Μόνο στη Χαβάη

Τι κάνει τη Χαβάη τόσο μοναδική;

Θα ξεκινήσουμε την εξερεύνησή μας με τη γεωγραφία και τη γεωλογία των νησιών.

Μερικά από τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύ προφανή, άλλα είναι πιθανό να σας εκπλήξουν. Όποια και αν είναι η περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε τη Χαβάη για να τις δείτε αυτοπροσώπως, δεδομένου ότι είναι το μόνο μέρος στη Γη που θα τους βρείτε.

Από καιρό σε καιρό θα δούμε περισσότερα πράγματα που θα βρείτε μόνο στη Χαβάη και τα οποία καθιστούν τη Χαβάη μοναδική στον κόσμο.

Κράτος του νησιού

Η Χαβάη είναι το μόνο κράτος που αποτελείται από νησιά.

Πόσα νησιά υπάρχουν στα νησιά της Χαβάης;

Εξαρτάται ποιος ρωτάς. Σε αυτό που είναι επισήμως το κράτος της Χαβάης, υπάρχουν οκτώ μεγάλα νησιά, από ανατολικά προς τα δυτικά: το νησί της Χαβάης που συχνά ονομάζεται Big Island, Kaho'olawe, Kaua'i, Lana'i, Maui, Moloka'i, Ni ' ihau και O'ahu. Αυτά τα οκτώ νησιά που αποτελούν το κράτος της Χαβάης είναι, ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αλυσίδας νησιών.

Είναι μόνο τα νεότερα νησιά σε μια τεράστια, κυρίως υποβρύχια, ορεινή αλυσίδα που βρίσκεται στην Ειρηνική Πλάκα και αποτελείται από περισσότερα από 80 ηφαίστεια και 132 νησιά, υφάλους και κοπάδια. Όλα αυτά τα νησιά αποτελούν την αλυσίδα των νησιών της Χαβάης ή την Χαβάη.

Το μήκος της Χαβάης Ridge, από το Μεγάλο Νησί βορειοδυτικά έως το νησί Midway, είναι πάνω από 1500 μίλια. Όλα τα νησιά σχηματίστηκαν από ένα hotspot στον πυρήνα της γης.

Καθώς η Ειρηνική Πλάκα συνεχίζει να κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, τα παλαιότερα νησιά απομακρύνονται από το hotspot. Αυτό το hotspot βρίσκεται σήμερα κάτω από το μεγάλο νησί της Χαβάης. Το μεγάλο νησί σχηματίστηκε από πέντε ηφαίστεια : Kohala, Mauna Kea, Hualalai, Mauna Loa και Kilauea. Τα δύο τελευταία είναι ακόμα ενεργά.

Ένα νέο νησί έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζει περίπου 15 μίλια από τη νοτιοανατολική ακτή του Big Island.

Ονομάστηκε Loihi, το ύψωμα του έχει ήδη αυξηθεί περίπου 2 μίλια πάνω από το ωκεάνιο πάτωμα και σε απόσταση 1 μιλίου από την επιφάνεια του ωκεανού. Σε άλλα τριάντα ή σαράντα χιλιάδες χρόνια, ένα νέο νησί θα υπάρξει όπου το μεγάλο νησί της Χαβάης βρίσκεται σήμερα.

Τα περισσότερα απομονωμένα εδάφη

Τα νησιά της Χαβάης είναι τα πιο απομονωμένα, κατοικημένα κομμάτια γης στον κόσμο. Βρίσκονται σχεδόν 2400 μίλια από την Καλιφόρνια, 3800 μίλια από την Ιαπωνία και 2400 μίλια από τα νησιά Marquesas - από τα οποία οι πρώτοι άποικοι έφθασαν στη Χαβάη γύρω στις 300-400 μ.Χ. Αυτό εξηγεί γιατί η Χαβάη ήταν ένα από τα τελευταία κατοικημένα μέρη της γης που εγκαταστάθηκαν από τον άνθρωπο.

Η Χαβάη ήταν επίσης ένα από τα τελευταία μέρη που "ανακάλυψαν" οι άποικοι του Νέου Κόσμου. Ο Άγγλος εξερευνητής Captain James Cook έφτασε για πρώτη φορά στη Χαβάη το 1778. Η απομόνωση της Χαβάης είναι επίσης υπεύθυνη για πολλά από τα πράγματα που θα διαβάσετε σε αυτή τη σειρά - Μόνο στη Χαβάη .

Η στρατηγική θέση της Χαβάης, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει επίσης καταστήσει ένα ιδιαίτερα περιζήτητο ακίνητο. Από το 1778 οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ιάπωνες και οι Ρώσοι είχαν όλα τα μάτια τους στη Χαβάη. Η Χαβάη ήταν κάποτε βασίλειο, και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ένα ανεξάρτητο έθνος κυβερνούμενο από Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο

Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι όλα τα νησιά της Χαβάης σχηματίστηκαν από τα ηφαίστεια. Στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, στο Εθνικό Πάρκο Ηφαίστειων της Χαβάης , θα βρείτε το ηφαίστειο Kilauea.

Η Kilauea εκδηλώνεται συνεχώς από το 1983 - πάνω από 30 χρόνια! Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Kilauea ήταν ήσυχος πριν από το 1983. Έχει ξεσπάσει 34 φορές από το 1952 και πολλές άλλες φορές από τότε που οι εκρήξεις του είχαν αρχικά εντοπιστεί το 1750.

Εκτιμάται ότι ο Kilauea άρχισε να σχηματίζεται μεταξύ 300.000-600.000 ετών πριν. Το ηφαίστειο είναι ενεργό από τότε, χωρίς να είναι γνωστή η παρατεταμένη περίοδος αδράνειας. Εάν επισκέπτεστε το Μεγάλο Νησί της Χαβάης, υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δείτε τη φύση στη βρεφική της κατάσταση.

Ελέγξτε τις τιμές για τη διαμονή σας στη Χαβάη με TripAdvisor.