Ποιες είναι οι συμβάσεις της Βαρσοβίας και του Μόντρεαλ;

Γιατί αυτά τα δύο έγγραφα είναι σημαντικά για τους ταξιδιώτες

Πολλοί διεθνείς ταξιδιώτες έχουν ακούσει για τις Συμβάσεις της Βαρσοβίας και του Μόντρεαλ, αλλά ίσως δεν το έδωσαν λίγη σκέψη εκτός από τη συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας στο πίσω μέρος του αεροπορικού εισιτηρίου. Ως σημαντικό μέρος της ιστορίας της αεροπορίας, και οι δύο συμβάσεις προσφέρουν στους ταξιδιώτες πολύτιμη προστασία σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει σημασία πού ταξιδεύουν οι ταξιδιώτες, τα ταξίδια τους επηρεάζονται σχεδόν πάντα από αυτές τις δύο σημαντικές συμβάσεις.

Η Σύμβαση της Βαρσοβίας αρχικά τέθηκε σε ισχύ το 1929 και έκτοτε τροποποιήθηκε δύο φορές. Πάνω από 20 χρόνια αργότερα, η Σύμβαση του Μόντρεαλ αντικατέστησε τη Σύμβαση της Βαρσοβίας για να παρέχει στους ταξιδιώτες πρόσθετες σημαντικές προστασίες που διέπουν τις υποχρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών. Σήμερα, πάνω από 109 συμβαλλόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ παρέχοντας στους ταξιδιώτες ενιαία προστασία ενώ ταξιδεύουν.

Πώς οι δύο συμβάσεις προσφέρουν βοήθεια στους ταξιδιώτες στη χειρότερη περίπτωση; Εδώ είναι τα βασικά ιστορικά γεγονότα σχετικά με τη Σύμβαση της Βαρσοβίας και τη Σύμβαση του Μόντρεαλ που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να γνωρίζει.

Η σύμβαση της Βαρσοβίας

Αρχικά, που τέθηκε σε ισχύ το 1929, η Σύμβαση της Βαρσοβίας παρείχε το πρώτο σύνολο κανόνων για την εκκολαπτόμενη βιομηχανία της διεθνούς εμπορικής αεροπορίας. Επειδή οι κανόνες της σύμβασης τροποποιήθηκαν στη Χάγη το 1955 και στο Μόντρεαλ το 1975, ορισμένα δικαστήρια θεωρούσαν την αρχική σύμβαση ως ξεχωριστή οντότητα από τις ακόλουθες δύο τροπολογίες.

Η αρχική σύμβαση έθεσε σε ισχύ πολλά εγγυημένα δικαιώματα που όλοι οι ταξιδιώτες έχουν έρθει να εκτιμήσουν σήμερα. Η Σύμβαση της Βαρσοβίας καθόρισε το πρότυπο για την έκδοση φυσικών εισιτηρίων για όλους τους αερομεταφορείς και το δικαίωμα να εισπράττουν εισιτήρια για αποσκευές που εμπιστεύονται τις αεροπορικές εταιρείες για παράδοση στον τελικό προορισμό των ταξιδιωτών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Σύμβαση της Βαρσοβίας (και οι επακόλουθες τροποποιήσεις) έθεσαν ζημίες στους ταξιδιώτες σε περίπτωση χειρότερης περίπτωσης.

Η Σύμβαση της Βαρσοβίας έθεσε το κριτήριο αναφοράς για την ευθύνη που είχαν οι αεροπορικές εταιρείες για τις αποσκευές τους. Για τις χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση, οι αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στις χώρες αυτές υπέχουν ευθύνη 17 Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ) ανά κιλό ελεγμένων αποσκευών που έχουν χαθεί ή καταστραφεί. Αυτό θα τροποποιηθεί αργότερα στο Μόντρεαλ για να προστεθούν 20 δολάρια ανά κιλό ελεγμένων αποσκευών που χάθηκαν ή καταστράφηκαν για τις χώρες που δεν είχαν υπογράψει με τις τροποποιήσεις του 1975. Για να λάβει χρήματα εγγυημένα από τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, η αξίωση πρέπει να υποβληθεί εντός δύο ετών από την απώλεια.

Επιπλέον, η Σύμβαση της Βαρσοβίας δημιούργησε το πρότυπο για την προσωπική βλάβη που υπέστησαν οι ταξιδιώτες ως αποτέλεσμα αεροπορικού συμβάντος. Οι επιβάτες που τραυματίστηκαν ή θανατώθηκαν κατά την πτήση σε έναν κοινό αερομεταφορέα θα μπορούσαν να δικαιούνται μέγιστο ποσό 16.600 ΕΤΔ, μετατρέψιμο στο τοπικό τους νόμισμα.

Η Σύμβαση του Μόντρεαλ

Το 1999, η σύμβαση του Μόντρεαλ αντικατέστησε και διευκρίνισε περαιτέρω τις προστασίες που προσέφεραν στους ταξιδιώτες η Σύμβαση της Βαρσοβίας. Από τον Ιανουάριο του 2015, 108 μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Μόντρεαλ, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των μελών της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ, στους ταξιδιώτες χορηγούνται πρόσθετες προστασίες βάσει του νόμου, ενώ παράλληλα επεκτείνονται ορισμένα δικαιώματα στις αεροπορικές εταιρείες. Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση του Μόντρεαλ υποχρεούνται να φέρουν ασφάλιση αστικής ευθύνης και ευθύνονται για ζημίες που προκύπτουν στους επιβάτες ενώ ταξιδεύουν στην αεροπορική τους εταιρεία. Οι κοινοί αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στα 109 κράτη μέλη υποχρεούνται να αποζημιώνουν τουλάχιστον 1131 ΕΤΔ σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου. Ενώ οι ταξιδιώτες μπορούν να ζητήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση στο δικαστήριο, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αρνηθούν αυτές τις ζημίες εάν αποδείξουν ότι οι ζημίες δεν προκλήθηκαν άμεσα από την αεροπορική εταιρεία.

Επιπλέον, η Σύμβαση του Μόντρεαλ ορίζει αποζημίωση για χαμένες ή καταστραφείσες αποσκευές βάσει μεμονωμένων τεμαχίων. Οι ταξιδιώτες δικαιούνται το ανώτατο ποσό των 1.131 ΕΤΔ σε περίπτωση απώλειας ή άλλης καταστροφής των αποσκευών.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να πληρώνουν τους ταξιδιώτες για έξοδα που οφείλονται σε εσφαλμένες αποσκευές.

Πώς επηρεάζεται η Ασφάλεια Ταξιδιού από τις Συμβάσεις

Παρόλο που η Σύμβαση του Μόντρεαλ προσφέρει εγγυημένη προστασία, οι διατάξεις πολλές δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για ασφάλιση ταξιδιού. Υπάρχουν πολλές πρόσθετες προστασίες που οι ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να προσφέρουν μια ταξιδιωτική ασφάλιση.

Για παράδειγμα, πολλές πολιτικές ασφάλισης ταξιδιού προσφέρουν ένα τυχαίο όφελος θανάτου και διαμελισμού ενώ ταξιδεύουν σε έναν κοινό μεταφορέα. Η τυχαία αποβίβαση και η καταβολή εγγύησης διαμετακόμισης μέχρι το όριο της πολιτικής σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης χάνει ζωή ή άκρο κατά την πτήση σε αεροπορική εταιρεία.

Επιπλέον, ενώ η ζημιά ή η απώλεια των ελεγμένων αποσκευών προστατεύεται, οι αποσκευές μερικές φορές είναι πολύτιμες από τις μέγιστες διατάξεις. Τα περισσότερα ταξιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια φέρουν επίσης ένα πλεονέκτημα απώλειας αποσκευών, σε περίπτωση που οι αποσκευές καθυστερήσουν προσωρινά ή χαθούν εξ ολοκλήρου. Οι ταξιδιώτες που έχουν απολεσθεί οι αποσκευές τους μπορούν να λάβουν ημερήσια αποζημίωση εφόσον παραμείνουν οι αποσκευές τους.

Με την κατανόηση της σημασίας των Συμβάσεων της Βαρσοβίας και του Μόντρεαλ, οι ταξιδιώτες μπορούν να κατανοήσουν τα δικαιώματα στα οποία έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν. Αυτό επιτρέπει στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να δίνουν μεγαλύτερη εξουσία όταν τα ταξίδια τους πηγαίνουν στραβά.