Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στον Εκουαδόρ

Αν βρίσκεστε στον Ισημερινό τον Δεκέμβριο, μην χάσετε τις γιορτές στο Cuenca που κορυφώνονται με το Pase del Niño Viajero , που θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο Χριστουγεννιάτικο θέαμα σε όλο τον Εκουαδόρ. Τα παιδιά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εορτασμών που γιορτάζουν τον ταξιδιώτη Ιησού του Ιησού.

Η καταγωγή αυτού του θρησκευτικού φεστιβάλ είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ένα άγαλμα του Χριστού παιδιού οδηγήθηκε στη Ρώμη για να ευλογηθεί από τον Πάπα.

Όταν το άγαλμα επέστρεψε, κάποιος στο πλήθος που έβλεπε έλεγε: " Ya llegó el Viajero! "και το άγαλμα έγινε γνωστό ως Niño Viajero .

Pase del Niño Viajero

Σήμερα, οι γιορτές των Χριστουγέννων ξεκινούν νωρίτερα τον μήνα με το Novenas, μάζες και εκδηλώσεις που θυμίζουν το ταξίδι της Μαρίας και του Ιωσήφ στη Βηθλεέμ. Το υψηλό σημείο των εορτασμών είναι η γιορτή του παιδιού που ταξιδεύει, το Pase del Nino Viajero στις 24 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια ολοήμερη εκδήλωση με παρέλαση που απεικονίζει το ταξίδι του Ιωσήφ και της Μαρίας. Η παρέλαση οδηγείται από το καθοδηγητικό αστέρι και συνοδεύεται από αγγέλους, Τρεις βασιλείς, αξιωματούχους, ποιμένες και τεράστιους αριθμούς κοστούμιων παιδιών. Η παρέλαση αρχίζει στο Barrio del Corazón de Jesús, από όπου κατευθύνεται προς το Centro Histórico κατά μήκος του Calle Bolívar μέχρι να φτάσει San Alfonso. Από εδώ ακολουθεί το Calle Borrero κατά μήκος του Calle Sucre μέχρι να φτάσει στο Parque Calderón. Στο πάρκο γίνεται μια αναπαράσταση του διατάγματος του Ηρώδη, που ζητά τους θανάτους των ανδρών παιδιών.

Το Niño μεταφέρεται στο Catedral de la Inmaculada για θρησκευτικές υπηρεσίες που γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού. Η διαδρομή βγαίνει από τους δρόμους του Cuenca.

Υπάρχουν πλωτήρες που απεικονίζουν θρησκευτικά θέματα καθώς και το κύριο πλωτό που φέρει το Niño Viajero , που φέρουν οι κληρικοί. Μαζί με τη θρησκευτική φύση της πομπής, υπάρχει και η εγχώρια επιρροή.

Τα άλογα και τα λαλά, που μεταφέρουν τοπικά προϊόντα, κοτόπουλα και γλυκά, μαζί με τους μουσικούς, δημιουργούν μια πλούσια, πολύχρωμη και μουσική οθόνη. Οι χορευτές του Tucumán εκτελούν το Baile de Cintas, στο οποίο δώδεκα χορευτές άνεμοι κορδέλες γύρω από έναν πόλο, που μοιάζουν με κάπως χορό Μαΐου. Κάντε κλικ σε αυτές τις μικρογραφίες για μεγαλύτερες εικόνες αυτής της πολύχρωμης παρέλασης.

Δεν είναι η μόνη πομπή με άγαλμα του Χριστού παιδιού, επειδή υπάρχουν και άλλοι και κάθε ένας επιστρέφεται στην οικιακή του εκκλησία μετά το τέλος του ευλογημένου αγάλματος του Niño Viajero .

Το Pase del Niño Viajero είναι το δεύτερο σε μια σειρά Cuencan Pasadas που γιορτάζει τον Βρεζικό Ιησού. Η πρώτη λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή του Advent. Το τρίτο είναι το Pase del Niño την 1η Ιανουαρίου, και το τελευταίο είναι το Pase del Niño Rey, την πέμπτη Ιανουαρίου της ημέρας πριν το Dia de los Reyes Magos , Epiphany, όταν τα παιδιά λαμβάνουν δώρα από τους Μαγούς.

Χριστούγεννα στο Κίτο

Στο Κίτο , όπως και στο υπόλοιπο Ισημερινό, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων είναι ένα μείγμα θρησκευτικών, πολιτικών και προσωπικών εορτασμών.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι Pesebres ή οι σκηνές γεννήσεως ανεγέρθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες. Συχνά είναι αρκετά περίτεχνα, με παραδοσιακές σκηνές του φαύλου και φιγούρες που ντύνονται σε τοπικές ή Εκουαδόρ κοστούμια.

Μερικές φορές, οι αριθμοί στο pesebre είναι πραγματικοί, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που εκτελούν την αρχαία ιστορία.

Επιπλέον, υπάρχουν οι Novenas , δημόσιες συγκεντρώσεις προσευχής, ύμνοι, θρησκευτική ποίηση που συνοδεύεται από θυμίαμα και ζεστή σοκολάτα και μπισκότα. (Η ζεστή σοκολάτα στα μέσα του καλοκαιριού μπορεί να ακούγεται άκαμπτη, αλλά είναι η παράδοση που μετρά!)

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, οι οικογένειες απολαμβάνουν το Cena de Nochebuena , το οποίο παραδοσιακά περιλαμβάνει γεμιστές γαλοπούλες ή κοτόπουλο, σταφύλια και σταφίδες, σαλάτες, ρύζι με τυρί, τοπικά προϊόντα και κρασί ή chicha.

Όταν τα παιδιά κοιμούνται, οι γονείς αφήνουν τα δώρα τους στους πρόποδες των κρεβατιών τους. Τα μεσάνυχτα, η Misa del Gallo προσελκύει τεράστιους αριθμούς. Αυτή η μάζα είναι μια μακρά υπόθεση. Η Ημέρα των Χριστουγέννων είναι μια οικογενειακή μέρα, με δώρα και επισκέψεις.

Μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, οι Εκουαδόρ δημιουργούν ομοιώματα ή κούκλες γεμισμένες με σανό και πυροτεχνήματα.

Οι αριθμοί αυτοί είναι παραστάσεις απίστευτων ανθρώπων, εθνικών ή τοπικών αξιωματούχων, διάσημων ανθρώπων ή λαογραφικών χαρακτήρων και θα αναφλεγούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Fiesta de Año Viejo .

Καλά Χριστούγεννα!