Ταξίδι με τρένο 101

Είναι το ταξίδι τρένο σωστό για σας;

Το τρένο ταξιδεύει όλο και πιο δημοφιλές. Η Amtrak, η αμερικανική εθνική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών, αναφέρει ότι η ιππασία συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο. Τα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Σιδηροδρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν παρόμοια αύξηση τόσο των επιβατικών χιλιομέτρων όσο και των επιβατών. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το ταξίδι με το τρένο θα συνεχίσει να προσελκύει περισσότερους επιβάτες, καθώς θα ανεβαίνουν τα αεροπορικά εισιτήρια, οι γραμμές ασφαλείας των αεροδρομίων θα μεγαλώνουν περισσότερο και οι ταξιδιώτες θα εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

Στατιστικά στην άκρη, το ερώτημα για τους παραθεριστές είναι: "Πρέπει να ταξιδεύω με τρένο αντί με αεροπορικό, λεωφορείο ή αυτοκίνητο;" Η απάντηση εξαρτάται όχι μόνο από τον προϋπολογισμό σας, αλλά και από τον προορισμό σας, το επιθυμητό επίπεδο άνεσης και το δρομολόγιο.

Καθώς σχεδιάζετε τις διακοπές σας, θα χρειαστεί να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ταξιδιού με το τρένο πριν αποφασίσετε πώς θα φτάσετε από τόπο σε τόπο. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να θυμάστε.

Πλεονεκτήματα του ταξιδιού με το τρένο

Το ταξίδι με τρένο είναι γρήγορο και άμεσο μεταξύ μεγάλων πόλεων, ειδικά σε χώρες με σιδηροδρομικά συστήματα μεγάλης ταχύτητας.

Όταν ταξιδεύετε με το τρένο, μπορείτε πραγματικά να χαλαρώσετε. Δεν περιηγείστε στο αυτοκινητόδρομο ή οδηγείτε ένα μηχανοκίνητο κιβώτιο Fiat στην "λανθασμένη" πλευρά του δρόμου, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε το σκηνικό, να πάρετε έναν υπνάκο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Το τρένο είναι διασκεδαστικό. Ποιος δεν αισθάνεται συγκίνηση στο θέαμα και τον ήχο μιας ισχυρής ατμομηχανής που τραβάει τον σταθμό;

Είναι σχετικά εύκολο να κλείσετε ταξίδι με το τρένο.

Σε πολλές χώρες, μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας online αντί να μεταβείτε σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό για να τα αγοράσετε.

Εάν θα βρίσκεστε στην ίδια περιοχή ή χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας σιδηροδρομικά περάσματα. Πολλές σιδηροδρομικές εταιρείες επιβατών προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία σιδηροδρομικών περασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περασμάτων του Σαββατοκύριακου και της οικογένειας.

Ορισμένες εταιρείες σιδηροδρόμων προσφέρουν επίσης εκπτώσεις σε μεγάλες αποστάσεις σε κάρτες και κανονικά εισιτήρια.

Για μεμονωμένους ταξιδιώτες ή ζευγάρια, το ταξίδι με το τρένο μπορεί να είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό από το να ενοικιάσετε αυτοκίνητο σε άλλη χώρα, ιδιαίτερα όταν εστιάζετε στο κόστος στάθμευσης, καυσίμων και διοδίων.

Δεν χρειάζεται να παρκάρετε το τρένο σας. Εάν επισκέπτεστε μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, να διαπιστώσετε πού να σταθμεύσετε οικονομικά και με ασφάλεια μπορεί να είναι μια πραγματική ταλαιπωρία, για να μην αναφέρουμε μια περιττή δαπάνη.

Το ταξίδι με το τρένο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωρίσετε τους ντόπιους και να μάθετε περισσότερα για τα μέρη που επισκέπτεστε.

Μειονεκτήματα του ταξιδιού με το τρένο

Τα δρομολόγια τρένων ενδέχεται να μην ταιριάζουν με τους προτιμώμενους χρόνους ταξιδιού και τις ημέρες σας, επομένως ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το δρομολόγιο σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ταξίδια με τρένο σε μεγάλες αποστάσεις στις ΗΠΑ. Ορισμένες μεγάλες πόλεις δεν σερβίρονται απευθείας από τα τρένα Amtrak, αλλά με λεωφορεία από σταθμό Amtrak σε άλλη πόλη.

Μπορεί να χρειαστεί να υπομείνετε αργά τη νύκτα σε ένα αραιοκατοικημένο σταθμό για να κάνετε μια αμαξοστοιχία.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε πόλεις λόφων ή απομακρυσμένους αρχαιολογικούς χώρους, πιθανώς θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο ή ταξί από το σιδηροδρομικό σταθμό για να φτάσετε στα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί μεγάλης πόλης βρίσκονται συνήθως στο κέντρο της πόλης, αλλά οι μικρότεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί τοποθετούνται συχνά στα περίχωρα των πόλεων που εξυπηρετούν.

( Συμβουλή: Σκεφτείτε να πραγματοποιήσετε μια ημερήσια εκδρομή από μια μεγάλη πόλη σε ορισμένες από αυτές τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, αν δεν θέλετε να πάρετε λεωφορείο ή ταξί).

Σε πολλές χώρες, θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση θέσεων - έναντι αμοιβής - και συνήθως θα πρέπει να πληρώσετε ένα επιπλέον τέλος για να ταξιδέψετε σε ένα ταχύτερο τρένο. Αν δεν κάνετε κράτηση καθίσματος, μπορείτε να καταλήξετε να παραμείνει για τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Μπορεί να χρειαστεί να φέρετε το δικό σας φαγητό και ποτά στο τραίνο.

Οι συνθήκες μπορεί να είναι γεμάτες, βρώμικες ή δυσάρεστες, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής ή σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ντόπιοι που συναντάτε μπορεί να αποδειχτούν ως κομματικά ζώα ή, χειρότερα, μικρά εγκληματίες . Φροντίστε να φοράτε ζώνη χρήματος για να διατηρείτε τα τιμαλφή σας ασφαλή.

Στο τέλος, θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων τρένου, να ελέγξετε τα δρομολόγια κατά την προτεινόμενη διαδρομή σας και να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ταξιδιού με το τρένο ενάντια στις προσωπικές σας προτιμήσεις πριν αποφασίσετε ποιος τρόπος μεταφοράς είναι ο καλύτερος για εσάς.