Το μοντέλο One-for-One του Retail αυτού μας διδάσκει για την κοινωνική ευθύνη

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί το επίκεντρο των σημερινών καταναλωτών, με τους μεγάλους παίκτες όπως η Google και η Microsoft να πηδούν στο θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR). Πολλές εταιρείες αλλάζουν ακόμη και το επιχειρησιακό τους μοντέλο για να ενσωματώσουν κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές και εξετάζουν πώς μπορούν να χτίσουν ένα πρόγραμμα που αφήνει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω τους.

Το μοντέλο One-for-One

Παρόλο που πολλές εταιρείες επικεντρώνονται ειδικά στα προγράμματα ΕΚΕ ως τρόπο αποκατάστασης, αυτό αποτελεί μόνο ένα συστατικό στοιχείο της συνολικής δραστηριότητάς τους.

Στη συνέχεια, υπάρχουν εκείνες οι οργανώσεις που χτίζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα γύρω από τη διεξαγωγή υπεύθυνων επιχειρήσεων. Το μοντέλο one-for-one είναι μια νέα και ταχέως δημοφιλής δομή για τις μάρκες λιανικής βιομηχανίας και αποτελεί παράδειγμα για το πώς να οικοδομήσουμε μια εταιρεία για να κάνουμε καλό.

Εταιρείες όπως το Tom's Shoes έχουν εφαρμόσει το μοντέλο one-for-one, ένα κοινωνικά υπεύθυνο επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο για κάθε προϊόν που αγοράζει ένας καταναλωτής, ένα συγκρίσιμο προϊόν που χορηγείται σε μια φιλανθρωπική υπόθεση, είναι καινοτόμοι όταν πρόκειται για λύσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Εφαρμόζουν αυτό το μοντέλο, προσφέροντας ένα ζευγάρι παπουτσιών σε κάποιον που έχει ανάγκη για κάθε ζευγάρι που αγόρασε. Από την επιτυχία της Tom, πολλές μάρκες λιανικής πώλησης έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο.

Αν και το λιανικό εμπόριο έχει δει πολλά επιτυχία με το one-for-one, δεν είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να πετύχει με αυτό το είδος κοινωνικά υπεύθυνου προγράμματος. Το Travel είναι ένας κλάδος που βασίζεται στον πολιτισμό και στους τοπικούς πόρους.

Η διατήρηση και η καλή εξυπηρέτηση πρέπει να είναι το πρότυπο, όχι μια επιλογή. Για να συμβεί αυτό, οι εταιρείες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας πρέπει να επικεντρωθούν στην ενσωμάτωση υπεύθυνων επιχειρηματικών μοντέλων στις οργανώσεις τους.

Μάρκες που χρησιμοποιούν το μοντέλο One-for-One

Το Κατάστημα της Εταιρείας

Το Company Store, ένας σημαντικός λιανοπωλητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφάρμοσε το μοντέλο one-for-one με τη συνεργασία του με την Family Promise, μια οργάνωση που υποστηρίζει θυγατρικές που ασχολούνται με την οικογένεια των αστέγων.

Το μοντέλο, μετά το πρόγραμμα του Tom, για κάθε παρηγοριά που αγόρασε, το The Company Store έδωσε ένα σε μια οικογένεια άστεγων που την είχε ανάγκη.

Επιπρόσθετα, το The Company Store έχει εμπλακεί σε διάφορες άλλες συνεργασίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την επιστροφή μέσω του Ronald McDonald House, της σεισμοπαθείς της Αϊτής και άλλων οργανισμών.

Warby Parker

Ο λιανοπωλητής γυαλιών Warby Parker ξεκίνησε με στόχο να προσφέρει ποιοτικά γυαλιά σε προσιτή τιμή, ενώ παράλληλα έγινε ένα αξιοσημείωτο όνομα μεταξύ των κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων. Ο ισχίος, τώρα γνωστός συνεργάτης μάρκας με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως το VisionSpring, για να εξασφαλίσει ότι για κάθε ζευγάρι γυαλιών που πωλούνται, ένα ζευγάρι διανέμεται σε κάποιον που έχει ανάγκη.

Έχουν επιτύχει το στόχο τους και προσελκύουν τους καταναλωτές που θέλουν να δώσουν πίσω όταν κάνουν τις απαραίτητες αγορές. Ο Warby αποτελεί παράδειγμα του one-for-one στη βιομηχανία γυαλιών.

WeWood

Το μοντέλο one-for-one εκπληρώνεται με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από την εταιρεία ρολογιών WeWood. Μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας στην Ιταλία από ιταλό ρολόι εραστή και δύο κοινωνικά συνειδητούς επιχειρηματίες, η WeWood συνεργάστηκε με τα αμερικανικά δάση, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επικεντρώνεται στην προστασία και αποκατάσταση των τροπικών δασών.

Για να υποστηρίξουν την υπόθεση, οι ιδρυτές εννοούσαν το μοναδικό μοντέλο, «αγοράζετε ένα ρολόι, φυτεύουμε ένα δέντρο». Οι προσπάθειες της εταιρείας έχουν ήδη οδηγήσει σε περισσότερα από 350.000 δέντρα στον κόσμο.

Σε μια προσπάθεια να είναι περισσότερο κοινωνικά συνειδητή ως επιχείρηση, τα ρολόγια WeWood κατασκευάζονται από ξύλο για να αποφευχθεί η σπατάλη επιπλέον φυσικών πόρων.

Τρόποι για τις εταιρίες ταξιδίων να εφαρμόσουν την ΕΚΕ

Όλοι οι τύποι ταξιδιωτικών εταιρειών, από ξενοδοχεία έως αεροπορικές εταιρείες, σε πλατφόρμες κρατήσεων, επωφελούνται από πόρους και πολιτισμούς που πρέπει να διατηρηθούν, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις αυτές να συμβάλουν στην προστασία τους και να δώσουν πίσω στις κοινότητες γύρω τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να κάνετε το καλό. το μοντέλο one-for-one είναι ακριβώς, καλά, ένα.

Καθώς το πιο σημαντικό είναι να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις, υπάρχουν απεριόριστες ευκαιρίες για τις ταξιδιωτικές εταιρείες να εφαρμόσουν την ΕΚΕ στις επιχειρήσεις τους. Ένας απλός τρόπος για να ξεκινήσουν οι εταιρείες είναι η σύναψη εταιρικών σχέσεων με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το The Company Store έχει κάνει με το Ronald McDonald House.

Με την οικοδόμηση αυτών των σχέσεων, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί θα είναι σε θέση να διεξάγουν τις επιχειρήσεις κανονικά, ενώ θα επωφελούνται και οι κοινότητές τους.

Οι τοπικές πρωτοβουλίες είναι σημαντικοί τρόποι εμπλοκής. Πολλοί προορισμοί ξενοδοχείων και θέρετρων βρίσκονται σε εξωτικές ή ιστορικές τοποθεσίες που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση. Η στήριξη αυτών των προσπαθειών διατήρησης μέσω της δωρεάς ή του εθελοντισμού μπορεί να προχωρήσει πολύ σε μια κοινότητα που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Εάν τα ταξίδια επιδιώκουν πραγματικά να έχουν αντίκτυπο και να δημιουργήσουν μια κοινωνικά υπεύθυνη βιομηχανία στον πυρήνα της, οι εταιρείες στη βιομηχανία πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν τις δικές τους προσπάθειες για βιωσιμότητα . Χρησιμοποιώντας το Toms ή τον Warby Parker ως παραδείγματα, οι εταιρείες πτήσεων μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα το οποίο για κάθε 10.000 μίλια που πετάει, μια πτήση δίνεται σε κάποιον που χρειάζεται να ταξιδέψει (δηλαδή για ιατρική περίθαλψη) που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Υπάρχει επίσης η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το μοντέλο ώστε να ταιριάζουν στα συγκεκριμένα τους συμφέροντα, όπως έκανε η WeWood. Αν ένα ανεξάρτητο ξενοδοχείο ή θέρετρο είναι μερικό για μια συγκεκριμένη αιτία, μπορεί να επικεντρωθεί στη δωρεά σε μια συνδεδεμένη οργάνωση για κάθε κράτηση.

Η κοινωνική ευθύνη δεν είναι πλέον μόνο μια τάση, αλλά ένας τρόπος ζωής και ένας παράγοντας που οι καταναλωτές εξετάζουν πριν από την αγορά. Με πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, υιοθετώντας και ενσωματώνοντας πλήρως αυτές τις πρακτικές είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία, τη σχετικότητα και τη μακροζωία.

Αν τα ταξίδια φαίνονται στα παραδείγματα των εμπορικών σημάτων, μπορούν να μάθουν τρόπους για να προστατεύσουν τα περιβάλλοντα, τους προορισμούς και τους πόρους που αποτελούν τη βάση για τη βιομηχανία.