Ο πλήρης οδηγός για τη γέφυρα Ha'Penny στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας

Η ομορφιά από χυτοσίδηρο έχει γίνει ένα σύμβολο της ιρλανδικής πρωτεύουσας

Ένα τέλειο τόξο που εκτείνεται στον ποταμό Liffey, η γέφυρα Ha'penny είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στο Δουβλίνο . Ήταν η πρώτη πεζογέφυρα της πόλης και παρέμεινε η μόνη πεζογέφυρα στο Δουβλίνο μέχρι να ανοίξει η Γέφυρα του Χιλιετίας το 1999.

Όταν άνοιξε το 1816, κατά μέσο όρο 450 άνθρωποι διέσχισαν καθημερινά τις ξύλινες σανίδες. Σήμερα, ο αριθμός είναι πιο κοντά σε 30.000 - αλλά δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνουν ένα ha'penny για την ευκολία!

Ιστορία

Πριν χτίστηκε η γέφυρα Ha'penny, όποιος χρειαζόταν να περάσει από το Liffey έπρεπε να ταξιδέψει με βάρκα ή να μοιράζετο τον κίνδυνο με το αυτοκίνητο με άμαξα. Επτά διαφορετικά οχηματαγωγά πλοία, τα οποία εκμεταλλεύονται όλοι οι πολεμιστές της πόλης William William, θα μεταφέρουν επιβάτες πάνω από τον ποταμό σε διάφορα σημεία κατά μήκος της τράπεζας. Τελικά, τα πορθμεία έπεσαν σε τέτοια κακή κατάσταση, ώστε ο Walsh διατάχθηκε είτε να τα αντικαταστήσει όλα είτε να χτίσει μια γέφυρα.

Ο Walsh εγκατέλειψε το στόλο του από διαρρέουσες βάρκες και μπήκε στη γέφυρα αφού του δόθηκε το δικαίωμα να αποκαταστήσει το χαμένο εισόδημα των πορθμείων του φορτώνοντας διόδια για να διασχίσει τη γέφυρα για τα επόμενα 100 χρόνια. Οι περιστροφές τοποθετήθηκαν σε κάθε άκρο για να εξασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα μπορούσε να αποφύγει τα διόδια - μισή τέλη πένσεως. Οι παλιές μισές διόδια δημιούργησαν το ψευδώνυμο της γέφυρας: Ha'Penny. Η γέφυρα έχει περάσει από πολλά άλλα επίσημα ονόματα, αλλά από το 1922 έχει ονομαστεί επίσημα η γέφυρα Liffey.

Η γέφυρα άνοιξε το 1816 και τα εγκαίνιά της σηματοδοτήθηκαν με 10 ημέρες ελεύθερης διέλευσης πριν από την έναρξη των διοδίων. Σε ένα σημείο, η αμοιβή αυξήθηκε σε μια πέννα (1½ πένες), πριν τελειώσει το 1919. Τώρα ένα σύμβολο της πόλης, η γέφυρα Ha'penny ανακαινίστηκε πλήρως το 2001.

Αρχιτεκτονική

Η γέφυρα Ha'penny είναι μια ελλειπτική γέφυρα τόξου που εκτείνεται 141 πόδια (43 μέτρα) κατά μήκος του Liffey. Είναι μία από τις πρώτες γέφυρες από χυτοσίδηρο του είδους του και αποτελείται από σιδερένιες νευρώσεις με αρκετά διακοσμητικά τόξα και φωτιστικά. Την εποχή της κατασκευής της, η Ιρλανδία ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οπότε η γέφυρα κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από την Coalbrookdale Company στην Αγγλία και μεταφέρθηκε πίσω στο Δουβλίνο για να επανασυναρμολογηθεί επί τόπου.

Επίσκεψη

Ένα μισό πεντάλεπτο δεν πάει πολύ μακριά αυτές τις μέρες, αλλά ακόμη και αυτός ο μικρός φόρος έχει εξαλειφθεί από καιρό που σημαίνει ότι η γέφυρα Ha'penny είναι ελεύθερη να επισκεφθείτε. Εκφράζεται "Hey-penny," η γέφυρα δεν κλείνει ποτέ και είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες πεζογέφυρες σε όλο το Δουβλίνο. Επισκεφθείτε τη μέρα ή τη νύχτα, ενώ εξερευνείτε την πόλη ή σταματάτε στο δρόμο σας για δείπνο στο Temple Bar. (Αλλά να θυμάστε ότι ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να προσθέσετε μια κλειδαριά αγάπης στις σιδερένιες πλευρές, το βάρος των κλειδαριών μπορεί να βλάψει την ιστορική γέφυρα έτσι ώστε να μην επιτρέπεται πλέον).

Τι να κάνετε κοντά

Η ιρλανδική πρωτεύουσα είναι συμπαγής και η γέφυρα Ha'penny βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη δραστηριοτήτων κοντά. Στη μία πλευρά της γέφυρας βρίσκεται η O'Connell Street, μια πολυσύχναστη οδός γεμάτη με παμπ και καταστήματα.

Στο κέντρο του δρόμου βρίσκεται το The Spire, ένα μνημείο από ανοξείδωτο χάλυβα με τη μορφή μιας ακονισμένης βελόνας ύψους 390 πόδια. Είναι χτισμένο στο σημείο όπου κάποτε στέκεται ο πυλώνας του Nelson πριν καταστραφεί σε βομβαρδισμό του 1966.

Περπατήστε κάτω από την οδό O'Connell και περιπλανηθείτε στο Ha'Penny για να βρεθείτε στο Temple Bar . Η ζωντανή περιοχή pub είναι γεμάτη από ξενώνες μέρα και νύχτα, αν και είναι καλύτερο μετά το σκοτάδι όταν πολλά από τα μπαρ φιλοξενούν ζωντανή μουσική. Για τα αξιοθέατα της ημέρας, το Δημαρχείο και το Κάστρο του Δουβλίνου απέχουν πέντε λεπτά με τα πόδια από το Temple Bar.

Πριν από τη διέλευση της γέφυρας είναι ένα χάλκινο άγαλμα δύο γυναικών που κάθονται για να συνομιλήσουν με τις τσάντες αγορών τους στα πόδια τους στο Lower Liffey Street. Το έργο τέχνης του 1988 δημιουργήθηκε από τον Jakki McKenna ως φόρο τιμής στη ζωή της πόλης. Είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης, και του δόθηκε ένα πολύχρωμο ψευδώνυμο από τους Dubliners: "τα τσάκια με τις τσάντες".

Από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το βράδυ τα Σάββατα, κατευθυνθείτε στο The Grand Social για την αγορά του Ha'penny Flea, η οποία προσφέρει vintage καταστήματα μερικά δρομάκια από τη γέφυρα. Η εσωτερική αγορά αλλάζει εβδομαδιαίως με περιστρεφόμενους πωλητές που εγκαθιστούν πάγκους που πωλούν πλεκτά, ρετρό ρουχισμό και αξεσουάρ και ακόμη και πρωτότυπη τέχνη, ενώ ο DJ γυρίζει ρεκόρ βινυλίου. Αυτό είναι το Δουβλίνο, pints είναι επίσης διαθέσιμα ώστε να μπορείτε να πιείτε και να ψωνίσετε ταυτόχρονα.