Τα καλύτερα λευκά κρασιά της Ισπανίας

Τα λευκά κρασιά από την Ισπανία είναι λιγότερο γνωστά από τα κόκκινα, αλλά εξίσου καλά

Η Ισπανία είναι συνήθως γνωστή για τα κόκκινα κρασιά της πάνω από τα λευκά της, αλλά μπορείτε να βρείτε μερικά πολύ καλά λευκά κρασιά που προέρχονται από την Ισπανία.

Ενώ βρίσκεστε σε διακοπές στην Ισπανία, εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα από το κόκκινο κρασί, αισθανθείτε άνετα να παραγγείλετε το Ruedas, τα λευκά Riojas, τα sherry, τα cava, τα βασκικά και τα λευκά της Γαλικίας. Μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για αυτά.

Ρουέντα

Το πιο γνωστό λευκό κρασί στην Ισπανία είναι το Rueda, το οποίο καλλιεργείται στην αμπελουργική περιοχή Castilla y Leon, στις πόλεις Valladolid, Segovia και Avila .

Η λέξη, Rueda , είναι ισπανική για τη λέξη "τροχός".

Το βασικό σταφύλι που χρησιμοποιείται για ένα Rueda είναι το Verdejo. Συχνά αναμειγνύεται με σταφύλια Sauvignon blanc. Τα κρασιά έχουν μεγάλη εμπορική επιτυχία εν μέρει λόγω της διαδικασίας αποσαφήνισης που χρησιμοποιεί τοπική πηλό.

Τα πρώτα τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία για την παραγωγή κρασιού στην περιοχή αυτή χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Αλφόντσιος VI έδωσε τίτλους γης σε αποίκους στην πρόσφατα επανακτηθείσα περιοχή. Πολλά άτομα και μοναστικές παραγγελίες αποδέχτηκαν την προσφορά και ίδρυσαν μοναστήρια με τους αμπελώνες τους.

Η άλλη Rioja: Λευκή Rioja

Η πιο διάσημη περιοχή του κρασιού της Ισπανίας, La Rioja, είναι γνωστή για την παραγωγή των ερυθρών κρασιών, αλλά και για ένα καλό λευκό κρασί.

Το λευκό Rioja, που ονομάζεται επίσης Rioja Blanco , είναι φτιαγμένο από σταφύλια Viura (επίσης γνωστό ως Macabeo). Συνήθως αναμειγνύεται με κάποια Malvasía και Garnacha Blanca. Στα λευκά κρασιά, το Viura συνεισφέρει ήπια φρεσκάδα, οξύτητα και λίγο άρωμα στο μείγμα με το Garnacha Blanca προσθέτοντας το σώμα και την Malvasía προσθέτοντας άρωμα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τη λευκή Rioja, όπου το κάνουν πραγματικά και να κάνετε μια περιήγηση με κρασί Rioja .

Τα άλλα λευκά κρασιά της Ισπανίας

Αν και δεν γνωρίζατε ότι η Ισπανία έφτιαξε καλό λευκό κρασί, υπάρχουν πιθανότητες να έχετε ήδη κάποιες και ίσως να έχετε κάποιες στο σπίτι ήδη, επειδή το sherry είναι από την Ισπανία, όπως είναι το cava.

Το Sherry είναι ένα ενισχυμένο κρασί που παρασκευάζεται στην πόλη της Jerez στην Ανδαλουσία.

Το Jerez υπήρξε κέντρο αμπελουργίας από τότε που η οινοποίηση εισήχθη στην Ισπανία από τους Φοίνικες το 1100 π.Χ. Η πρακτική αυτή ασκήθηκε από τους Ρωμαίους όταν ανέλαβαν τον έλεγχο της Ιβηρίας γύρω στο 200 π.Χ. Οι Μαυρομάτες κατέκτησαν την περιοχή το 711 μ.Χ. και εισήγαγαν απόσταξη, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη κονιάκ και ενισχυμένου οίνου. Η λέξη "sherry" προέρχεται από το αραβικό όνομα για Jerez, προφέρεται "Sherish".

Το Cava είναι η απάντηση της Καταλονίας στη γαλλική σαμπάνια. Catalans θα σας πω ότι αυτό το αφρώδες λευκό είναι κάθε τόσο καλή όσο και η σαμπάνια, παρόλο που πωλείται σε ένα κλάσμα της τιμής.

Άλλοι εξαιρετικοί λευκοί οίνοι στην Ισπανία είναι το βασκικό txakoli, κάποτε πολύ κακοποιημένο λευκό κρασί που κινείται ψηλότερα στις τεχνικές παραγωγής και την ποιότητά του, καθώς και το Ribeiro, περιοχή της Γαλικίας γνωστή για τα λευκά κρασιά της.

Δοκιμάστε λευκά κρασιά στην Ισπανία

Οι ισπανικοί αμπελώνες δεν είναι γνωστοί για την ευκολία πρόσβασης και ακόμη και όταν είναι ανοιχτοί για τους τουρίστες, συνήθως επικεντρώνονται στα κόκκινα κρασιά τους.

Αν σας αρέσει το cava, μπορείτε να βρείτε μια ξενάγηση, όπως το Montserrat και το Cava Trail Tour. Εναλλακτικά, αν βρίσκεστε στην Ανδαλουσία, μπορείτε να δοκιμάσετε το sherry στα κηπευτικά της Jerez ή σε μια περιοδεία της περιοχής.

Για μια περιήγηση με μαμούθ στην Ισπανία και τις αμπελουργικές περιφέρειες της Πορτογαλίας, υπάρχει επταήμερη εκδρομή με οίνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε τη Rueda, τη Γαλικία και τη βόρεια Πορτογαλία, όλα διάσημα για τα λευκά τους κρασιά.