Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους τυφώνες στην Αυστραλία

Τροπικοί κυκλώνες, που ονομάζονται επίσης τυφώνες ή (όταν είναι εξαιρετικά ισχυροί) τυφώνες σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι καταιγίδες ανέμου και βροχής στο νότιο ημισφαίριο που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο (το μάτι της καταιγίδας) και με κίνηση του ανέμου δεξιόστροφα. Στο βόρειο ημισφαίριο, οι άνεμοι περιστρέφονται αριστερόστροφα.

Τροπικοί κυκλώνες στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, οι τροπικοί κυκλώνες βαθμολογούνται ανάλογα με τις ταχύτητες του ανέμου και κυμαίνονται από τη σχετικά ασθενή κατηγορία 1 έως την καταστροφική κατηγορία 5.

Ο κυκλώνας Tracy είναι πιθανώς τα πιο διάσημα και θανατηφόρα γεγονότα κυκλώνων της Αυστραλίας. Έσπασε το έδαφος του Ντάργουιν στο Βόρειο Εδάφιο στο έδαφος το 1974 και σκότωσε 65 ανθρώπους, τραυματίζοντας σοβαρά περισσότερους από 145 ανθρώπους και πάνω από 500 με ποικίλους μικρούς τραυματισμούς.

Ο κυκλώνας Tracy βαθμολογήθηκε με κυκλώνα κατηγορίας 4. Προκάλεσε ζημιά στην αξία των 800 εκατομμυρίων δολαρίων το 1974 δολάρια Αυστραλίας.

Ο πιο καταστροφικός κυκλώνας που έπληξε την Αυστραλία συνέβη το 1899, όταν περισσότεροι από 400 άνθρωποι πέθαναν καθώς η καταιγίδα έπληξε το ακρωτήριο Melville. Αυτός ο κυκλώνας, ο οποίος κατέστρεψε επίσης 100 αλιευτικά σκάφη που ήταν αγκυροβολημένα στον κόλπο Princess Charlotte, δεν κατηγοριοποιήθηκε ποτέ και φαίνεται να έχει παραμείνει ανώνυμος.

Μια από τις πιο επικίνδυνες από τον κυκλώνα περιοχές στην Αυστραλία είναι η παράκτια περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας. Η βορειοδυτική ακτή της Δυτικής Αυστραλίας είναι η πιο κοινή περιοχή για τους κυκλώνες που συμβαίνουν στο έθνος μας λόγω των μετατοπίσεων της θερμοκρασίας που οδηγούν στον σχηματισμό ζεστού και υγρού αέρα.

Όταν ο συνδυασμός ισχυρών κατακόρυφων ψαλιδιών ανέμου, η αλλαγή στην ταχύτητα του ανέμου και η χαμηλή στάθμη υγρασίας εμφανίζονται τότε είναι ένας κυκλώνας

Cyclone Season στην Αυστραλία

Η περίοδος κυκλώνων στην τροπική περιοχή της Αυστραλίας κυμαίνεται συνήθως από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Με μέσο όρο 10 κυκλώνες ανά έτος που αναπτύσσονται μεταξύ περιοχών όπως Exmouth και Broome στα δυτικά και πολύ βόρεια Queensland στα ανατολικά, η εποχή του κυκλώνα μπορεί να είναι αρκετά αποθαρρυντική.

Αν και οι κυκλώνες μπορεί να είναι συνηθισμένες στις τροπικές περιοχές της Αυστραλίας σε σύγκριση με την Αμερική ο ρυθμός είναι δραστικά μικρότερος. Παράλληλα, το γεγονός ότι πολύ λίγοι φτάνουν στην ακτογραμμή ή κάνουν το landfall θέτει επίσης τα πράγματα σε προοπτική.

Οι τυφώνες στην Αυστραλία είναι επικίνδυνες;

Όταν ταξιδεύετε στα τροπικά μέρη της Αυστραλίας, συνιστάται να θυμάστε ποιες περιοχές είναι επιρρεπείς σε κυκλώνες, τον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται σε ορισμένες πολιτείες και ποιες συνθήκες βοηθούν στη δημιουργία μιας ασταθούς ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, οι κυκλώνες δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην Αυστραλία, για να μπορείτε να εξετάσετε την καθυστέρηση ή την αλλαγή των ταξιδιωτικών σας σχεδίων λόγω της πιθανής εμφάνισής τους.

Οι κυκλώνες κάνουν σπάνια την προσγείωση και όταν το κάνουν, οι αυστραλιανές αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός. Πολλοί κύριοι κυκλώνες έχουν χτυπήσει τη δυτική ακτή και τις ακτές της μακρινής βόρειας ακτής του Κουίνσλαντ, όπως το Cyclone Yasi το 2011 και το Cyclone Ita το 2014.

Ενώ αυτά τα μετεωρολογικά γεγονότα προκάλεσαν ζημιές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - και φημισμένα, ο Γιάι προκάλεσε προσωρινή αύξηση των τιμών της μπανάνας έως και 10 φορές σε σχέση με την κανονική τους τιμή - προκάλεσαν λίγους σοβαρούς τραυματισμούς και όχι θανάτους.

Αν βρεθείτε ποτέ κοντά σε έναν κυκλώνα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ότι η Αυστραλία έχει πολλά μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι κοντά στις πληγείσες περιοχές θα παραμείνουν ασφαλείς.

Αυστραλιανές κατηγορίες τροπικών κυκλώνων

Οι ακόλουθες πληροφορίες για την κατηγορία των τυφώνων βασίζονται στο αυστραλιανό γραφείο δεδομένων μετεωρολογίας.