Παίρνοντας Ευρώ για την επίσκεψη στην Ισπανία: ΑΤΜ ή ταξιδιωτικές επιταγές;

Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος για να αποσύρετε το τοπικό νόμισμα;

Η Ισπανία χρησιμοποίησε το ευρώ από το 2002, η οποία αντικατέστησε την παλιά πεσέτα. Είναι το ίδιο νόμισμα που χρησιμοποιείται σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης (εκτός της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και της Σουηδίας). Το ευρώ είναι το μόνο νόμισμα που είναι αποδεκτό στην Ισπανία - είναι απίθανο να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε άλλο, ακόμα και στο αεροδρόμιο. Μπορεί να είναι δυνατή η ανταλλαγή παλιών ισπανικών πεσέτες σε τράπεζα, αλλά κανένα κατάστημα δεν θα τα δεχτεί πια.

Λοιπόν, πώς θα έπρεπε να πάρετε τα ευρώ σας;

Υπάρχουν πολλά ATM (ταμειακές μηχανές) στην Ισπανία και όλοι παίρνουν ξένες κάρτες. Αυτό περιλαμβάνει τις κάρτες VISA, Cirrus, Citibank και American Express (AmEx). Ο μόνος τύπος κάρτας που είχα προβλήματα με την Ισπανία ήταν ο V PAY, ο οποίος δούλευε μόνο σε μερικά μηχανήματα.

ATM χρεώσεις μηχανήματος στην Ισπανία: Προσοχή στη δυναμική μετατροπή νομίσματος!

Τα ΑΤΜ στην Ισπανία συνήθως σας προσφέρουν τη δυνατότητα χρέωσης σε ευρώ ή στο νόμισμα της χώρας σας. Παρόλο που ακούγεται δελεαστικό να χρεωθείτε στο νόμισμα της χώρας σας, αυτό σημαίνει ότι η ισπανική τράπεζα θα επιλέξει την τιμή συναλλάγματος και τα τέλη για εσάς, ενώ αν επιλέξετε να χρεωθείτε σε Ευρώ, η τράπεζά σας θα καθορίσει τα τέλη και τη συναλλαγματική ισοτιμία . Η προσφορά της ισπανικής τράπεζας θα είναι πάντα χειρότερη από ό, τι θα προσφέρει η τράπεζά σας στο σπίτι - έτσι πάντα επιλέγετε να χρεώνεστε σε Ευρώ.

Το ποσό που χρεώνεστε για την απόσυρση χρημάτων από μια τράπεζα στην Ισπανία καθορίζεται από την τράπεζά σας, οπότε πρέπει να ελέγξετε τις χρεώσεις με την τράπεζά σας πριν φύγετε.

Το ποσό είναι συνήθως πολύ μικρό (περίπου 1,50FBP / 2 € / $ 3), περίπου το ίδιο με το ποσό της προμήθειας που θα χρεώνονταν αν παίρνατε τα χρήματα από το γραφείο αλλαγής της τράπεζας. Εκτός αν παίρνετε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά έξω (ας πούμε, μερικές χιλιάδες ευρώ), η επιτροπή θα παραμείνει συνήθως η ίδια, οπότε αξίζει να αφαιρέσετε όσα θα χρειαστείτε για λίγες μέρες.

Ωστόσο, η λήψη μεγάλων ποσών χρημάτων προφανώς σας αφήνει ευάλωτους σε κλέφτες.

Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι περίπου η ακόλουθη:

Θα πάρω μια καλύτερη προσφορά από ένα ATM από ένα γραφείο αλλαγής;

Τα ΑΤΜ πάντοτε σας παρέχουν μια καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία από μια υπηρεσία αλλαγής - θα πρέπει να είναι η ίδια με την τράπεζά σας πίσω στο σπίτι, συν μια μικρή αμοιβή. Και ποτέ, ποτέ να πάρει τα χρήματα που ανταλλάσσονται στο αεροδρόμιο!

Οι τράπεζες που δεν χρεώνουν να αποσύρουν χρήματα στο εξωτερικό

Εάν έχετε δύο τραπεζικές κάρτες, αφήστε το στο ξενοδοχείο σας (ή το μεταφέρετε σε μια διαφορετική τσέπη στο πορτοφόλι σας), έτσι ώστε αν έχετε κάποιον που έχει κλαπεί, έχετε ακόμα ένα άλλο μέσο πρόσβασης στα χρήματά σας.

Οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι ευρέως αποδεκτοί στην Ευρώπη;

Οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι ήταν κάποτε ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος να φέρετε μαζί σας αρκετά χρήματα για να διαρκέσετε ολόκληρες τις διακοπές σας. Η ανάγκη να παρουσιαστεί η ταυτότητα κατά την ανταλλαγή τους για μετρητά και η δυνατότητα να τα ακυρώσετε αν κλαπεί σημαίνει ότι ήταν ένας κίνδυνος ελεύθερος τρόπος να ταξιδεύουν με μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ωστόσο, σήμερα οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι δεν είναι πλέον η ευκολία που κάποτε ήταν. Υπάρχουν πολύ ευκολότερες και ευρύτερα αποδεκτές επιλογές για τον επισκέπτη στην Ισπανία.

Γιατί δεν συμβουλεύω να προσκομίσω ταξιδιωτικούς ελέγχους στην Ισπανία

Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί έλεγχοι μπορούν να ανταλλάσσονται στην Ισπανία.

Αλλά τα μοναδικά καταστήματα που θα τα δεχτούν είναι το El Corte Ingles. Εάν πρέπει να ανταλλάξετε Checks for money, θα πρέπει να το κάνετε σε μια τράπεζα ή ένα Bureau de Change.

Ωστόσο, οι γραμμές στις ισπανικές τράπεζες μπορούν συχνά να είναι αρκετά μεγάλες και οι ώρες λειτουργίας τους είναι σύντομες. Επιπλέον, συχνά θα υπάρχει τέλος για την ανταλλαγή ταξιδιωτικών επιταγών για μετρητά. Για κάποιο λόγο, οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι American Express είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανταλλάξουν.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την Μαδρίτη, ο ιστότοπος American Express Travelers Checks αναφέρει ότι το μόνο μέρος κοντά στο κέντρο, εκτός από το El Corte Ingles, είναι ένας χώρος ανταλλαγής χρημάτων, ονομάζεται Ria.

Με τα ΑΤΜ να είναι τόσο εύχρηστα, ο έλεγχος των ταξιδιωτών είναι συνήθως πιο ενοχλητικός από ό, τι αξίζει. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσκομίζουν ταξιδιωτικές επιταγές ως προληπτικά μέτρα ασφαλείας, μόνο στην περίπτωση που κλέψουν τις τραπεζικές τους κάρτες. Αλλά ποιος λέει ότι δεν θα σας κλέψουν οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι;