Πώς να πείτε γεια στη Νοτιοανατολική Ασία

Συνηθισμένες ευχές και ευγένεια στη Νοτιοανατολική Ασία

Ακόμα κι αν δεν μιλάτε τη γλώσσα, γνωρίζοντας πώς να πείτε ένα ευγενικό "γεια" είναι απαραίτητη για μια καλή εμπειρία στη Νοτιοανατολική Ασία. Δεν είναι μόνο χαιρετισμός των ανθρώπων στη δική τους γλώσσα ευγενική, δείχνει ότι σας ενδιαφέρει ο τοπικός πολιτισμός και όχι μόνο μια φθηνή εμπειρία διακοπών.

Οι διαφορετικές χώρες έχουν μοναδικά έθιμα για τους χαιρετισμούς των ανθρώπων. χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να αποφύγετε κάθε πιθανό πολιτισμικό faux pas.

Μην ξεχνάτε ποτέ το σημαντικότερο μέρος του χαιρετισμού κάποιον στη Νοτιοανατολική Ασία: ένα χαμόγελο.

Σχετικά με το Wai

Εκτός αν το κάνει για να κατευνάσει έναν Δυτικό, οι άνθρωποι στην Ταϊλάνδη, το Λάος και την Καμπότζη σπάνε να σφίξουν τα χέρια. Αντ 'αυτού, τοποθετούν τα χέρια τους μαζί σε μια προσευχή-όπως χειρονομία γνωστή ως wai .

Για να προσφέρετε ένα wai , τοποθετήστε τα χέρια σας κοντά κοντά στο στήθος και το πρόσωπό σας? βάλτε το κεφάλι σας ταυτόχρονα σε ένα ελαφρύ τόξο.

Δεν είναι όλα ίσα. Αυξήστε τα χέρια σας υψηλότερα για τους ηλικιωμένους και αυτούς με υψηλότερη κοινωνική θέση. Όσο υψηλότερος είναι ο wai , τόσο περισσότερο σεβασμός εμφανίζεται.

Λέγοντας Γεια σας στην Ταϊλάνδη

Ο τυπικός χαιρετισμός που χρησιμοποιείται κάθε ώρα της ημέρας στην Ταϊλάνδη είναι " sa-was-dee " που προσφέρεται με χειρονομία wai . Οι άνδρες τελειώνουν το γεια, λέγοντας " khrap ", που ακούγεται περισσότερο σαν "kap" με έντονο, αυξανόμενο τόνο. Οι γυναίκες τελειώνουν το χαιρετισμό τους με ένα χτύπημα " khaaa " που πέφτει σε τόνο.

Γεια σας λέει στο Λάος

Οι λαοί χρησιμοποιούν επίσης το wai - ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Αν και το " sa-was-dee " είναι κατανοητό στο Λάος, ο συνηθισμένος χαιρετισμός είναι ένα φιλικό " sa-bai-dee " (πώς το κάνεις;) ακολουθούμενο από " khrap " ή " kha ".

Λέγοντας Γεια σας στην Καμπότζη

Ο wai είναι γνωστός ως som pas στην Καμπότζη, αλλά οι κανόνες είναι γενικά οι ίδιοι. Οι καμποτζιανοί λένε ότι η " χουμ ​​αποδίδει " (προφέρεται "chume reab suor") ως προεπιλεγμένο χαιρετισμό.

Λέγοντας Γεια σας στο Βιετνάμ

Οι Βιετναμέζοι δεν χρησιμοποιούν το wai , ωστόσο, δείχνουν σεβασμό στους πρεσβυτέρους με ένα ελαφρύ τόξο. Οι Βιετναμέζοι αναγνωρίζουν τυπικά το " chao " ακολουθούμενο από ένα πολύπλοκο σύστημα τελειών ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το πόσο καλά γνωρίζουν το άτομο.

Ο απλός τρόπος για τους επισκέπτες να πω γεια στο Βιετνάμ είναι " xin chao " (ακούγεται σαν "zen chow").

Λέγοντας Γεια σας στη Μαλαισία και την Ινδονησία

Οι Μαλαισιανοί και οι Ινδονήσιοι δεν χρησιμοποιούν το wai. συνήθως επιλέγουν να σφίξουν τα χέρια, αν και δεν μπορεί να είναι η χειραψία που περιμένουμε στη Δύση. Ο χαιρετισμός που προσφέρεται εξαρτάται από την ώρα της ημέρας. το φύλο και η κοινωνική θέση δεν επηρεάζουν τον χαιρετισμό.

Τυπικά χαιρετισμούς περιλαμβάνουν:

Οι Ινδονήσιοι προτιμούν να λένε " selamat siang " ως χαιρετισμό το απόγευμα, ενώ οι Μαλαισιανοί χρησιμοποιούν συχνά " selamat tengah hari ". Mispronouncing το "i" σε siang μπορεί να δώσει αστεία εμφάνιση από τον οδηγό σας ταξί? sayang - η λέξη για "αγαπημένη" ή "αγάπη" ακούγεται κοντά.

Χαιρετισμός Άτομα κινεζικής καταγωγής

Οι Μαλαισιανοί Κινέζοι αποτελούν περίπου το 26% του συνολικού πληθυσμού της Μαλαισίας. Αν και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβουν τα χαιρετισμούς παραπάνω, προσφέροντας ένα ευγενικό " ni hao " (γεια σε κινεζική κινεζική γλώσσα, ακούγεται σαν "nee haow") θα αποδώσει συχνά ένα χαμόγελο.

Λέγοντας Γεια σας στη Μιανμάρ

Στη Μυανμάρ, ο χαλαρός Βιρμανός θα εκτιμήσει σίγουρα ένα φιλικό χαιρετισμό στην τοπική γλώσσα.

Για να πείτε γεια, πείτε " Mingalabar " (MI-nga-LA-bah). Για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας, πείτε " Chesube" (Tseh-SOO-beh), η οποία μεταφράζεται σε "ευχαριστώ".

Γεια σας στις Φιλιππίνες

Στα πιο περιστασιακά πλαίσια, είναι εύκολο να πούμε γεια στους Φιλιππινέζους - μπορείτε να το κάνετε στα αγγλικά, καθώς οι περισσότεροι Φιλιππινέζοι είναι αρκετά έμπειροι στη γλώσσα. Αλλά μπορείτε να κερδίσετε πόντους με το χαιρετισμό τους στη γλώσσα των Φιλιππίνων. "Καμουστά;" (πώς είσαι;) είναι ένας καλός τρόπος για να πούμε γεια, για εκκινητές.

Εάν θέλετε να ανατρέξετε στην ώρα της ημέρας, μπορείτε να πείτε:

Όταν λέτε αντίο, ένας ωραίος (αλλά μάλλον τυπικός) τρόπος για να πάρετε την άδεια είναι να πείτε "Paalam" (αντίο). Ανεπίσημα, μπορείτε απλά να πείτε, "sige" (όλα τότε), ή "ingat" (προσέξτε).

Το άρθρο "po" σημαίνει σεβασμό στο άτομο στο οποίο απευθύνεστε και ίσως είναι καλή ιδέα να το προσθέσετε στο τέλος οποιωνδήποτε προτάσεων που απευθυνθείτε σε ένα παλαιότερο Φιλιππίνων. Έτσι, το "magandang gabi", το οποίο είναι αρκετά φιλικό, μπορεί να αλλάξει σε "magandang gabi po", το οποίο είναι φιλικό και σεβασμό.