Τα πιο γνωστά κρασιά στην Ισπανία

Το πιο διάσημο ισπανικό κόκκινο κρασί στην Ισπανία προέρχεται από τις περιφέρειες La Rioja και Ribera del Duero. Το La Rioja βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία, νότια της Χώρας των Βάσκων, ακριβώς κάτω από τα βουνά της Κανταβρίας, όπου οι αμπελώνες απαρτίζουν την κοιλάδα του Έβρου. Υπάρχουν πολλά καλοκαιρινά φεστιβάλ εδώ, όπως μια δημοφιλής μάχη κρασιού που ονομάζεται Batalla de Vino. Το Ribera del Duero βρίσκεται επίσης στη βόρεια Ισπανία και θεωρείται μία από τις έντεκα περιοχές της Καστίλλη και Λεόν με ποιοτικό κρασί.

Στην πραγματικότητα, αυτή η κοινότητα έχει κάνει το κρασί για πάνω από 2.000 χρόνια. Αν και αυτές οι περιοχές είναι αρκετά απομακρυσμένες, οι γνώστες του κρασιού μπορούν να δοκιμάσουν αυτούς τους οίνους στην περιοχή τους συμμετέχοντας σε μία από τις διάφορες εκδρομές της Ισπανίας . Οι αμπελουργικές περιοχές της La Rioja και της Ribera del Duero έχουν φωτεινά και φρουτώδη οινοποιεία που είναι άφθονα και φθηνά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ισπανία.

La Rioja

Το πιο κοινό σταφύλι που χρησιμοποιείται για τη Rioja είναι το Tempranillo , το οποίο προέρχεται από την Ισπανία. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη temprano , που σημαίνει "νωρίς", καθώς το σταφύλι γίνεται ώριμο νωρίτερα από άλλα σταφύλια. Τα άλλα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για τη Rioja περιλαμβάνουν το Garnacha Tinta, το Graciano και το Mazuelo. Κάθε χρόνο, η περιοχή παράγει πάνω από 250 εκατομμύρια λίτρα κρασιού. Οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν αυτό το κρασί σε ένα μπαρ, πηγαίνοντας στο Calle Laurel στο Logroño ή επισκέπτοντας απευθείας έναν αμπελώνα ή ένα οινοποιείο.

Εκείνοι που αναζητούν ένα φεστιβάλ κρασιού με περιπέτεια μπορούν να επισκεφθούν το φεστιβάλ κρασιού Haro στο Haro, μια πόλη στην περιοχή La Rioja που φημίζεται για την παραγωγή αυτού του κόκκινου κρασιού.

Ο εορτασμός πραγματοποιείται ετησίως τον Ιούνιο και πηγαίνει μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν ο Χάρο διέλυσε τις σχέσεις ιδιοκτησίας μεταξύ του ίδιου και της γειτονικής Miranda De Ebro. Σήμερα, οι παρευρισκόμενοι φορούν λευκά πουκάμισα και κόκκινο μαντήλι πριν συμβεί η περίφημη μάχη κρασιού, όπου χρησιμοποιούν σκάφη όπως κουβάδες και ψεκαστήρες για να ξεκινήσουν το κρασί τους.

Στην πραγματικότητα, αυτή η παράδοση ενθαρρύνεται.

Ribera del Duero

Το Ribera del Duero είναι μια έκταση γης κατά μήκος του ποταμού Duero στην Castilla-Leon, που εκτείνεται από το Burgos στο Βαγιαδολίδ και περιλαμβάνει την πόλη Peñafiel. Το κρασί Ribera del Duero χρησιμοποιεί σταφύλια του Cabernet Sauvignon και του Tempranillo. Το ακριβότερο κρασί στην Ισπανία, το οποίο φτιάχνεται από το γνωστό οινοποιείο Vega Sicilia, προέρχεται από την περιοχή αυτή. Άλλες διάσημες περιοχές με κόκκινα κρασιά στην Ισπανία περιλαμβάνουν τη Ναβάρα, το Priorato, το Penedès και το Albariño.

Τα πιο δημοφιλή κρασιά Ribera del Duero περιλαμβάνουν το Vega Sicilia Unico Gran Reserva, το Dominio de Pingus "Pingus" και το Aalto. Αυτοί οι προτεινόμενοι οίνοι μπορούν να κυμανθούν οπουδήποτε από τα 43 δολάρια ένα μπουκάλι σε όλη τη διαδρομή μέχρι τα $ 413 ανά φιάλη.

Κόκκινο και λευκό κρασί

Όταν γευματίζει στην Ισπανία, η τεράστια δημοτικότητα της Rioja και της Ribera del Duero οδηγεί συχνά σε σερβιτόρους εστιατορίων που υποδηλώνουν μεταξύ των δύο. Σε σύγκριση με τη Rioja, η Ribera θεωρείται γενικά πολυτέλεια και είναι ακριβότερη. Αν και το κόκκινο κρασί είναι το πιο δημοφιλές από αυτές τις δύο περιοχές, υπάρχουν μερικά ισπανικά λευκά κρασιά διαθέσιμα. Για παράδειγμα, η White Rioja από τη Viura είναι μια καλή επιλογή, μαζί με τον Sherry και τον Cava.