Τι να κάνετε όταν η πτήση σας είναι εκτροπή

Οι πτήσεις μπορούν να εκτραπούν για πολλούς λόγους. Ο κακός καιρός, τα μηχανικά προβλήματα, οι απεργίες, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές, όπως τα φαινόμενα ηφαιστειακής τέφρας, μπορεί να προκαλέσουν εκτροπή πτήσης. Οι πιλότοι αερομεταφορέων μπορούν επίσης να εκτρέψουν πτήσεις λόγω διαταραχής της συμπεριφοράς επιβατών, ζητημάτων υγείας των επιβατών ή πληρώματος ή νομικών ζητημάτων, όπως οι υποθέσεις επιμέλειας τέκνων, που αφορούν επιβάτες.

Όταν η πτήση σας εκτρέπεται σε άλλο αεροδρόμιο, θα αντιμετωπίσετε μία από τις δύο καταστάσεις.

Είτε η πτήση σας θα επαναληφθεί όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, όπως όταν ο καιρός είναι καθαρός ή το αεροπλάνο επισκευαστεί ή η πτήση σας θα τελειώσει σε αυτό το αεροδρόμιο και η αεροπορική εταιρεία σας θα σας κανονίσει να φτάσετε στον αρχικό προορισμό της πτήσης με άλλα μέσα. Εάν έχετε μια πτήση σύνδεσης, μπορεί να λείπει, ανάλογα με το χρόνο που έχετε μεταξύ των αρχικά προγραμματισμένων πτήσεων.

Οι εκτροπές πτήσεων είναι απροσδόκητα γεγονότα, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση σας, για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις της εκτροπής της πτήσης στα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Σχεδιάστε μπροστά για εκτροπές πτήσης

Fly Early

Προγραμματίστε την αναχώρησή σας για νωρίς την ημέρα, εάν είναι δυνατόν, έτσι ώστε να έχετε χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας ακόμα και αν η πτήση σας εκτραπεί. Για σημαντικά γεγονότα, όπως οικογενειακή γιορτή ή εκδρομή με κρουαζιερόπλοιο, προγραμματίζετε να φτάσετε στον προορισμό σας τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα.

Επιλέξτε Πτήσεις 24ωρης πτήσης οπουδήποτε είναι δυνατό

Η πτήση χωρίς επιβίβαση δεν θα σας προστατεύσει από όλες τις επιπτώσεις της εκτροπής της πτήσης, αλλά δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για την έλλειψη μιας πτήσης που συνδέει.

Διαβάστε τη σύμβαση μεταφοράς σας

Πριν πετάξετε, μάθετε τι λέει η Σύμβαση Μεταφοράς της αεροπορικής σας εταιρείας σχετικά με τις εκτροπές πτήσεων και την αποζημίωση των επιβατών. Στη συνέχεια, εάν η πτήση σας εκτραπεί, θα ξέρετε τι δικαιούστε να περιμένετε από την αεροπορική εταιρεία σας και θα είστε σε θέση να επιμείνετε στα δικαιώματά σας ως επιβάτης.

Μεταφέρετε πληροφορίες κινητού τηλεφώνου και αεροπορικής εταιρείας

Εάν η πτήση σας εκτραπεί, θα χρειαστείτε τον αριθμό τηλεφώνου της αεροπορικής σας εταιρείας και το χειριστήριό σας Twitter, ώστε να μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τους αντιπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών το συντομότερο δυνατό. Φέρτε ένα πλήρως φορτισμένο κινητό τηλέφωνο που γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε. Εάν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ρυθμίσεις για να δανειστείτε, να ενοικιάσετε ή να αγοράσετε ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί σε όλες τις χώρες που θα επισκεφθείτε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις οποίες θα αλλάζετε αεροπλάνα. Εάν είναι δυνατόν, φέρτε επίσης μια φορητή τράπεζα τροφοδοσίας κινητού τηλεφώνου, μόνο σε περίπτωση που παραμείνετε σε αναμονή ενώ καλείτε την αεροπορική σας εταιρεία.

Πακέτα αναγκών στη μεταφορά τσάντα σας

Φροντίστε να συσκευάσετε τα πράγματα που πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, όπως φάρμακα συνταγών και λύση φακών επαφής, στη σακούλα μεταφοράς . Επιπλέον, συσκευάστε μια οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, αλλαγή εσώρουχου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε για μια απροσδόκητη διανυκτέρευση.

Βήματα για να πάρετε όταν η πτήση σας έχει εκτοπιστεί

Ειδοποιήστε τους φίλους και την οικογένεια

Πείτε σε κάποιον ότι η διαδρομή σας έχει αλλάξει, ειδικά αν περιμένετε να πάρει στο αεροδρόμιο προορισμού σας.

Μείνετε κοντά στην πύλη αναχώρησης

Το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας θα κάνει ενημερωτικές ανακοινώσεις στην πύλη αναχώρησης.

Θα θελήσετε να μείνετε μέσα στην ακουστική σειρά ώστε να μην χάσετε καμία ενημέρωση.

Ρωτήστε την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες και βοήθεια

Τραβήξτε τους αριθμούς επαφών και καλέστε αμέσως την αεροπορική σας εταιρεία. Ζητήστε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση και μάθετε αν η πτήση σας αναμένεται ρεαλιστικά να απογειωθεί μέσα σε λίγες ώρες. Εάν η εκτροπή θα επηρεάσει σημαντικά τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, ζητήστε να τεθεί σε άλλη πτήση προς τον προορισμό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοινωνικά μέσα, όπως το Facebook και το Twitter, για να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία και να ζητήσετε βοήθεια.

Μείνε ψύχραιμος

Η απώλεια της ψυχραιμίας σας δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Ο καθένας στην πτήση σας θα αισθάνεται άγχος, ακόμα και εσείς, αλλά θα πάρετε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες και πιο γρήγορη βοήθεια από την αεροπορική σας εταιρεία εάν διατηρήσετε τη δροσερή και ευγενική σας ζήτηση για βοήθεια.

Μετά την πτήση σας

Απαίτηση Αποζημίωσης εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις

Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι οποίοι πλέουν προς ή από τα αεροδρόμια της ΕΕ έχουν δικαίωμα για συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης βάσει του κανονισμού 261/2004, ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης τους και τον αριθμό ωρών που καθυστερούν, αλλά τα δικαιώματα αυτά είναι περιορισμένα στην περίπτωση έκτακτων περιστάσεων, όπως ένα απεργιακό ή μετεωρολογικό πρόβλημα.

Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ πρέπει να διαπραγματευτούν απευθείας με την αεροπορική τους εταιρεία σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μεταφορών της αεροπορικής τους εταιρείας. Οι καναδοί επιβάτες πρέπει να εργάζονται απευθείας με τις αεροπορικές τους εταιρείες, βάσει των όρων της σύμβασης μεταφοράς τους, αλλά έχουν και κάποια προσφυγή μέσω του κώδικα δεοντολογίας για τα δικαιώματα πτήσης του Καναδά. Εάν η πτήση σας σε μια καναδική αεροπορική εταιρεία εκτραπεί, μπορείτε να υποβάλετε μια καταγγελία στο Canadian Transport Agency, η οποία θα σας βοηθήσει να επιλύσετε το πρόβλημά σας.

Σε γενικές γραμμές, οι καναδικές και οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για εκτροπές πτήσεων λόγω πράξεων του Θεού, όπως καταιγίδες, σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας και χιονοθύελλες, ή με πράξεις τρίτου μέρους, όπως απεργία ή έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.