Πού να οδηγήσετε έναν τροχό

Πηγαίνετε ψηλά στο Σικάγο, στο Σιάτλ, στο Λας Βέγκας και σε άλλες πόλεις με τροχούς Ferris

Στις 21 Ιουνίου 1893, ο πρώτος τροχός του κόσμου, ονομάστηκε από τον σχεδιαστή του George Washington Gale Ferris, νεώτερος, έκανε το ντεμπούτο του στην Κολομβιανή Έκθεση του Σικάγο. Η μεγαλύτερη έλξη στην Παγκόσμια Έκθεση του ίδιου έτους, ο ψηλός τροχός παρατήρησης των 264 ποδιών, ήταν η απάντηση του Σικάγου στον Πύργο του Άιφελ του Παρισιού, που ήταν η οργή στην Παγκόσμια Έκθεση τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο τροχός παρατήρησης του Ferris λειτούργησε στο Σικάγο από το 1895 έως το 1903. Καταστράφηκε το 1904 και μεταφέρθηκε στο Σαιντ Λούις, όπου περιστράφηκε από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους ως μέρος της Παγκόσμιας Έκθεσης αυτής της πόλης.

Παρόλο που ο αρχικός τροχός του Ferris κατεδαφίστηκε το 1906, οι τροχοί παρατήρησης υπήρξαν τακτικές ελκυστικές εκδηλώσεις για τον περασμένο αιώνα. Στην πρόσφατη ιστορία, όμως, οι τροχοί του Ferris έχουν γίνει κοινές φωτιστικές σκηνές στις πόλεις. Το Λονδίνο ξεκίνησε την τάση με το Millennium Wheel, γνωστό και ως London Eye , το οποίο ήταν (όταν ανεγέρθηκε το 1999) ο ψηλότερος τροχός του Ferris στον κόσμο. Από τότε έχει έρθει ο τροχός παρακολούθησης High Roller στο Λας Βέγκας και ο τρέχων κάτοχος ρεκόρ.

Είναι όλα αυτά τα μοντέρνα Ferris τροχούς νοσταλγία για έναν απλούστερο χρόνο, ή απλώς μια επιθυμία να πάρει ψηλά πάνω από τους δρόμους για μια καλύτερη θέα της πόλης; Ανεξάρτητα από τον λόγο, υπάρχουν πέντε ρόδες Ferris που προσφέρουν εκπληκτική θέα στην πόλη - ή, τουλάχιστον, παρέχουν λίγες στιγμές ηρεμίας πάνω από τον ταραχώδη κόσμο παρακάτω.