Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ισπανικό Siesta

Η σιέτα είναι μια από τις πιο διάσημες πτυχές της ισπανικής ζωής - αυτή η νεκρή περίοδος αργά το απόγευμα, όταν τα πάντα κλείνουν στην Ισπανία, θεωρητικά, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ξεκουραστούν και να πάρουν έναν υπνάκο.

Οι Ισπανοί παίρνουν το siesta πολύ σοβαρά, μάλιστα μάλιστα μέχρι που έχουν έναν διαγωνισμό ύπνου προς τιμήν του. Αλλά, σε μια κανονική μέρα, οι Ισπανοί πραγματικά κοιμούνται αυτή τη στιγμή;

Siesta Times

Υπάρχουν δύο περιόδους siesta στην Ισπανία - το siesta για καταστήματα και επιχειρήσεις, όταν πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν σε ένα μπαρ ή εστιατόριο - και στη συνέχεια siesta για τα εστιατόρια, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να ξεκουραστούν όταν όλοι θέλουν να έρθουν και να φάνε.

Το siesta για καταστήματα και επιχειρήσεις είναι από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν από τις 4 μ.μ. περίπου μέχρι τις 8 ή τις 9 μ.μ.

Αποφυγή της θερμότητας της μέσης ημέρας

Η Ισπανία είναι μια ζεστή χώρα , ιδιαίτερα το απόγευμα, και ο παραδοσιακός λόγος για το σιέστα είναι για τους εργαζόμενους στους αγρούς να καταφύγουν από τη ζέστη. Στη συνέχεια, θα νιώθουν αναζωογονημένοι μετά τον ύπνο τους και θα δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ, περισσότερο από ό, τι θα μπορούσαν χωρίς την σιέστα.

Ενώ οι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται έξω στην Ισπανία, αυτός ο λόγος δεν εξηγεί γιατί τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις κλείνουν σήμερα. Πράγματι, τα γραφεία μπορούν να ζεσταθούν, αλλά η εφεύρεση του κλιματισμού έχει βοηθήσει σε αυτό το τμήμα. Γιατί λοιπόν το κάνουν ακόμα;

Ένας λόγος για το siesta είναι ότι υπήρχε ένας νόμος που περιόριζε τους χρόνους εμπορίας των καταστημάτων σε 72 ώρες την εβδομάδα και οκτώ Κυριακές το χρόνο. Με αυτά τα όρια, ήταν λογικό οι επιχειρήσεις να κλείνουν όταν πολλοί άνθρωποι κρύβονται από τη φωτιά και μένουν ανοικτοί αργότερα.

Αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχυθεί, καθώς οι άνθρωποι θα μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς όλα τα καταστήματα έκλεισαν ούτως ή άλλως.

Αρκετά χρόνια πίσω, ο νόμος για τις ισπανικές ώρες εργασίας ήταν χαλαρός - επί του παρόντος, επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτοί για 90 ώρες την εβδομάδα και δέκα Κυριακές το χρόνο. Στη συνέχεια, το 2016, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι επίσημες ώρες εργασίας θα τελειώσουν στις 6 μ.μ. και όχι στις 7 μ.μ., αναφέροντας το τέλος του διάλειμμα για δύο ώρες.

Και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε γραφεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι τώρα κλιματιζόμενα, αυτός ο λόγος για το siesta δεν κατέχει τόσο πολύ βάρος.

Το μεσημεριανό γεύμα είναι η πιο σημαντική περίοδος της ημέρας

Ένας μεγάλος λόγος για το siesta είναι ότι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν ένα μακρύ γεύμα. Στο σπίτι, μια μητέρα θα μαγειρέψει ένα τεράστιο γεύμα για όλη την οικογένεια (και ναι, αυτό περιλαμβάνει και για τον ηλικιωμένο γιο της - είναι ακόμα συνηθισμένο να απολαμβάνετε ένα γεύμα στο σπίτι ως ενήλικας από τη φωλιά). Αυτό το γεύμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο ώρες (περισσότερο εάν το επιτρέπει ο χρόνος) και συχνά συμπεριλαμβάνεται το αλκοόλ. Μια ανάπαυση πριν επιστρέψετε στην εργασία είναι απαραίτητη μετά από αυτό.

Οι Ισπανοί δεν κοιμούνται αρκετά

Σύμφωνα με ένα άρθρο της Washington Post, ο Ισπανός κοιμάται μια ώρα λιγότερο ανά διανυκτέρευση από ό, τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ μια άλλη πηγή υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί πηγαίνουν για ύπνο αργότερα από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μετά την Ιαπωνία. Γιατί λοιπόν;

Ο λόγος είναι ότι η Ισπανία βρίσκεται σε λάθος ζώνη ώρας. Η Ισπανία μοιράζεται την Ιβηρική χερσόνησο με την Πορτογαλία και, από γεωγραφικής απόψεως, είναι σχεδόν τέλεια ευθυγραμμισμένη με τη Βρετανία, και οι δύο λειτουργούν σε GMT, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία εκτείνεται τόσο μακρύτερα από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Η εξήγηση υποτίθεται ότι οφείλεται σε ισχυρισμούς ότι η Ισπανία άλλαξε τη ζώνη ώρας της στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να ακολουθήσει τη Ναζιστική Γερμανία, αλλά αυτό δεν είναι αυστηρά.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης πήγε στην ώρα της Κεντρικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, για να αποφευχθεί η σύγχυση σχετικά με το πότε θα γίνουν ακριβώς οι επιθέσεις. Μετά τον πόλεμο, οι περισσότερες χώρες επανήλθαν στην παλιά τους ζώνη ώρας, αλλά η Ισπανία δεν το έκανε. Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά δεν ήταν να ευθυγραμμιστεί με τη Ναζιστική Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί είχαν νικήσει. Στην πραγματικότητα, η Ισπανία συμμάχησε με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στα μεταπολεμικά χρόνια, καθώς η Δύση προσπάθησε να κρατήσει την Ισπανία να μην πέσει στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ύπνος το απόγευμα είναι καλό για σένα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ισπανική στάση για το siesta δεν είναι τόσο μακριά από την ανάγκη, αλλά από την ανάγκη - οι Ισπανοί απολαμβάνουν πραγματικά αυτό το παραδοσιακό διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα. Τους επιτρέπει να μένουν αργότερα το βράδυ χωρίς εξασθένιση. Η αργά νυχτερινή ζωή της Ισπανίας μπορεί να προκάλεσε (ή να διατηρήσει) την ισπανική κουλτούρα σιέστα, αλλά είναι η σιέστα που επιτρέπει να συνεχιστεί ο τρόπος ζωής του αργά το βράδυ - και πολλοί Ισπανοί δεν το θέλουν να αλλάξουν.

Ο ήλιος παραμένει πολύ πιο μακριά στην Ισπανία από ό, τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενθαρρύνοντας έτσι αργότερα το φαγητό και το πάρτι. Η ισπανική νυχτερινή ζωή είναι μια νυχτερινή υπόθεση - οι επισκέπτες στην Ισπανία είναι έκπληκτοι που βλέπουν τους δρόμους μόλις αρχίζουν να γεμίζουν τα μεσάνυχτα και είναι ακόμα πιο έκπληκτοι που βλέπουν τους ανθρώπους στη δεκαετία του '60 και στους '70 να παραμένουν στις 3 π.μ. Δεν θα ήταν σε θέση το κάνετε αυτό χωρίς siesta.

Επίσης, ένας υπνάκο το απόγευμα είναι καλό για σας. Η ισπανική κοινωνία των ιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας λέει ότι μια σιέτα μειώνει το στρες και βελτιώνει τη μνήμη, την εγρήγορση και την καρδιαγγειακή απόδοση. Λέγεται ότι οι siesta θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου 25 λεπτά για να έχουν το βέλτιστο όφελος.

Το τέλος της Siesta

Στην πραγματικότητα, η σιέστα έχει πεθάνει για λίγο. Μία σύγχρονη αγορά εργασίας υψηλής πίεσης σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να πάρουν μεγάλα διαλείμματα και ο κλιματισμός τους βοήθησε να δουλέψουν στο πιο καυτό μέρος της ημέρας.

Η σταδιακή εξαφάνιση του σιέστα δεν έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής αργά τη νύχτα, που σημαίνει ότι ο ισπανικός ύπνος είναι κατά μέσο όρο μία ώρα λιγότερο ημερησίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμη και πριν από την αλλαγή του νόμου και τις οικονομικές πιέσεις, το siesta θα έπληττε τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη πολύ λιγότερο από ό, τι στη Γρανάδα ή τη Σαλαμάνκα . Τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της siesta. Το χειμώνα, όταν η ζέστη δεν είναι πνιγμένη, αυτό μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να πάτε για ψώνια, όπως πολλοί Ισπανοί θα μείνουν μακριά. Συνολικά, πολλά καταστήματα θα κλείσουν και ίσως να δυσκολευτείτε να κάνετε τα πάντα.