή απλές σκηνές της καθημερινής ζωής, αλλά το retablos των Χριστουγέννων απεικονίζει τυπικά τη σκηνή του φεγγαριού.

Παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά Χριστούγεννα στο Περού

Το παραδοσιακό δείπνο των Περουβιανών Χριστουγέννων συχνά περιστρέφεται γύρω από μια ψητή γαλοπούλα, αλλά ορισμένες οικογένειες μπορούν να καθίσουν στο lechón (ψητό χοίρο θηλασμού). Υπάρχουν και άλλες περιφερειακές παραλλαγές, όπως ψαροκάικα στην ακτή, ένα κλασικό παχνίμακα των Άνδεων στα υψίπεδα ή ένα φρέσκο άγριο κοτόπουλο ( gallina silvestre al horno ) στη ζούγκλα. Το applesauce και το tamales είναι κοινές προσθήκες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ένα άλλο κλασικό χριστουγεννιάτικο είναι το panetón, ένα γλυκό ψωμί της ιταλικής καταγωγής που γεμίζει με σταφίδες και γευστικούς καρπούς. Το Panetón έχει γίνει το πεντανόστιμο περουβιανό "κέικ" των Χριστουγέννων, το οποίο γεμίζει τη σειρά κατά την αποθήκευση του ράφι-κατάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι Περουβιανοί τρώνε το πανέτο τους με ζεστή σοκολάτα, ένα παραδοσιακό ποτό χριστουγεννιάτικων ποτών σε όλη τη χώρα, ακόμη και στη ζοφερή ζέστη της ζούγκλας. Η καυτή σοκολάτα του Περού είναι αρωματισμένη με γαρίφαλο και κανέλα. Κοινωνικές εκδηλώσεις που ονομάζονται chocolotadas , στην οποία οι άνθρωποι μαζεύονται για να πιουν ζεστή σοκολάτα, λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι εκκλησίες και άλλες κοινοτικές οργανώσεις φιλοξενούν chocolotadas για τις φτωχές κοινότητες, δίνοντας δωρεάν ζεστή σοκολάτα (και panetón) στις οικογένειες ως φιλανθρωπική εορταστική θεραπεία.

Ταξιδεύοντας στο Περού τα Χριστούγεννα

Οι Περουβιανοί ταξιδεύουν στις μέρες πριν και μετά τα Χριστούγεννα, ταξιδεύοντας με λεωφορείο ή εσωτερική αεροπορική εταιρεία προς ή από το σπίτι της οικογένειας. Τα λεωφορεία και τα αεροπορικά εισιτήρια πωλούνται γρήγορα και ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές τους. Εάν θέλετε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι καλή ιδέα να αγοράσετε τα εισιτήριά σας τουλάχιστον μερικές ημέρες νωρίτερα.

Η 25η Δεκεμβρίου είναι εθνική εορτή στο Περού . Πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες κλείνουν το μεσημέρι στις 24 Δεκεμβρίου και ξανανοίγουν στις 26 Δεκεμβρίου. Ορισμένα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εστιατόρια παραμένουν ανοικτά για περισσότερες ώρες από ό, τι τα περισσότερα, αλλά θα πρέπει να αγοράσετε όλα τα απαραίτητα για να είστε ασφαλείς πριν από τις 24 Δεκεμβρίου.

Εάν θέλετε να μιλήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας πίσω την ημέρα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να είστε σε θέση να βρείτε ένα ανοιχτό internet cafe ή τηλεφωνικό κέντρο ( locutorio ή centro de llamadas ) κάπου στις περισσότερες πόλεις. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο στο ξενοδοχείο ή το ξενώνα σας.

Καλά Χριστούγεννα!

Αν ξοδεύετε τα Χριστούγεννα στο Περού, θα πρέπει να γνωρίζετε μια ουσιαστική φράση: " Feliz Navidad! "Αυτός είναι ο ισπανικός τρόπος να λέτε" Happy Christmas! "- ο φέλιτζ είναι" χαρούμενος "και το navidad είναι" Χριστούγεννα ".