Ο αντίκτυπος του του σεισμού στην Αϊτή στον τουρισμό

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον σεισμό μεγέθους 7,0 που έπληξε την Αϊτή το 2010, η κοινότητα της Αϊτής, καθώς και η παγκόσμια κοινότητα, συνεργάστηκαν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων του νησιού, από σπίτια και επιχειρήσεις, μέχρι τη ζωή εκείνων που καλούν νησί σπίτι.

Ο σεισμός του Port-au-Prince τον Ιανουάριο του 2010 δεν είναι μόνο ανθρωπιστική καταστροφή, είναι επίσης ένα καταστροφικό πλήγμα για τις πρόσφατες προσπάθειες για την επιστροφή της Αϊτής στον χάρτη του τουρισμού .

Μέρος της πικρής ειρωνείας αυτής της απρόβλεπτης φυσικής καταστροφής είναι ότι έρχεται ακριβώς όπως η Αϊτή αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης από τις πολυάριθμες πολιτικές, ποινικές και φυσικές κρίσεις της και να επιτύχει αρκετή σταθερότητα ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να καλωσοριστούν με ασφάλεια. Πρόσφατα, η Choice Hotels είχε ανακοινώσει σχέδια για να φέρει το πρώτο Comfort Inn στην Αϊτή, το οποίο επίσης θα ήταν το πρώτο ακίνητο του νησιού από μια διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα.

Τώρα, η Αϊτή θα πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια χιλιάδων ζωών και την καταστροφή των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, κτίρια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) που απέχουν πολύ από το ιδανικό ακόμη και πριν από το σεισμό. Ένας τείχος στο διάσημο Hotel Oloffson έχει καταρρεύσει (αν και το ακίνητο είναι σύμφωνα με πληροφορίες, αλλιώς άθικτο), όπως το Εθνικό Παλάτι της Αϊτής και ο καθεδρικός ναός Port au Prince, σύμφωνα με μάρτυρες. Το ξενοδοχείο Montana έχει καταστραφεί, με πολλούς ανθρώπους παγιδευμένους μέσα του. το ίδιο ισχύει και για το ξενοδοχείο Karibe και αναμφίβολα για πολλούς άλλους.

Το μόνο κομμάτι των καλών ειδήσεων μέχρι στιγμής είναι ότι το αεροδρόμιο του Port au Prince είναι λειτουργικό και ικανό να δέχεται ανακουφιστικές πτήσεις, παρά την απώλεια του πύργου ελέγχου. Επίσης, ενώ το ταξίδι στην περιοχή Port au Prince θα επηρεαστεί προφανώς εδώ και πολλά χρόνια από αυτή την τραγωδία, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες περιοχές της χώρας δεν βίωσαν το ίδιο επίπεδο καταστροφής, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα μιας αναβιωμένης τουριστικής βιομηχανίας σε ορισμένες στο μέλλον.

Τόσο το Hotel Olaffson όσο και το Hotel Villa Creole στο Port au Prince χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για θύματα σεισμού.

Οι Αμερικανικές Αερογραμμές και η Delta Air Lines έχουν ακυρώσει τις πτήσεις τους προς την Αϊτή. Το JetBlue επιτρέπει στους επιβάτες που ταξιδεύουν στο Πουέρτο Πλάτα, το Σάντο Ντομίγκο ή το Σαντιάγο στη Δομινικανή Δημοκρατία, των οποίων τα ταξίδια επηρεάζονται από τον σεισμό, χωρίς να χρεώνονται. Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για περισσότερες λεπτομέρειες. Ορισμένα αεροδρόμια της Δομινικανής χρησιμοποιούνται ως χώροι αναστολής για ανακούφιση από την Αϊτή. η Δομινικανή Δημοκρατία καταλαμβάνει το ανατολικό μισό της Ισπανίας, ενώ η Αϊτή καταλαμβάνει το δυτικό μισό του νησιού.

Royal Caribbean Cruise Lines είπε ότι δεν έχουν αναφερθεί ορατές ζημιές στο λιμάνι κρουαζιέρας της Labadee, Αϊτή. Οι κρουαζιέρες αναμένεται να αναμένουν άδεια από την κυβέρνηση της Αϊτής πριν να ξαναρχίσουν τις ενδιάμεσες στάσεις στο Labadee.