Περουβιακά λεωφορεία: άνεση, κάλυψη, κόστος και ασφάλεια

Τα λεωφορεία αποτελούν την κυριότερη μορφή δημοσίων μεταφορών μεγάλων αποστάσεων στο Περού . Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, ειδικά εκείνους με περιορισμένο προϋπολογισμό, τα λεωφορεία του Περού παρέχουν έναν φτηνό τρόπο να φτάσουν από τόπο σε τόπο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι δεν δημιουργούνται ίσα όλα τα λεωφορεία ή οι εταιρείες λεωφορείων.

Για λόγους άνεσης, συνέπειας και, κυρίως, ασφάλειας, θα πρέπει να κολλήσετε με τις πιο αξιόπιστες και αξιόπιστες εταιρείες λεωφορείων όποτε είναι δυνατόν.

Πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι με λεωφορείο στο Περού;

Το Περού έχει ένα συγκλονιστικό ρεκόρ όσον αφορά τροχαία ατυχήματα και θανάτους. Σύμφωνα με μια έκθεση του περιοδικού The Peruvian Times του Ιουλίου του 2011 (αναφέροντας τα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησε ο περουβιανός ασφαλιστικός οργανισμός APESEG), το 2010 σημειώθηκαν 3.243 θάνατοι και 48.395 τραυματίες στους δρόμους του Περού. Τα ατυχήματα με λεωφορεία συμβάλλουν σίγουρα σε αυτά τα στοιχεία, με τα θανάσιμα ατυχήματα να αναφέρονται τακτικά.

Η πλειονότητα αυτών των ατυχημάτων, ωστόσο, περιλαμβάνει εταιρείες λεωφορείων χαμηλού προϋπολογισμού με κακή ασφάλεια και παρθένους στόλους. Ταξιδεύοντας με τις μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τις κορυφαίες εταιρείες δεν εγγυάται μια ασφαλή οδήγηση, αλλά αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα. Οι περιοριστές ταχύτητας, η τακτική περιστροφή του οδηγού και τα καλά συντηρημένα λεωφορεία βοηθούν στην ασφαλή οδήγηση.

Επιπλέον, οι κορυφαίες εταιρείες συλλέγουν επιβάτες από καθορισμένες περιοχές μόνο (συνήθως τους δικούς τους τερματικούς σταθμούς) και όχι από το δρόμο.

Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκληματικότητας επί του σκάφους, όπως κλοπή ή, σε ακραίες περιπτώσεις, αεροπειρατεία - ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη λήψη λεωφορείου νυχτερινής μεταφοράς στο Περού.

Οι καλύτερες επιχειρήσεις περουβιανών λεωφορείων

Ταξιδεύοντας με τα μεσαία ταξίδια στις κορυφαίες περουβιανές εταιρείες λεωφορείων είναι σίγουρα ο τρόπος να πάτε (αν δεν θέλετε να πετάξετε, φυσικά).

Οι ακόλουθες εταιρείες, με κατά προσέγγιση σειρά ποιότητας, είναι από τις πιο αξιόπιστες στο Περού:

Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις μεγάλες εταιρίες λεωφορείων του Περουβιανού περιλαμβάνουν το Peru Hop, ένα σχετικά νέο δρομολόγιο hop-off για λεωφορεία και την 4M Express, οι οποίες λειτουργούν κατά μήκος των τουριστικών δρομολογίων στο νότιο Περού.

Περιήγηση Λεωφορείων Περού

Οι κορυφαίες περουβιανές εταιρείες λεωφορείων, όπως το Cruz del Sur και το Ormeño, διαθέτουν δίκτυα που εξυπηρετούν πόλεις σε ολόκληρο το Περού. Άλλοι είναι περιφερειακά σε έκταση αλλά συχνά ταξιδεύουν σε δρόμους που δεν καλύπτονται από τις μεγαλύτερες, πιο πολυτελείς επιχειρήσεις. Το Movil Tours, για παράδειγμα, είναι η καλύτερη επιλογή για το εσωτερικό ταξίδι από Chiclayo σε Moyobamba και Tarapoto .

Ενώ μπορείτε να προσεγγίσετε τις περισσότερες μεγάλες πόλεις με τις καθιερωμένες εταιρείες λεωφορείων, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν μεγάλες εταιρείες λεωφορείων που ταξιδεύουν κατά μήκος του δρόμου από το Tingo Maria στην Pucallpa ή από το Tingo Maria στο Tarapoto. Μικρότερα λεωφορεία τρέχουν κατά μήκος αυτών των διαδρομών, αλλά τα κοινά ταξί παραμένουν η ασφαλέστερη και πιο άνετη επιλογή.

Το ταξίδι με πλοίο, βέβαια, γίνεται ο κανόνας μόλις εισέλθετε στις τεράστιες ζούγκλες του ανατολικού Περού. Στο βόρειο μισό της χώρας, οι αυτοκινητόδρομοι τείνουν ανατολικά μόνο μέχρι τον Γιούριγουαγκ και τον Πουκάλπα.

Από εδώ, πρέπει να φτάσετε σε μια βάρκα ή να πάρετε μια πτήση εάν θέλετε να φτάσετε στην πόλη Iquitos στις όχθες του Αμαζονίου (ο Iquitos είναι η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο που δεν είναι προσβάσιμη οδικώς).

Είναι άνετα τα Περουβιανά Λεωφορεία;

Ταξιδεύοντας στο Περού με το λεωφορείο μπορεί να είναι μια εκπληκτικά ευχάριστη εμπειρία - εκτός αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εταιρείες χαμηλού επιπέδου. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, καταιγιστικοί τελετουργίες στους δρόμους του Περού, καθώς και τα λεγόμενα "λεωφορεία κοτόπουλου" που είναι κοινά σε μέρη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αυτά τα λεωφορεία δεν είναι παρά βασανιστήρια.

Μια διαδρομή 10 ωρών ή περισσότερες με λεωφορείο είναι σπάνια διασκεδαστική, αλλά η εμπειρία είναι πολύ πιο ανεκτή από τα ακριβότερα και καλά εξοπλισμένα λεωφορεία του Περού. Με το Cruz del Sur, το Ormeño, το Movil Tours και τα συναφή, θα έχετε χαρακτηριστικά όπως κλιματισμό, ευχάριστα γεύματα, πρόσφατες ταινίες και κάθισμα με ημι-κάμα ή καρέκλες.

Οι στόλοι είναι συχνά συγκρίσιμοι με παρόμοιες εταιρείες που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη - ορισμένες φορές ακόμα καλύτερες.

Πολλοί από τους στόλους υψηλότερης κατηγορίας χρησιμοποιούν σύγχρονα λεωφορεία με δύο καταστρώματα. Για μεγαλύτερη άνεση και πιο εξατομικευμένη προσοχή από τους terramozos (οι φιλοξενούμενοι λεωφορείων), πληρώστε λίγο περισσότερο για μια θέση στο κάτω κατάστρωμα.

Λάβετε υπόψη ότι η άνεση εξαρτάται επίσης από την ποιότητα των δρόμων. Εάν ταξιδεύετε κατά μήκος της Παναμερικανικής οδού, είτε κατά μήκος της βόρειας ακτής του Περού είτε κάτω από το νότο, οι στροφές της φουρκέτας και οι λακκούβες δεν είναι πολύ συνηθισμένες. Η ταλάντευση γύρω από τις κορυφές των Άνδεων ή κατά μήκος των σπασμένων δρόμων της ζούγκλας είναι εντελώς διαφορετική.

Το κόστος του ταξιδιού με λεωφορείο στο Περού

Το ταξίδι με λεωφορείο παρέχει έναν αρκετά φθηνό τρόπο για να περάσετε το Περού. Είναι συχνά χρονοβόρος, αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να δείτε περισσότερα από τη χώρα αποφεύγοντας παράλληλα τα έξοδα της πτήσης.

Οι τιμές εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η κατηγορία λεωφορείων (π.χ. Económico ή Executivo ), η εποχή του χρόνου και η ίδια η διαδρομή. Για παράδειγμα, η Cruz del Sur (κορυφαία εταιρεία) απαριθμεί τις ακόλουθες τιμές για το ταξίδι από τη Λίμα στο Cusco (υπηρεσία Standard Cruzero , Σεπτέμβριος 2011):

Η συγκεκριμένη διαδρομή από τη Λίμα στο Κούσκο με το λεωφορείο διαρκεί περίπου 21 ώρες. Οι ανταγωνιστικές εταιρείες έχουν συγκρίσιμες τιμές σε αυτή τη διαδρομή και σε άλλες, αλλά συχνά πληρώνετε μερικά δολάρια λιγότερο όταν ταξιδεύετε με λιγότερο πολυτελείς - αλλά εύλογα αξιόπιστους - χειριστές όπως Movil Tours, Flores και Cial (ανάλογα με την κατηγορία του λεωφορείου ).

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για όσους ταξιδεύουν στο Περού με λεωφορείο είναι η Busportal. Η ιστοσελίδα του Busportal σας επιτρέπει να συγκρίνετε εύκολα τις τιμές, να ελέγχετε τα χρονοδιαγράμματα και να αγοράζετε εισιτήρια για τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες λεωφορείων στο Περού.