Ρετσίνα: Ελληνικά κρασιά των Θεών

Για μερικούς, το κρασί από πεύκο είναι εντάξει

Κάποιοι λένε ότι η ρετσίνα, το ρητινοποιημένο λευκό ή ροζέ κρασί που παράγεται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, είναι μια επίκτητη γεύση. Το Επικεφαλές Λεξικό περιγράφει τη γεύση ως "σαμπουάν και σαν τερπεντίνη". Αλλά η εμπειρογνώμονας μαγειρικής Sheila Lukins σπάει τις τάξεις και το αποκαλεί "πεμπτουσιώδες μεσογειακό κρασί", επικροτώντας το ως συνοδεία για όλους τους τύπους μεσογειακής κουζίνας. Όπως και τα περισσότερα ελληνικά ποτά, όπως το ούζο, είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο όταν συνδυάζεται με ελληνικά τρόφιμα, ειδικά με τους αλμυρούς μεζέδες που χρησιμεύουν ως ορεκτικά.

Δοκιμάστε το retsina στο εγγενές περιβάλλον του και μπορείτε να το απαντήσετε σαν ένα πραγματικό ελληνικό .

Η Γέννηση της Ρετσίνας

Η Ρετσίνα παίρνει τη μοναδική της γεύση από τη ρητίνη πεύκου που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση των σκευών στα οποία αποθηκεύτηκε και αποστάλη το κρασί. Δεδομένου ότι τα γυάλινα μπουκάλια δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη, έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος για να διατηρηθεί το οξυγόνο από το να αλλοιώσει το κρασί, και έτσι τα πεύκα έλαια χρησιμοποιήθηκαν ως σφραγιστικό. Αυτά τα έλαια ήταν επιτυχημένα για να διατηρήσουν τον αέρα έξω, αλλά επηρέασαν τη γεύση του κρασιού, η οποία έγινε τόσο δημοφιλής που ακόμα και όταν τα αεροστεγή βαρέλια εξάλειψαν την ανάγκη για ρητίνη πεύκου, η ρετσίνα εξακολουθούσε να παράγεται.

Ρετσίνα Σήμερα

Σήμερα η ρετσίνα παράγεται σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι πολλά από τα ρετσίνια είναι λιγότερο ρητινώδη από ότι ήταν, καθώς και οι νέοι Έλληνες και οι τουρίστες απομακρύνονται από την έντονη γεύση του πεύκου. Γενικά, όσο πιο παραδοσιακή είναι η ετικέτα, τόσο ισχυρότερη είναι η γεύση του πεύκου. Εάν κάτι φαίνεται μοντέρνο ή σχεδιαστεί για εξαγωγή, ωστόσο, η γεύση πεύκου μπορεί να μην είναι τόσο έντονη.

Η Gaia Vineyards είναι μια από τις χούφτες των ελληνικών εταιρειών που προσπαθούν να αυξήσουν την ποιότητα της retsina και να βελτιώσουν την υποδοχή της στο εξωτερικό. Ο Ριτινίτης Nobilis είναι μια προσπάθεια να παραχωρήσουμε στην retsina τον σεβασμό των εραστών του κρασιού.

Ρετσίνα στην Ελλάδα

Ορισμένοι θεωρούν ότι το κρασί της Σαντορίνης του Μπουτάρη φέρει ρητινώδη γεύση, αν και αυτό μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό από το άκρως ηφαιστειακό έδαφος και τον ελαφρώς ατμό αέρα στο νησί.

Η Σαντορίνη είναι γεμάτη με πραγματικά μεγάλα σπίτια ρετσίνα - δοκιμάστε κάποια από τα ταβερνάκια που κρέμονται στα Φηρά ή, για μια φιγούρα, απολαύστε το εστιατόριο Pyramid, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα. Ένα σημείο τελευταίας ευκαιρίας είναι η ευχάριστη παραθαλάσσια ταβέρνα δίπλα στην προβλήτα, όπου το τελεφερίκ καταθέτει επιβάτες. Για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, είναι η τελευταία γουλιά των μαγικών της Σαντορίνης πριν επιστρέψουν στο πλοίο τους. Ποτέ μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα κρασιά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας και στο σπίτι σας. Όπως λένε στην Κρήτη, Yamas!

Περισσότερα για την Ρέτσενα

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τη ρετσίνα, υπάρχουν μερικά βιβλία που προσφέρουν κάποια διορατικότητα. Ένας εξαιρετικός πόρος για την κατανόηση και την εκτίμηση του ελληνικού κρασιού είναι ο Ελληνικός Οδηγός Οίνου του Nico Manessis, ένας εξαιρετικά εικονογραφημένος, πλήρης όγκος για τα πολλά κρασιά της Ελλάδας. Η ονομασία της Achaia Clauss "Retsina Traditionelle βοήθησε τον κριτή του κρασιού Robin Garr να αναστείλει τη δυσπιστία για την ποιότητα της ρετσίνα ως κρασί, αν και μόνο προσωρινά.