Πώς να αγοράσετε ένα αυθεντικό γερμανικό ρολόι κούκων

Η γοητεία του ρολογιού κούκων το κατέστησε ένα από τα πιο περιζήτητα δώρα από τη Γερμανία. Προερχόμενα από το Schwarzwald ( Μαύρο Δάσος ), αυτά τα ρολόγια ποικίλλουν σε στυλ και ποιότητα, αλλά συνήθως διαθέτουν πολύπλοκη ξυλογλυπτική και την ευχάριστη κλήση του κούκου στην κορυφή της ώρας.

Ιστορία του γερμανικού ρολογιού κούκων

Ενώ η προέλευση του ρολογιού είναι νεφελώδης, το πρώτο αληθινό ρολόι κούκων πιθανότατα δημιουργήθηκε γύρω στο 1730 με τον ρολόι Franz Anton Ketterer στο χωριό Schonwald της Γερμανίας.

Αυτό μπορεί να ήταν το πρώτο ρολόι που περιείχε τον μηχανισμό των κούκων, αλλά η κούκος τραγουδιού ήταν γύρω από το 1619 στη συλλογή του Elector August of Sachsen. Ορισμένες πηγές έβαλαν το μηχανισμό στο παιχνίδι ήδη από το 1669.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, το πρώτο ρολόι κούκων που μοιάζει με τα τρέχοντα ρολόγια είναι το μοντέλο Bahnhäusle από το 1850. Αυτό το σχέδιο, το οποίο μοιάζει με το σπίτι ενός σιδηροδρομικού σηματοδότη, ήταν το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού σχεδίασης της σχολής ρολογιών Baden. Μέχρι το 1860 προστέθηκαν περίτεχνα γλυπτά καθώς και βαριά κωνικά πεύκα.

Τα ρολόγια συνέχισαν να μεταμορφώνουν και τα σύγχρονα ρολόγια πειράζουν με φωτεινά χρώματα, γεωμετρικό σχεδιασμό και διασκεδαστικές ερμηνείες του παραδοσιακού ρολογιού. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά ρολόγια είναι αρκετά ακριβά, μια σειρά ρολογιών σουβενίρ έχουν γίνει διαθέσιμα που παράγονται μαζικά και πολύ λιγότερο δαπανηρή ... και όχι τόσο όμορφη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον υπέροχο κόσμο των γερμανικών ρολογιών κούκων, επισκεφθείτε το Deutsches Uhrenmuseum (Γερμανικό Μουσείο Ρολόι στο Furtwangen) για δωμάτια τραγουδιών ρολογιών κούκων και ένα ιστορικό ταξίδι στην ανάπτυξή τους.

Πώς λειτουργεί ένα γερμανικό ρολόι κούκων

Ένα κούκος ρολόι χρησιμοποιεί κίνηση εκκρεμών για να δείξει το χρόνο, και ένας εντυπωσιακός μηχανισμός δημιουργεί τον ήχο κούκου. Αυτές οι κινήσεις κινούνται μέσω ενός ανυψωτήρα αλυσίδας, μετακινώντας τα χέρια και γεμίζοντας τους σωληνίσκους οργάνων. Ένας υψηλός τόνος ακολουθείται από χαμηλό τόνο και δείχνει πόσες ώρες έχουν χτυπηθεί.

Συνήθως, ένα πουλί κούκος εκτοξεύεται επίσης εγκαίρως με τις κλήσεις. Αυτός ο μηχανισμός είναι ο ίδιος σήμερα όπως ήταν όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το ρολόι.

Τα διαφορετικά ρολόγια έχουν διαφορετικά αποθέματα, από 1 ημέρα έως 8 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος του ρολογιού. Μεγαλύτερα, πιο φτηνά ρολόγια μπορεί να περιέχουν μηχανικά μουσικά βαρέλια που απαιτούν έναν τρίτο μηχανισμό ανύψωσης αλυσίδας καθώς και ένα τρίτο βάρος. Αυτά βοηθούν τους χορευτές σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο κάτω από την πόρτα του κούκου, μερικές φορές ενωμένοι με επιπρόσθετα κινούμενα στοιχεία όπως πριονιστήρια ή σκηνές κήπου μπύρας .

Ενώ τα αυθεντικά ρολόγια είναι από το Μέλανα Δρυμό, το μόνο μέρος που είναι ξένο είναι το ελβετικό μουσικό κουτί. Η εταιρία Reuge είναι σεβαστή και τα μουσικά κουτιά της βρίσκονται σε ρολόγια υψηλής ποιότητας. Οι μουσικές νότες κυμαίνονται από 18 έως 36 σημειώσεις, παίζοντας συχνά το "The Happy Wanderer" και το "Edelweiss". Τα ρολόγια χορού της Βαυαρίας μπορούν να χαρακτηρίσουν κλασικά Γερμανικά τραγούδια μπύρας όπως " Ein Prosit ".

Κορυφαίες συμβουλές για την αγορά ρολογιού κούκων στη Γερμανία

Κούκος ρολόγια γενικά έρχονται στο παραδοσιακό σκαλιστό στυλ της φύσης ή στυλ κυνηγού, ή στυλ σαλέ , όπως ένα σπίτι ή ένα biergarten . Υπάρχουν επίσης ρολόγια σπιτιών σιδηροδρόμων (επίσης γνωστά ως Bahnhäusle Uhren ), αντίκες, ασπίδα, και μοντέρνα.

Τα αυθεντικά ρολόγια εξακολουθούν να κατασκευάζονται στο Schwarzwald και πρέπει να πιστοποιούνται από το Verein die Schwarzwalduhr (επίσης γνωστό ως VdS ή "Black Forest Clock Association" στα αγγλικά).

Θα πρέπει να είναι από ξύλο χωρίς πλαστικά μέρη και να φέρουν επίσημο πιστοποιητικό.

Τα ρολόγια χαλαζία cuckoo έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, αλλά δεδομένου ότι έχουν μη μηχανικές κινήσεις που κινούνται με μπαταρίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για επίσημη πιστοποίηση και οι καθαριστές λένε ότι δεν είναι "πραγματικά" ρολόγια κούκων. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να βρείτε πιστοποιημένα μηχανικά ρολόγια κούκων με ποιοτική παραγωγή.

Αναμείνετε να πληρώσετε τουλάχιστον 150 ευρώ για ένα μικρό ρολόι, με τις τιμές να αυξάνονται στις χιλιάδες για τα ιδιαίτερα μεγάλα και φανταχτερά ρολόγια. Για ένα καλά κατασκευασμένο, εξαιρετικό ρολόι μιας ημέρας αναμένεται να πληρώσει περίπου 3.000 ευρώ.

Καλύτεροι κατασκευαστές ρολογιών κούκων με μαύρο δάσος

Πώς να εγκαταστήσετε ένα γερμανικό ρολόι κούκων

Τα παραδοσιακά ρολόγια κούκων μπορούν να είναι ευαίσθητα πράγματα και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποσυσκευασία, την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του χρόνου.

Πώς να ορίσετε ένα γερμανικό ρολόι κούκων

Ξεκινήστε γυρνώντας το λεπτό χέρι (το μακρύ) αριστερόστροφα μέχρι να φτάσετε στη σωστή ώρα. Καθώς το κάνετε αυτό, το κούκος μπορεί να παίξει. Περιμένετε να σταματήσει η μουσική πριν προχωρήσετε. Όταν το κάνετε αυτό, το ρολόι θα πρέπει να ρυθμίζεται αυτόματα. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην κινείστε ποτέ το χέρι ώρας καθώς αυτό θα βλάψει το ρολόι.

Μόλις ξεκινήσει, τα ρολόγια 8 ημερών με μεγάλα βάρη πρέπει να τυλίγονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα ρολόγια 1 ημέρας με μικρότερα βάρη θα πρέπει να τυλίγονται μία φορά την ημέρα.

Η γοητεία της κούκος κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι εξαιρετικά ερεθιστική τη νύχτα. Για να αποτρέψουμε αυτό το ζήτημα, πολλά ρολόγια προσφέρουν μια δυνατότητα απενεργοποίησης: χειροκίνητη ή αυτόματη.

Χειροκίνητη απενεργοποίηση: Απαιτεί να απενεργοποιήσετε το ρολόι και δεν θα γυρίσει πίσω μέχρι να γυρίσετε τον διακόπτη. Αυτό συνήθως συναντάται σε ρολόι 1 ημέρας με κούκος.

Αυτόματος διακόπτης: Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το ρολόι σε λειτουργία, απενεργοποίηση ή αυτόματη. Στην αυτόματη λειτουργία, το ρολόι θα σιγήσει αυτόματα για 10 έως 12 ώρες το βράδυ. Τα ρολόγια οκτώ ημερών έρχονται με χειροκίνητο κλείσιμο και μερικές φορές με δυνατότητα αυτόματης απενεργοποίησης. Τα υψηλής ποιότητας μουσικά ρολόγια διαθέτουν συνήθως αυτόματο κλείσιμο.