Οδήγηση κάτω κάτω: Τι πρέπει να ξέρετε

Ενώ τα αυτοκίνητα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο σε όλο τον κόσμο, οι διαφορές μεταξύ των ταξιδιών στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του δρόμου μπορούν πραγματικά να ρίξουν έναν οδηγό μακριά. Για να προσθέσετε περισσότερη σύγχυση στο μείγμα, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου από το δεξί κάθισμα του οδηγού, όταν συνηθίζετε να οδηγείτε από το αριστερό κάθισμα του αυτοκινήτου, είναι ακόμη πιο συνηθισμένο.

Οι αλλοδαποί ταξιδιώτες που θα ήθελαν να οδηγήσουν στην Αυστραλία πρέπει να εξετάσουν αυτές τις συμβάσεις πριν φτάσουν στο όχημα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού να αρπάξετε τα κλειδιά και να πάτε!

Πρώτος κανόνας: Οδηγήστε στην αριστερή πλευρά του δρόμου

Εάν κολλήσετε στην αριστερή πλευρά του δρόμου, μπορεί να φανεί ότι ο κόσμος είναι αναποδογυρισμένος ανάποδα, όταν συνηθίζετε να οδηγείτε στα δεξιά. Σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα οχήματα λειτουργούν από τη δεξιά πλευρά του δρόμου, οπότε για όσους ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε ποια είναι η ροή της κυκλοφορίας πριν οδηγηθείτε στην Αυστραλία.

Εκτός από την κατανόηση ότι οι Αυστραλοί οδηγοί πάντα κολλάνε στην αριστερή πλευρά του δρόμου, οι ξένοι οδηγοί πρέπει να θυμούνται να παραμείνουν στην αριστερή πλευρά αφού στρίψουν αριστερά ή δεξιά. Η δύναμη της συνήθειας μπορεί να σας προκαλέσει να κάνετε ταλάντευση στη δεξιά πλευρά, οπότε είναι σημαντικό να συγκεντρωθείτε.

Η μόνη φορά που ένας Αυστραλός οδηγός μπορεί να βγεί προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου είναι όταν ταξιδεύει με ασφάλεια γύρω από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε ήσυχα πλαϊνά δρομάκια όταν δεν υπάρχει καμμιά κίνηση από την άλλη πλευρά ή όταν κατευθύνονται προς τη δεξιά πλευρά σε επίσημο οδικό έργο ή υπό την ηγεσία της αστυνομίας.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, ο οδηγός πρέπει να επιστρέψει στην αριστερή πλευρά μόλις είναι σε θέση.

Δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου

Τα περισσότερα αυτοκίνητα της Αυστραλίας είναι εξοπλισμένα με καθίσματα οδηγού δεξιόστροφα και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους ξένους οδηγούς να συνηθίσουν εκτός από την αντίστροφη θέση του δρόμου.

Για να βοηθήσετε να συνηθίσετε να κάθεστε από αυτή την πλευρά, θυμηθείτε ότι η κυκλοφορία που έρχεται θα έρθει στο πλάι του δεξιού σας ώμου.

Πολλά αυτοκίνητα της Αυστραλίας είναι τώρα εξοπλισμένα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αντί για εργαλεία αλλαγής ταχυτήτων, τα οποία θα κάνουν τα πράγματα πιο απλά και θα σας επιτρέψουν να συγκεντρωθείτε πιο αποτελεσματικά.

Τι άλλο πρέπει να σκεφτείς;

Μόλις επεξεργαστείτε τις αντιστρεπτικές θέσεις, η πράξη οδήγησης στην Αυστραλία είναι πολύ παρόμοια με την οδήγηση αλλού. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν μπείτε στη θέση του οδηγού.

Οι διεθνείς ταξιδιώτες επιτρέπεται να οδηγούν στην Αυστραλία με αλλοδαπή άδεια οδήγησης για διάστημα έως και τρεις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η άδεια είναι στα αγγλικά. Εάν η άδεια οδήγησης δεν έχει φωτογραφία, οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους μια άλλη μορφή επίσημης φωτοαντιγραφής.

Εάν η άδεια είναι σε ξένη γλώσσα, οι οδηγοί υποχρεούνται να λάβουν άδεια διεθνούς οδηγού. Αυτό γίνεται στην πατρίδα πριν φύγετε για την Αυστραλία. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Αυστραλία για περισσότερο από τρεις μήνες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κρατική άδεια.

Εναπόκειται σε όλους τους οδηγούς σε αυστραλιανούς δρόμους να εξοικειωθούν με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οι οποίοι διαφέρουν από κράτος σε κράτος.

Επεξεργασμένο και ενημερωμένο από τη Sarah Megginson .