Ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και το Κοινοβούλιο της Ελλάδας

Η Ελλάδα λειτουργεί ως προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία, σύμφωνα με το Σύνταγμά της. Ο πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Νομοθετικές εξουσίες ανήκουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα έχει ένα δικαστικό κλάδο, το οποίο είναι ξεχωριστό από τα νομοθετικά και εκτελεστικά του τμήματα.

Το Κοινοβουλευτικό Σύστημα της Ελλάδας

Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο, ο οποίος εξυπηρετεί πενταετή θητεία.

Ο ελληνικός νόμος περιορίζει τους προέδρους σε δύο μόνο όρους. Οι πρόεδροι μπορούν να απονέμουν χάρη και να κηρύξουν πόλεμο, αλλά απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επικύρωση αυτών των ενεργειών και οι περισσότερες άλλες ενέργειες που εκτελεί ο πρόεδρος της Ελλάδας. Ο επίσημος τίτλος του προέδρου της Ελλάδας είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής του κόμματος με τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο. Χρησιμεύουν ως γενικός διευθυντής της κυβέρνησης.

Το Κοινοβούλιο ενεργεί ως νομοθετικός κλάδος στην Ελλάδα, με 300 μέλη εκλεγμένα με ψήφο αναλογικής εκπροσώπησης εκ μέρους των εκλογέων. Ένα κόμμα πρέπει να έχει ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 3% για να εκλέξει βουλευτές. Το σύστημα της Ελλάδας είναι λίγο διαφορετικό και πιο περίπλοκο από άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος, συνήθως συντοπισμένος στον Προκόπη, έγινε πρόεδρος της Ελλάδας το 2015. Ο δικηγόρος και πανεπιστημιακός καθηγητής Παυλόπουλος είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Εσωτερικών της χώρας από το 2004 έως το 2009.

Προηγήθηκε στο γραφείο του ο Κάρολος Παπούλιας.

Στην Ελλάδα, η οποία έχει κοινοβουλευτικό στυλ κυβέρνησης, η πραγματική εξουσία κατέχει ο πρωθυπουργός που είναι το «πρόσωπο» της ελληνικής πολιτικής. Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους, αλλά ο ρόλος του είναι κυρίως συμβολικός.

Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Τσίπρας είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2015, αλλά παραιτήθηκε όταν το κόμμα του Συρίζα έχασε την πλειοψηφία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Τσίπρας κάλεσε για εκλογές που έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο του 2015. Επανέφερε την πλειοψηφία και εξελέγη και ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός μετά το κόμμα του που σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου της Ελλάδας

Μετά τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (που ονομάζεται επισήμως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου) είναι το πρόσωπο με την μεγαλύτερη εξουσία στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος προχωράει για να υπηρετήσει ως πρόεδρος όταν ο πρόεδρος είναι ανίκανος ή έξω από τη χώρα σε επίσημες κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Εάν ένας πρόεδρος πεθάνει ενώ βρίσκεται στην εξουσία, ο Πρόεδρος εκτελεί τα καθήκοντα του εν λόγω γραφείου έως ότου εκλεγεί από το Κοινοβούλιο νέος πρόεδρος.

Ο σημερινός Πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος και πολιτικός προτού εκλεγεί ως Πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2015.