Ποιο είναι το Rio Grande Rift;

Το ρήγμα Rio Grande είναι ένα γεωλογικό χαρακτηριστικό επιφάνειας που διακρίνεται από μια επιμήκη κοιλάδα. Οι μετατοπίσεις σχηματίζονται όταν το φλοιό της γης τεντώνει και λερώνει. Οι μορφές γης που προκαλούνται από την κίνηση του φλοιού της γης ταξινομούνται ως τεκτονικές. Το Νέο Μεξικό διχοτομείται από μια έκταση γης βορρά-νότου που προκαλείται από το Οροπέδιο του Κολοράντο που απομακρύνεται από τις Υψηλές Πεδιάδες, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ρήξη. Το Rio Grande διέρχεται από το ρήγμα και η πορεία του ελέγχεται από το σχήμα και τη μορφή της ρωγμής.

Το βόρειο τμήμα της ρήξης Rio Grande είναι στενό και αποτελείται από μια σειρά από λεκάνες που πλαισιώνουν τα βουνά. Το ρήγμα διευρύνεται νότια του Socorro, και στο νότιο τμήμα του κράτους, συγχωνεύεται με την περιοχή λεκάνης και γειτνίασης του νοτιοδυτικού Νέου Μεξικού , καθιστώντας αρκετά ευρεία.

Όχι όλα τα μέρη της ρήξης του Rio Grande άρχισαν να απομακρύνονται ταυτόχρονα. Η νότια επέκταση άρχισε να παρασύρεται περίπου 36 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στο βορρά, η ρήξη άρχισε να διαμορφώνεται περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τι είναι τα ηφαίστεια;

Όταν η κρούστα άρχισε να απομακρύνεται, προκάλεσε ηφαιστειακή ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. Τα ηφαιστειακά υπολείμματα μπορούν να παρατηρηθούν όταν κοιτάζετε δυτικά του Albuquerque , όπου τα απομεινάρια τους είναι αρκετά εμφανή. Η Valles Caldera κοντά στο Los Alamos είναι μία από τις νεότερες και μεγαλύτερες καλντέρες του κόσμου, που δημιουργήθηκε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια από την κατάρρευση ενός θαλάμου μάγματος.

Τι γίνεται με τους σεισμούς;

Υπάρχουν αποδείξεις ότι μεγάλες σεισμοί σημειώθηκαν στο νότιο-κεντρικό Κολοράντο τα τελευταία 5.000 έως 15.000 χρόνια.

Αυτοί οι σεισμοί (7,0 μεγέθους ή υψηλότεροι) δεν είναι πιθανό να συμβούν παρόλο που είναι δυνατόν. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Νέου Μεξικού είναι χαμηλή έως μέτρια, με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στις ρωγμές.

Οι μετατοπίσεις προκαλούν τοπογραφικές καταθλίψεις που γεμίζουν με ιζήματα με την πάροδο του χρόνου. Οι λεκάνες απορροής του Albuquerque έχουν πάχος άνω των τριών μιλίων.

Μήπως το χάσμα συνεχίζει να διευρύνεται σήμερα; Ναι, αλλά τόσο αργά δεν θα παρατηρηθεί. Το διάκενο κινείται περίπου 0,5 και 2 χιλιοστόμετρα ετησίως.

Η ρήξη Rio Grande είναι γεωλογική ειδική. Πολύ λίγες ρωγμές βρίσκονται στο έδαφος, με τις περισσότερες μορφές κατά μήκος των ωκεάνιων κορυφογραμμών. Άλλες διάρρηξεις της γης περιλαμβάνουν την ανατολικοαμερικανική ρήξη, που μερικές φορές αποκαλείται Great Valley Rift, και τη λίμνη Baikal, η οποία είναι γεμάτη με λίμνες και βρίσκεται στη Ρωσία.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για το Rio Grande Rift;

Το ρήγμα του Rio Grande είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Νέο Μεξικό είναι τόσο γεωλογικό ειδικό. Για να μάθετε περισσότερα για τη γεωλογία του Νέου Μεξικού, επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστήμης του Νέου Μεξικού . Θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα γεωλογικά περιστατικά και τις ηλικίες του κράτους, οι οποίες απεικονίζονται με χάρτες, διαγράμματα και πολλά άλλα.