Ποια είναι η συντριβή των αποδόσεων των αεροσκαφών μου;

Οι ταξιδιώτες αλλάζουν την προσωπική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, κατά μέσο όρο 102.700 εμπορικές πτήσεις αναχώρησαν κάθε μέρα το 2015. Ενώ η πλειοψηφία αυτών έφτασε στον τελικό προορισμό τους χωρίς περιστατικό, ένας μικρός αριθμός πτήσεων δεν έφτασε ποτέ. Μετά την εξαφάνισή τους έρχονται μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των τακτικών εμπορικών αεροσκαφών.

Όταν μια πτήση έρχεται συντρίβοντας στο έδαφος, μερικοί ταξιδιώτες μπορεί να αντιδράσουν με φόβο και παράνοια για να επιβιβαστούν στο επόμενο αεροσκάφος τους.

Χωρίς πλήρη γνώση της ιστορίας του αεροσκάφους, που δεν γνωρίζει τους πιλότους ή τα κίνητρά τους και με τον συνεχή φόβο της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, είναι ακόμα ασφαλές να πετάξει;

Τα καλά νέα για τους ταξιδιώτες είναι ότι παρά τους κινδύνους που φέρνουν τα αεροπλάνα, εξακολουθούν να υπάρχουν λιγότεροι θανάσιμοι θρόμβοι ανά πτήση από άλλους τρόπους μεταφοράς , συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1001Crash.com, 370 ατυχήματα αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 1999 και του 2008, αντιπροσωπεύοντας 4.717 θανάτους. Την ίδια χρονική περίοδο, το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια Αυτοκινητοδρόμων αναφέρει ότι 419.303 Αμερικανοί μόνο σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ατυχήματος με αυτοκίνητο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αναλογία 88 προς 1 για τους θανάτους από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σε θανάτους σε παγκόσμιο εμπορικό αεροσκάφος.

Για να κατανοήσετε καλύτερα πού και πού συμβαίνουν τα περιστατικά εμπορικών αεροσκαφών, εξετάστε όλα τα επεισόδια εμπορικών αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο στην πρόσφατη ιστορία.

Η ακόλουθη λίστα κατατάσσει όλα τα θανατηφόρα επεισόδια εμπορικών αεροσκαφών μεταξύ Φεβρουαρίου 2015 και Μαΐου 2016, ταξινομημένα αλφαβητικά ανά περιοχή.

Αφρική: 330 θάνατοι που σχετίζονται με την αεροπορία

Μεταξύ του Φεβρουαρίου 2015 και του Μαΐου του 2016, σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα εμπορικά αεροσκάφη σε ή κοντά στην Αφρική. Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά ήταν η MetroJet Flight 9268, η οποία κατέληξε μετά από μια μεσαία έκρηξη στις 31 Οκτωβρίου 2015.

Η πτήση ήταν η μόνη επιβεβαιωμένη πράξη τρομοκρατίας εναντίον εμπορικού αεροσκάφους το 2015, σκοτώνοντας όλα τα 224 στο αεροσκάφος.

Πρόσθετα περιστατικά περιλάμβαναν συντριβή της πτήσης Allied Services Limited στο Νότιο Σουδάν, σκοτώνοντας 40 άτομα στο αεροσκάφος και το πρόσφατο συμβάν της Egyptair Flight 804, με τους 66 ανθρώπους να θεωρούνται νεκροί. Το περιστατικό του Αιγυπτιαρ είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Μεταξύ όλων των θανατηφόρων περιστατικών στην Αφρική, 330 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρία ατυχήματα.

Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής): 143 θάνατοι που σχετίζονται με την αεροπορία

Από όλες τις περιοχές που επλήγησαν από περιστατικά εμπορικών αεροσκαφών, η Ασία έχει πληγεί σοβαρότερα από ατυχήματα εμπορικών αεροσκαφών. Μεταξύ του Φεβρουαρίου 2015 και του Μαΐου του 2016, ολόκληρη η περιοχή υπέστη πέντε ατυχήματα αεροσκαφών, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το πιο αξιοσημείωτο και γραφικό περιστατικό ήταν η πτήση Transasia 235, που τραβήχτηκε ζωντανά με κάμερες παρακολούθησης καθώς συνέβη η σύγκρουση. Συνολικά 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το ATR-72 συνετρίβη στον ποταμό Keelung στην Ταϊβάν. Άλλα σημαντικά γεγονότα περιλαμβάνουν την πτήση Trianga 237, η οποία σκότωσε 54 άτομα στο αεροσκάφος και η αεροπορική πτήση Tara Air 193, η οποία σκότωσε και τα 23 στο αεροσκάφος όταν έπεσε στο Νεπάλ.

Μεταξύ των πέντε θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ασία, συνολικά 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέβηκαν τα αεροσκάφη τους.

Ευρώπη: 212 θάνατοι που σχετίζονται με την αεροπορία

Η Ευρώπη έχει δει περισσότερα από το μερίδιό τους στους θανάτους που συνδέονται με την αεροπορία τα τελευταία δύο χρόνια. Εξαιρουμένης της επίθεσης κατά της πτήσης 17 της Malaysia Airlines και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, δύο εμπορικές πτήσεις κατέληξαν στην Ευρώπη μεταξύ Φεβρουαρίου 2015 και Μαΐου 2016.

Αναμφισβήτητα, το πιο τραγικό από αυτά τα περιστατικά ήταν το συμβάν της Germanwings Flight 9525, όταν ένας πιλότος του Airbus A320 κατελήφθη σκόπιμα στις γαλλικές Άλπεις. Όλοι οι 150 άνθρωποι πάνω στην πτήση σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους. Το περιστατικό πτήσης οδηγεί την Ευρώπη να αλλάξει πολλά από τα πρωτόκολλά της για την ασφάλεια της αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της εντολής δύο ατόμων να παραμένουν πάντα στο πιλοτήριο.

Το άλλο θανατηφόρο περιστατικό ήταν η σύγκρουση της πτήσης FlyDubai 981, όταν σκοτώθηκαν 62 άνθρωποι όταν οι πιλότοι επιχείρησαν να σταματήσουν μια απόπειρα προσγείωσης στο αεροδρόμιο Rostov-on-Don στη Ρωσία.

Μεταξύ των δύο θανατηφόρων αεροπορικών συμβάντων, 212 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των 16 μηνών.

Βόρεια Αμερική: πέντε θάνατοι που σχετίζονται με την αεροπορία

Στη Βόρεια Αμερική, υπήρξε μόνο ένα ατύχημα εμπορικού αεροσκάφους το οποίο είχε ως αποτέλεσμα θανάτους. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετά περισσότερα περιστατικά που δεν είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους.

Το μόνο περιστατικό αεροπορικής εταιρίας που οδήγησε σε θανάτους πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, όταν μια δοκιμαστική πτήση Aeronaves TSM διαλύθηκε λίγο μετά την απογείωση. Τρεις επιβάτες και δύο πιλότοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του συμβάντος.

Σε όλη τη Βόρεια Αμερική σημειώθηκαν τρία επιπλέον αεροπορικά ατυχήματα το 2015 που προκάλεσαν κάποιους τραυματισμούς, αλλά δεν σημειώθηκαν θανάτους. Η πτήση 1086 της Delta Air Lines τελικά συγκρούστηκε με το ναυάγιο μετά από να παρασύρει έναν διάδρομο κατά την προσγείωση τον Μάρτιο του 2015, με αποτέλεσμα 23 τραυματισμούς. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Air Canada Flight 624 προσγειώθηκε κοντά στον διάδρομο, τραυματίζοντας επίσης 23 άτομα στο αεροσκάφος. Τέλος, η πτήση 2276 της British Airways αντιμετώπισε 14 τραυματισμούς, αφού οι επιβάτες εκκενώθηκαν τα αεροσκάφη Boeing 777-200ER λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα κατά την απογείωση.

Ο ρόλος της ασφάλισης ταξιδίου σε ένα αεροπορικό συμβάν

Στη χειρότερη περίπτωση, η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει τους ταξιδιώτες και τις οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο. Σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος, οι ταξιδιώτες καλύπτονται συχνά από τυχαίο θάνατο και κάλυψη διαμετακομιστών κοινού αερομεταφορέα, πέραν της εγγυημένης κάλυψης τους από τις συμβάσεις της Βαρσοβίας και του Μόντρεαλ . Σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης καθίσταται απενεργοποιημένος ή σκοτωμένος, μια πολιτική ασφάλισης ταξιδίου μπορεί να αποφέρει οφέλη στους καθορισμένους δικαιούχους μετά το συμβάν.

Σε περίπτωση τραυματισμού σε εμπορικό αεροσκάφος, οι ταξιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από ιατρική κάλυψη μέσω των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ταξιδιού τους. Όταν απαιτείται επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ταξιδιού μπορούν να εγγυηθούν την πληρωμή σε νοσοκομείο για όλες τις απαιτούμενες θεραπείες. Ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορούν επίσης να πετάξουν τους αγαπημένους σε μια χώρα για επείγουσα επανένωση, να εκκενώσουν τους ανηλίκους και τα εξαρτώμενα άτομα σε άλλη χώρα ή να πληρώσουν για ένα ασθενοφόρο από το νοσοκομείο στο σπίτι. Πριν κάνετε το επόμενο ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τον πάροχο ασφάλισης ταξιδίων για να εξασφαλίσετε επίπεδα κάλυψης.

Στο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο έδαφος, αντί να βρίσκονται στον αέρα. Με την κατανόηση του χαμηλού αριθμού αεροπορικών συμβάντων σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των φόβων τους και να απολαύσουν καλύτερα τις επόμενες διεθνείς πτήσεις τους.