Ημέρα Κράτησης: Η Χώρα της Χαβάης είναι ξεχασμένη

Παρά τη συντριπτική υποστήριξη για την κρατική υπόσταση, η διακοπή αγνοείται στη Χαβάη

Η τρίτη Παρασκευή του Αυγούστου είναι η Day of Statehood στη Χαβάη (παλαιότερα ονομάζεται Ημέρα Εισδοχής). Ήταν στις 21 Αυγούστου 1959, ότι η Χαβάη έγινε το 50ό κράτος στην Ένωση.

Σταματήστε στο 'Iolani Palace

Το 2006, μια μικρή ομάδα (κάτω των 50) των λαών που διοργάνωσε ο κρατικός γερουσιαστής Sam Slom (R, Hawaii Kai) συναντήθηκε στο παλάτι Iolani για να γιορτάσει την επέτειο της κρατικής υπόστασης στον τόπο «όπου δηλώθηκε η κρατική υπόσταση».

Μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων, αλλά χωρίς περιορισμό, εκείνων με αίμα της Χαβάης, διοργάνωσε διαμαρτυρία, σύμφωνα με πληροφορίες, πνίγοντας τη μικρότερη ομάδα.

Ενώ υπήρχαν πολλές φωνές και κάποιες κλήσεις ονομάτων, η συνάντηση ήταν μη βίαιη, όπως και όλες αυτές οι συναντήσεις τα τελευταία χρόνια.

Κάθε ομάδα έχει, ιστορικά, κάτι που φαίνεται να είναι έγκυρα θέματα. Η ομάδα της Χαβάης θεώρησε ότι η επιλογή του Παλατιού Ιολάνι ήταν ακατάλληλη δεδομένου ότι είναι μια ξεχωριστή θέση για τους Χαβάους ως πρώην κατοικία των τελευταίων μοναρχιών. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο αστείο, καθώς στο παλάτι Iolani η τελευταία βασίλισσα της Χαβάης, Lili`uokalani, κρατήθηκε υπό κατ 'οίκον περιορισμό μετά την ανατροπή της στις 17 Ιανουαρίου 1893.

Ιθαγενή ζητήματα της Χαβάης

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ εγγενών ομάδων της Χαβάης και εκείνων που υποστηρίζουν το καθεστώς διακυβέρνησης της κατάστασης στη Χαβάη προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους επισκέπτες στα νησιά. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσουμε όλα τα ζητήματα στους επισκέπτες κυρίως επειδή δεν υπάρχει ενιαία φωνή στα νησιά που να αντιπροσωπεύουν εκείνα του Χαβάη αίματος και σίγουρα δεν υπάρχει καθολική συμφωνία μεταξύ Χαβάης ως προς το τι θέλουν για το μέλλον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνοι του αίματος της Χαβάης δεν έχουν έγκυρα ζητήματα. Το κάνουν. Είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο αναγνώρισε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ότι η ανατροπή του βασιλείου της Χαβάης ήταν παράνομη. Σε αντίθετη περίπτωση, η αναγνώριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το παράνομο άνοιξε μόνο βαθύτερες πληγές.

Το πρόβλημα είναι ότι εάν ρωτήσετε δέκα ανθρώπους από αίμα της Χαβάης τι θέλουν να κάνουν, είναι πιθανό να λάβετε 10 διαφορετικές απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί είναι ικανοποιημένοι με το status quo.

Γιατί μια κρατική γιορτή;

Ενώ αξίζει να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, ο στόχος μου εδώ είναι να συζητήσουμε τι έχει γίνει ο παραλογισμός των ίδιων των διακοπών στη Χαβάη.

Η τρίτη Παρασκευή του Αυγούστου είναι κρατικές διακοπές στη Χαβάη. Όλα τα κυβερνητικά γραφεία είναι κλειστά και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την ημέρα. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι άνθρωποι του αίματος της Χαβάης. Εκτός από το κλείσιμο κυβερνητικών γραφείων, ωστόσο, ένας επισκέπτης στη Χαβάη είναι απίθανο να γνωρίζει καν ότι η ημέρα είναι διακοπές.

Πίσω στις 27 Ιουνίου 1959, το 93% των ψηφοφόρων σε όλα τα μεγάλα νησιά ψήφισαν υπέρ της κρατικής εξουσίας. Από τις περίπου 140.000 ψήφοι, λιγότεροι από 8000 απέρριψαν τον νόμο εισδοχής του 1959. Υπήρχαν τεράστιοι εορτασμοί σε όλα τα νησιά.

Η κρατικότητα εξακολουθεί να έχει ισχυρή υποστήριξη

Τον Μάιο του 2006, το Ινστιτούτο Grassroot της Χαβάης (GRIH) ανέθεσε μια έρευνα για να μετρήσει την υποστήριξη του Bill Akaka (νόμου για τα δικαιώματα των ιθαγενών της Χαβάης) που εκκρεμούσε στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, το 78% δήλωσε ότι θα ψηφίσει για την κρατική υπόσταση αν διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία.

Γιατί δεν υπάρχει γιορτή;

Γιατί τότε η επέτειος της κρατικής εξουσίας αγνοείται τόσο εντελώς στα νησιά;

Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Σλόμ στο έργο του στον δημοσιογράφο της Χαβάης, «Η τελευταία« μεγάλη »τήρηση των διακοπών πραγματοποιήθηκε στο Candlestick Park του Σαν Φρανσίσκο με τον πρώην κυβερνήτη των Δημοκρατικών, Benjamin Cayetano και τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής Χαβάης. ότι ο εορτασμός στη Χαβάη είχε γίνει πολύ αμφισβητούμενος και ότι τώρα μπορεί να θεωρηθεί ως μη ευαίσθητος στον πολιτισμό από τους ντόπιους ηγέτες της Χαβάης ».

Τίποτα δεν άλλαξε κάτω από τις διοικήσεις της Δημοκρατικής Linda Lingle (2002-2010) και του Δημοκρατικού Neil Abercrombie (2010-2014). Η επέτειος της κρατικής υπόστασης εξακολουθεί να αγνοείται σχεδόν υπό τη σημερινή διοίκηση του Δημοκρατικού Κόμματος David Ige (2014-).

Πόσο παράλογο είναι αυτό;

Ο παραλογισμός της υπάρχουσας κατάστασης ήταν ακόμη μεγαλύτερος κατά την 50ή επέτειο της κρατικής κυβέρνησης της Χαβάης το 2009, όταν οι δημόσιοι εορτασμοί ήταν αρκετά σπάνιοι.

Η μεγαλύτερη γιορτή για το γεγονός ήταν ότι οι κυβερνητικοί εργάτες πήραν μια αμειβόμενη ημέρα, όπως είχαν για χρόνια.

Είναι ένα τρομερό μήνυμα που στέλνουμε στα παιδιά της Χαβάης και ένα απολύτως συγκεχυμένο μήνυμα που στέλνουμε στους επισκέπτες.

Εάν η πρόθεση της κρατικής κυβέρνησης είναι να αγνοήσει την επέτειο της κρατικής κυβέρνησης, αντίθετα με τις φαινομενικές επιθυμίες της πλειοψηφίας των κατοίκων της Χαβάης, τότε θα πρέπει να εξαλείψουν τις διακοπές.