Επισκεφθείτε το Kumartuli στην Καλκούτα για να δείτε τα είδωλα Durga που έγιναν

Εάν έχετε θαυμάσει την περίπλοκη ομορφιά των ειδώλων της Θεάς Durga κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Durga Puja στο Καλκούτα , αναρωτηθήκατε αναμφίβολα πώς γίνονται. Είναι πραγματικά δυνατό να δείτε τα είδωλα που κατασκευάζονται χειροποίητα. Που? Kumartuli Potter's Town στο βόρειο Καλκούτα.

Ο οικισμός Kumartuli, που σημαίνει "τοποθεσία του αγγειοπλάστη" (Kumar = αγγειοπλάστης Tuli = τόπος), είναι πάνω από 300 ετών. Δημιουργήθηκε από ένα μάτσο αγγειοπλάστες που ήρθαν στην περιοχή αναζητώντας ένα καλύτερο μέσο διαβίωσης.

Σήμερα, περίπου 150 οικογένειες ζουν εκεί, κερδίζοντας μια ζωή με γλυπτά ειδώλια για τα διάφορα φεστιβάλ.

Στην πορεία προς την Durga Puja, χιλιάδες τεχνίτες (πολλοί που προσλαμβάνονται από άλλες περιοχές) εργάζονται με επιμέλεια σε περίπου 550 εργαστήρια για να ολοκληρώσουν τα είδωλα του Durga εγκαίρως για το φεστιβάλ. Αυτό που είναι ευχάριστο να σημειωθεί είναι ότι τα είδωλα είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά όπως το μπαμπού και ο πηλός. Αυτό διαφέρει από τα είδωλα του Λόρδου Ganesh, τα οποία κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από το γύψο του Παρισιού για το φεστιβάλ Ganesh Chaturthi , ιδιαίτερα στη Βομβάη.

Η πλειοψηφία των ειδών Durga είναι κατασκευασμένα από λιγότερο γνωστούς τεχνίτες, οι οποίοι έχουν πειραματικό χαρακτήρα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά φημισμένα ονόματα που κάνουν παραδοσιακά είδωλα που εμπνέουν βαθιά αφοσίωση. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Ramesh Chandra Pal, ο οποίος εργάζεται έξω από το στούντιο του στην οδό Raja Nabakrishna. Υπάρχει πάντα μια βιασύνη για να δείτε τα είδωλα του κατά τη διάρκεια Durga puja.

Αν αγαπάτε τέχνη, δεν πρέπει να χάσετε την επίσκεψή σας στο Kumartuli. Αλλά ανεξάρτητα, είναι ένας τόπος που προσφέρει μια μοναδική δόση του πολιτισμού. Ο στενός λαβύρινθος των λωρίδων και των διαδρόμων συνεργάζεται με την ανθρωπότητα και θεούς και θεές σε διάφορες καταστάσεις δημιουργίας. Περνώντας μέσα τους και βλέποντας τους καλλιτέχνες στη δουλειά, αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό κόσμο μέσα σε έναν κόσμο μπροστά σας.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η περιοχή μπορεί να είναι λίγο βρώμικη και αδέσμευτη - αλλά μην την αφήσετε να την απομακρύνετε!

Πού είναι το Kumartuli;

Βόρεια Καλκούτα. Η κύρια τοποθεσία είναι η οδός Banamali Sarkar.

Πώς να πάτε εκεί

Είναι πιο εύκολο να πάρετε ταξί (θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Καλκούτα) στο Kumartuli. Διαφορετικά, υπάρχουν λεωφορεία και τρένα. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι το μετρό Sovabazar. Το Sovashazar Launch Ghat (δίπλα στον ποταμό Ganges) είναι επίσης κοντά. Κάνοντας μια βόλτα στην όχθη του ποταμού αξίζει τον κόπο, καθώς θα δείτε τα παλιά αρχοντικά στυλ Gothic & Victorian. Από εκεί μπορείτε να πάρετε μια βάρκα πίσω στο κέντρο της Καλκούτα.

Περιηγήσεις στο Kumartuli

Προτιμάτε να κάνετε μια ξενάγηση; Δείτε αυτό το ξεχωριστό περιοδικό The Goddess Beckons που προσφέρεται από τις εκδρομές Photo Tours της Καλκούτα, καθώς επίσης και αυτή την περιοδεία της Καλντέτας Walking

Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για επίσκεψη;

Το Idol-making για διάφορα φεστιβάλ συμβαίνει κυρίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιανουάριο. Φυσικά, η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η Durga Puja. Υπάρχει συνήθως μια φρενίτιδα της δραστηριότητας περίπου 20 ημέρες πριν αρχίσει το φεστιβάλ Durga Puja , προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη η εργασία. Παραδοσιακά, τα μάτια της θεάς αντλούνται (σε ​​ευοίωνο τελετουργικό που ονομάζεται Chokkhu Daan) στο Mahalaya - περίπου μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο Durga Puja.

Αξίζει να δείτε. Το 2017, πέφτει στις 19 Σεπτεμβρίου.

Δεν μπορώ να φτάσω στο Kumartuli; Ελέγξτε πώς χειροποίητα τα ειδώλια Durga σε αυτή την αποκλειστική κατασκευή της φωτογραφικής συλλογής Durga.