Ο καιρός στη Χαβάη

Όποτε οι πιθανοί ταξιδιώτες στη Χαβάη είναι ερωτημένοι, οι πρώτες ερωτήσεις τους είναι συχνά οι ίδιες - "Πώς είναι ο καιρός στη Χαβάη;" ή συγκεκριμένα κατά μήνα όπως "Πώς είναι ο καιρός στη Χαβάη τον Μάρτιο ή τον Νοέμβριο;"

Τις περισσότερες φορές, η απάντηση είναι πολύ εύκολη - ο καιρός της Χαβάης είναι υπέροχος σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου. Μετά από όλα, η Χαβάη θεωρείται από πολλούς ότι είναι το πιο κοντινό πράγμα στον παράδεισο στη γη - για καλό λόγο.

Οι εποχές στη Χαβάη

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καιρός της Χαβάης είναι ο ίδιος καθημερινά. Η Χαβάη έχει κανονικά ξηρότερη εποχή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (Μάιος-Οκτώβριος), και μια εποχή βροχόπτωσης που συνήθως τρέχει κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο).

Δεδομένου ότι η Χαβάη έχει τροπικό κλίμα, σχεδόν πάντα βρέχει σε κάποιο από τα νησιά, ανά πάσα στιγμή.

Συνήθως αν περιμένετε λίγο, ο ήλιος θα βγει και συχνά θα εμφανιστεί ένα ουράνιο τόξο.

Οι άνεμοι και η βροχή στη Χαβάη

Σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, οι επικρατούντες άνεμοι που επηρεάζουν τη Χαβάη κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Τα ηφαιστειακά βουνά παγιδεύουν τον υγρό αέρα από τον Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, οι πλευρές προς τα εμπρός (ανατολικά και βόρεια) είναι πιο δροσερές και πιο υγρές, ενώ οι εμπνευσμένες πλευρές (δυτικά και νότια) είναι πιο ζεστές και ξηρότερες.

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα αυτού από ό, τι στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Στην εμπνευσμένη πλευρά υπάρχουν μέρη που βλέπουν μόνο πέντε ή έξι ίντσες βροχής το χρόνο, ενώ ο Hilo, από την πλευρά του ανέμου, είναι η πιο υγρή πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέσο όρο πάνω από 180 ίντσες βροχής το χρόνο.

Ηφαιστειακά αποτελέσματα

Τα νησιά της Χαβάης σχηματίζονται ηφαιστειακά. Τα περισσότερα νησιά έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ των ακτών τους και των υψηλότερων σημείων τους. Όσο πιο ψηλά πηγαίνετε, τόσο πιο ψυχρή γίνεται η θερμοκρασία και τόσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές στο κλίμα που θα βρείτε. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές χιονίζει ακόμα και στην κορυφή της Mauna Kea (13.792 πόδια) στο μεγάλο νησί της Χαβάης.

Όταν ταξιδεύετε από την ακτή του Big Island μέχρι την κορυφή της Mauna Kea, περνάτε από δέκα διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Ένας επισκέπτης που σχεδιάζει ένα ταξίδι σε μεγαλύτερο υψόμετρο (όπως το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης , ο Δρόμος Saddle ή ο Κρατήρας Haleakala στο Maui) θα πρέπει να φέρει ένα ελαφρύ σακάκι, πουλόβερ ή φούτερ.

Ο καιρός στην παραλία

Στις περισσότερες περιοχές της Χαβάης, ωστόσο, οι κλίμακες θερμοκρασίας είναι πολύ μικρότερες. Στις παραλίες η μέση ημερήσια υψηλή καλοκαιρινή περίοδος είναι στα μέσα της δεκαετίας του '80, ενώ το χειμώνα το μέσο ημερήσιο ύψος παραμένει στις υψηλές εβδομήντα. Οι θερμοκρασίες πέφτουν περίπου δέκα βαθμούς τη νύχτα.

Ενώ ο καιρός στη Χαβάη είναι συνήθως τόσο κοντά όσο και οπουδήποτε στη γη, η Χαβάη βρίσκεται σε μια περιοχή που μερικές φορές, αν και σπάνια, υπόκειται σε έντονες καιρικές συνθήκες.

Ο τυφώνας και ο τσουνάμις

Το 1992, ο τυφώνας Iniki έκανε άμεσο χτύπημα στο νησί Kauai. Το 1946 και το 1960 τα τσουνάμι (μεγάλα παλιρροιακά κύματα που προκλήθηκαν από μακρινούς σεισμούς) κατέστρεψαν μικρές περιοχές του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης.

Κατά τη διάρκεια των ετών El Niño η Χαβάη επηρεάζεται συχνά κατά κάποιο τρόπο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πάσχει από συχνή βροχή, η Χαβάη υποφέρει από σοβαρή ξηρασία.

Vog

Μόνο στη Χαβάη μπορείς να βιώσεις.

Vog είναι μια ατμοσφαιρική επίδραση που προκαλείται από τις εκπομπές του ηφαιστείου Kilauea στο μεγάλο νησί της Χαβάης.

Όταν απελευθερώνεται αέριο διοξείδιο του θείου, αντιδρά χημικά με ηλιακό φως, οξυγόνο, σωματίδια σκόνης και νερό στον αέρα για να σχηματίσει ένα μείγμα θειικών αερολυμάτων, θειικού οξέος και άλλων οξειδωμένων ειδών θείου. Μαζί, αυτό το μίγμα αερίων και αερολυμάτων παράγει μια θολό ατμόσφαιρα κατάσταση γνωστή ως ηφαιστειακό νέφος ή vog.

Ενώ για τους περισσότερους κατοίκους, το vog είναι απλώς μια ταλαιπωρία, μπορεί να επηρεάσει άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως το εμφύσημα και το άσθμα, αν και όλοι αντιδρούν διαφορετικά. Οι πιθανοί επισκέπτες στο Big Island που υποφέρουν από αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους πριν από την επίσκεψή τους.

Προβλήματα στην άκρη, ο καιρός είναι συχνά σχεδόν τέλειος

Αυτά τα καιρικά προβλήματα, ωστόσο, αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα.

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στη γη για να επισκεφθείτε όπου μπορείτε να περιμένετε να βρείτε πολύ καλό καιρό σχεδόν οποιαδήποτε ημέρα του έτους.

Η βροχή που πέφτει στις ανεμογεννήτριες πλευρές των νησιών παράγει μερικές από τις πιο όμορφες κοιλάδες, καταρράκτες, λουλούδια και φυτική ζωή στη γη. Ο ήλιος που λάμπει από τις εμπνευσμένες πλευρές είναι γιατί η Χαβάη έχει πολλές από τις κορυφαίες παραλίες, ξενοδοχεία, θέρετρα και ιαματικά λουτρά στον κόσμο. Τα εύκρατα χειμωνιάτικα νερά της Χαβάης παρέχουν το τέλειο καταφύγιο για τις φάλαινες, που επιστρέφουν κάθε χρόνο για να πανηγυρίζουν με τους νέους τους.

Στη Χαβάη μπορείτε να κάνετε ιππασία μέσα σε πεδία από taro στην καταπράσινη κοιλάδα Waipi'o της Μεγάλης Νήσου της Χαβάης. Μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα και να γνωρίσετε ποια θεωρείται η πιο καθαρή θέα των ουρανών στη γη από την κορυφή του Mauna Kea, αν και σε θερμοκρασίες κοντά στο πάγωμα. Στη Χαβάη μπορείτε να κάνετε μπάνιο στον τροπικό ήλιο, ενώ βγαίνετε στην παραλία στο Ka'anapali στο Maui ή στην παραλία της Waikiki στο Oahu.

Μου λέτε ... ποιο μέρος της γης σας προσφέρει τέτοια ποικιλία; Μόνο στη Χαβάη.