Το υψηλότερο αεροδρόμιο του κόσμου

Θα φτάσετε 10.000 πόδια πριν απογειωθείτε από αυτό το αεροδρόμιο

Το υψόμετρο είναι ίσως το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας καθώς περπατάτε σε ένα αεροδρόμιο, ειδικά εάν φοβάστε να πετάτε - θα έχετε αρκετό χρόνο να σκεφτείτε την απόσταση μεταξύ σας και της επιφάνειας της θάλασσας στην πτήση σας. Μην ξεχνάτε το γεγονός ότι πολλά από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο - και ασφαλώς στις Ηνωμένες Πολιτείες - βρίσκονται κοντά ή κοντά στην ακτή.

Αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί αν συμβεί να πετάξετε ή να βγείτε από το αεροδρόμιο Daocheng Yading, που βρίσκεται στην αυτοδιοικητική νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Garji της επαρχίας Sichuan της Κίνας.

Σκαρφαλωμένο σχεδόν τρία μίλια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας στο οροπέδιο των Ιμαλαΐων, το αεροδρόμιο Daocheng Yading κατέχει τον τίτλο του υψηλότερου αεροδρομίου στον κόσμο.

Πόσο ψηλά είναι το Daocheng Yading Airport;

Επισήμως, το αεροδρόμιο Daocheng Yideng βρίσκεται σε ύψος 4.411 μέτρων ή 14.471 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Είναι ενδιαφέρον ότι βρίσκεται μόλις 77 μέτρα υψηλότερα από τον επόμενο υψηλότερο εμπορικό αερολιμένα στον κόσμο - το αεροδρόμιο Qamdo Bamda, που βρίσκεται επίσης στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ - και στην πραγματικότητα, τα τέσσερα υψηλότερα αεροδρόμια του κόσμου υπάγονται στην κινεζική δικαιοδοσία. Λοιπόν, ανάλογα με τις απόψεις σας RE: η κατάσταση του Θιβέτ, φυσικά.

Για να συγκρίνετε το αεροδρόμιο Daocheng Yading με τα αεροδρόμια που ίσως γνωρίζετε, καλά ... αυτό είναι πραγματικά δύσκολο. Το υψηλότερο εμπορικό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή είναι ο διεθνής αερολιμένας El Dorado, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Μπογκοτά της Κολομβίας και βρίσκεται μόλις 2.548 μέτρα πάνω από τη θάλασσα - ο οποίος, για να είναι δίκαιος, είναι ακόμα περισσότερο από ένα μίλι ψηλά , και υψηλότερο από οποιοδήποτε αεροδρόμιο των ΗΠΑ.

Βεβαίως, μια ακόμα πιο γνωστή σύγκριση είναι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, το οποίο βρίσκεται 5.430 πόδια πάνω από τη θάλασσα, ένα υψόμετρο που ταιριάζει στο αεροδρόμιο της μυθιστορημένης "Mile-High City". Φυσικά, το Ντένβερ δεν είναι πραγματικά αρκετά υψηλό ώστε το υψόμετρο του να επηρεάσει την ικανότητά του να χειρίζεται πτήσεις χωρίς στάση ακόμη και σε απομακρυσμένους προορισμούς (η United Airlines έχει πραγματοποιήσει μια πτήση χωρίς στάση από το Ντένβερ στο Τόκιο για σχεδόν μισή δεκαετία), ιδίως επειδή το κλίμα Το Κολοράντο είναι τίποτα αλλά ζεστό.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα αξιοπρεπές αεροδρόμιο Daocheng Yading δεν είναι πιθανό να παραλάβει είναι το "πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου" αφού, παρά το ύψος του, είναι χτισμένο σε ένα οροπέδιο. Ο σημερινός κάτοχος αυτού του τίτλου, το αεροδρόμιο Lukla του Νεπάλ, κάθεται περίπου 5.000 πόδια χαμηλότερα από το Daocheng Yading, αλλά είναι χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά του βουνού, γεγονός που το καθιστά ουσιαστικά πιο προδοτικό). Επιπλέον, ενώ οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες είναι περίφημα επιρρεπείς στις καθυστερήσεις, δεν είναι γενικά μεταξύ των πιο επικίνδυνων στον κόσμο .

Γιατί το Daocheng Yading Airport δεν θα είναι ποτέ πολύ απασχολημένο

Αν είστε καθόλου αεροσκάφος, πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο "ζεστό και υψηλό", το οποίο αναφέρεται στην τάση για ανύψωση αεροδρομίου ή / και το επικρατούμενο κλίμα στην περιοχή όπου είναι χτισμένο για να περιορίσει τη διάρκεια πτήσεις που απομακρύνονται από αυτό. Για παράδειγμα, οι πτήσεις μεταξύ Πόλης του Μεξικού και Τόκιο έχουν ξεκινήσει μόλις πρόσφατα, παρά το μεγάλο ποσοστό κυκλοφορίας μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων και τη σχετικά εύκολη απόσταση μεταξύ τους. (Άλλα μεγάλα σερβίς ζεύγη πόλεων που χωρίζονται από παρόμοια απόσταση περιλαμβάνουν τη Νέα Υόρκη-Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη-Σάο Πάολο και το Σικάγο-Νέο Δελχί).

Παρόλο που το Daocheng Yading Airport σίγουρα δεν είναι καυτό με κανένα τρόπο, η ανύψωσή του θα τον εμποδίσει να είναι ποτέ ένας μεγάλος αερολιμένας ή να εξυπηρετεί οπουδήποτε εκτός της άμεσης γεωγραφικής περιοχής του.

(Αυτό πιθανότατα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις τοπικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά βρίσκονται τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του αεροδρομίου).

Πώς να πετάξετε μέσα ή έξω από Daocheng Yading αεροδρόμιο

Από τον Ιανουάριο του 2015, μόνο δύο πόλεις σερβίρονται χωρίς στάση από το αεροδρόμιο Daocheng Yading: Chengdu, την πολυσύχναστη πρωτεύουσα της επαρχίας Sichuan της Κίνας. και Luzhou, μια μικρότερη πόλη (σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα ούτως ή άλλως) που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Chengdu. Μόνο τρεις αεροπορικές εταιρείες εξυπηρετούν Daocheng Yading Airport - Air China, China Eastern Airlines και Sichuan Airlines - πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλετε να επισκεφτείτε το αεροδρόμιο, οι επιλογές σας για κάτι τέτοιο είναι μάλλον περιορισμένες.

Δεν λέω τίποτα για το πόσο δύσκολο είναι για τους ξένους να εισέλθουν στο Θιβέτ, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα για ένα διαφορετικό άρθρο. Πράγματι, δεν είναι ανακριβές να πούμε ότι η ζήτηση για το υψηλότερο αεροδρόμιο στον κόσμο, τουλάχιστον για το προβλεπόμενο μέλλον, το οποίο συνεχίζει να προέρχεται κυρίως από την εγχώρια αγορά της Κίνας.