Ποιότητα του αέρα κατά τις εμπορικές πτήσεις

Ένας κοινός μύθος για το ταξίδι είναι ότι εάν ένα άτομο είναι άρρωστο σε ένα αεροπλάνο, όλοι οι άλλοι επιβάτες θα αρρωσταίνουν επειδή αναπνέουν τον ίδιο αέρα, αλλά χάρη στον έλεγχο της ποιότητας του αέρα στις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες , αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.

Αν σκοπεύετε να πετάξετε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, υπάρχουν μερικά πράγματα που ίσως θέλετε να μάθετε για την ποιότητα του αέρα που μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας. Οι αερομεταφορείς λένε γρήγορα ότι ο αναπνευστικός αέρας ανακυκλώνεται και φιλτράρεται τακτικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκτίθεστε σε πράγματα όπως τα βακτήρια και οι ιοί.

Στην πραγματικότητα, λόγω των φίλτρων υψηλής απόδοσης στις περισσότερες εμπορικές αεροπορικές εταιρείες και της συχνότητας που ανακυκλώνεται και φιλτράρεται, ο αέρας που αναπνέετε στη πτήση σας είναι πολύ πιο καθαρός και λιγότερο μολυσμένος από τα περισσότερα κτίρια γραφείων και στα περισσότερα νοσοκομεία .

Συστήματα φιλτραρίσματος αέρα αεροσκαφών

Τα περισσότερα αεροσκάφη διαθέτουν ισχυρά συστήματα φίλτρων. Με την εξαίρεση κάποιων μικρότερων ή πολύ παλαιότερων αεροσκαφών, τα αεροπλάνα είναι εφοδιασμένα με φίλτρα σωματιδίων υψηλής ακρίβειας (True HEPA) ή φίλτρα σωματιδίων υψηλής απόδοσης (HEPA).

Αυτά τα συστήματα διήθησης φιλτράρουν και ανακυκλώνουν τον αέρα από την καμπίνα και τα ανακατεύουμε με φρέσκο ​​αέρα. Το πιο πεντανόστινο φίλτρο HEPA, τόσο πιο αποδοτικό γίνεται, ώστε να μπορεί εύκολα να χειρίζεται το φορτίο επιβατών σε ένα Boeing 747 .

Η ανακυκλοφορία του αέρα συμβαίνει αρκετά γρήγορα. Το σύστημα διήθησης HEPA μπορεί να κάνει μια πλήρη αλλαγή αέρα περίπου 15 έως 30 φορές την ώρα ή μία φορά κάθε δύο έως τέσσερα λεπτά.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τα φίλτρα HEPA είναι αποτελεσματικά για τη λήψη πάνω από το 99% των αερόβιων μικροβίων στον φιλτραρισμένο αέρα. Ο φιλτραρισμένος, ανακυκλωμένος αέρας παρέχει υψηλότερα επίπεδα υγρασίας καμπίνας και χαμηλότερα επίπεδα σωματιδίων από το 100% των συστημάτων εξωτερικού αέρα.

Τα φίλτρα HEPA συλλαμβάνουν τα περισσότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια, πράγμα που σημαίνει ότι το πρότυπο σύλληψής τους είναι αρκετά υψηλό από άποψη εμπορικών χώρων.

Η πλήρης αλλαγή αέρα του φίλτρου HEPA είναι καλύτερη από τις περισσότερες άλλες μορφές μεταφορών και κτίρια γραφείων και παρόμοια με τα πρότυπα για τα νοσοκομεία.

Φρέσκος και ανακυκλωμένος αέρας για υψηλότερη ποιότητα αέρα

Η ανακύκλωση του αέρα σε ένα αεροπλάνο είναι 50-50 τοις εκατό και δύο πράγματα συμβαίνουν με τον ανακυκλωμένο αέρα: Ορισμένος αέρας απορρίπτεται από τη θάλασσα, ενώ τα υπόλοιπα αντλούνται μέσω φίλτρων αέρα HEPA, τα οποία απομακρύνουν περισσότερο από το 99 τοις εκατό όλων των ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριολογικών παραγόντων.

Ο κίνδυνος σας να πιάσετε κάτι αερομεταφερόμενο σε ένα αεροπλάνο είναι χαμηλότερος από πολλούς άλλους περιορισμένους χώρους λόγω των φίλτρων και του λόγου ανταλλαγής αέρα. Παρόλο που ίσως να μην συμβαίνει αυτό, ειδικά επειδή η πίεση στην καμπίνα μπορεί να κάνει μια απλή εμφάνιση των sniffles να αισθάνεται σαν την γεμάτη γρίπη, ο αέρας που αναπνέετε είναι πολύ πιο φρέσκο ​​από τους άλλους χώρους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή τα συστήματα αερισμού σε αεροπλάνα είναι τοποθετημένα σε ζώνες που καλύπτουν μεταξύ επτά και οκτώ σειρές. Επιπλέον, το ποσοστό οξυγόνου σε καμπίνα 50/50 σε μοντέρνο εμπορικό αεροσκάφος με μέγιστη χωρητικότητα φορτίου δεν θα πέσει κάτω από το 20%, ώστε να μπορείτε να αναπνέετε εύκολα στο επόμενο ταξίδι σας μέσω του ουρανού.