Τέσσερις τρόποι να αποζημιωθείτε για την καθυστέρηση του ταξιδιού σας

Με την πάροδο των ετών, η καθυστέρηση ταξιδιού έχει γίνει ένα τακτικό μέρος της πτητικής εμπειρίας. Σύμφωνα με το The Wall Street Journal, μόνο το 78% των πτήσεων στις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στις Η.Π.Α. έφθασαν εγκαίρως το 2013. Εάν συνεχίσουν αυτές οι στατιστικές, οι πιθανότητες στοιβάζονται εναντίον του ταξιδιώτη: σχεδόν ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες θα βιώσει μια καθυστέρηση ταξιδιού σε μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία Αυτή την χρονιά.

Οι καθυστερήσεις ταξιδιού είναι μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες κάθε φορά που περπατούν σε ένα αεροδρόμιο.

Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να πληρώσετε ως αποτέλεσμα καθυστέρησης ταξιδιού; Οι διασφαλίσεις τόσο στον αμερικανικό όσο και στον ευρωπαϊκό κανονισμό επιτρέπουν καταστάσεις για τους ταξιδιώτες να πληρώνονται ως αποτέλεσμα καθυστέρησης ταξιδιού. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το Reuters, μόνο το 2% των ταξιδιωτών ζητούν αποζημίωση για το καθυστερημένο ταξίδι τους.

Πώς σιγουρεύεστε ότι δεν είστε στο 98% που δεν πληρώνονται σωστά λόγω καθυστέρησης ταξιδιού; Εδώ είναι τέσσερις τρόποι να βεβαιωθείτε ότι έχετε φροντίσει εάν η πτήση σας δεν πηγαίνει πουθενά σε μια βιασύνη:

1: Αγοράστε ταξιδιωτική ασφάλιση

Ίσως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω ως αποτέλεσμα μιας καθυστέρησης ταξιδιού είναι να αγοράσετε ένα ταξιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Πολλά προγράμματα ασφάλισης ταξιδιού ακύρωσης ταξιδιού προσφέρουν ένα όφελος καθυστέρησης ταξιδιού: εάν το ταξίδι σας θα καθυστερήσει για διάφορους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων των κοινών καταστάσεων μεταφορέων), θα μπορούσατε να έχετε το δικαίωμα να καλύψετε τα έξοδά σας - μέχρι το ανώτατο όριο της πολιτικής.

Τα μειονεκτήματα σε αυτές τις πολιτικές είναι στη λεπτή εκτύπωση. Για παράδειγμα, πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια ταξιδιού έχουν ελάχιστο χρόνο καθυστέρησης ταξιδιού που μπορεί να χρειαστεί να ικανοποιήσετε μια απαίτηση που έχει εγκριθεί. Αυτή η ελάχιστη "περίοδος καθυστέρησης" θα μπορούσε να είναι τόσο λίγες όσο τέσσερις ώρες ή και πάνω από 12 ώρες. Επιπλέον, ορισμένα σχέδια μπορούν να καλύψουν μόνο τα έξοδα που υπέστησαν λόγω της καθυστέρησης και όχι της γενικής αποζημίωσης.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι καλύπτει το όφελος καθυστέρησης ταξιδιού πριν αγοράσετε ένα ταξιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

2: Ζητήστε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, υπάρχουν πολύ λίγες ομοσπονδιακές πολιτικές όσον αφορά την καθυστέρηση ταξιδιού και την ακύρωση του ταξιδιού. Εάν δεν εκτοπισθείτε ακούσια από μια πτήση εντός των Ηνωμένων Πολιτειών (βλέπε σημείο τρία), μια αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να παρέχει αποζημίωση για καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις. Ωστόσο, πολλές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να δώσουν ορισμένα οφέλη στους εκτοπισμένους ταξιδιώτες, όπως η παροχή δωρεάν νερού και σνακ. Σε μια κατάσταση όπου μια πτήση είναι υπερκρατημένη, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν από τους εθελοντές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε αντάλλαγμα για δωμάτιο ξενοδοχείου, ταξιδιωτικά δελτία ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω. Αν το ταξίδι σας έχει καθυστερήσει, φροντίστε να ρωτήσετε εάν η αεροπορική εταιρεία είναι πρόθυμη να σας παράσχει οποιαδήποτε μορφή βοήθειας. Ενώ μια αεροπορική εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει, μπορούν να επιλέξουν να το πράξουν για να διατηρήσουν έναν ευτυχισμένο πελάτη.

3: Υποβάλετε αξίωση στους ρυθμιστικούς φορείς

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ταξιδιώτες μετακινούνται και καθυστερούν, οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να υποχρεωθούν να αποζημιώσουν τους καθυστερημένους ταξιδιώτες. Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε ένα δρομολόγιο που προέρχεται από την Ευρώπη μπορούν να λάβουν πληρωμές από την αεροπορική τους εταιρεία εάν η πτήση ακυρωθεί ή καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις ώρες.

Για τις πτήσεις που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιβάτες οφείλουν να αποζημιωθούν αν αυτοί ακούσια εκτοπιστούν από μια υπερπλήρωση και δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους εντός μίας ώρας από τον προγραμματισμένο χρόνο προσγείωσής τους. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα οφέλη προς όφελός σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και τα επιβεβαιώνετε στην πύλη. Η αποδοχή ενός δελτίου αεροπορικής εταιρείας (όπως στην παραπάνω περίπτωση) ακυρώνει αμέσως την ικανότητά σας να λαμβάνετε πληρωμές από την αεροπορική εταιρεία.

4: Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία απαιτήσεων για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω

Αν δεν μπορείτε να υποβάλετε αξίωση για το καθυστερημένο ή ακυρωμένο ταξίδι σας ή δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε βοήθεια από τους επαγγελματίες. Υπηρεσίες όπως το AirHelp ή το Refund.me μπορούν να σας βοηθήσουν στην υποβολή αιτήσεων για καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να αξιολογήσουν την υπόθεσή σας, να καταγράψουν και να ακολουθήσουν τις καταγγελίες και ενδεχομένως να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούστε.

Παρόλο που αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να είναι μεγάλες ανάλογα με την κατάστασή σας, χρεώνουν μια αμοιβή με βάση την πλήρη αποζημίωση. Στην περίπτωση του Refund.me, το τέλος τους είναι το 15% της αποζημίωσης σας.

Γνωρίζοντας τι δικαιούστε σε περίπτωση καθυστέρησης ταξιδιού ή ακύρωσης ταξιδιού, μπορεί να είστε σε θέση να επωφεληθείτε από την ατυχή κατάστασή σας. Την επόμενη φορά που θα κολλήσετε στο αεροδρόμιο, κρατήστε αυτές τις συμβουλές στο μυαλό σας - θα μπορούσαν να κάνουν την αναμονή σας πολύ πιο εύκολη.

Ed. Σημείωση: Δεν δόθηκε καμία αποζημίωση ή κίνητρο για να αναφερθεί ή να συνδεθεί με οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία σε αυτό το άρθρο. Ούτε το About.com ούτε ο συγγραφέας επικυρώνει ή εγγυάται οποιοδήποτε προϊόν, υπηρεσία ή μάρκα που αναφέρεται σε αυτό το άρθρο, εκτός εάν δηλώνεται διαφορετικά. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.