Τα ηφαίστεια του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης

Το μεγάλο νησί της Χαβάης σχηματίζεται εξ ολοκλήρου από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Υπάρχουν πέντε ξεχωριστά ηφαίστεια που έχουν, κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν το νησί. Από τα πέντε αυτά ηφαίστεια, ένα θεωρείται ότι είναι εξαφανισμένο και σε μετάβαση μεταξύ της ασπίδας και της διάβρωσης. το ένα θεωρείται αδρανές. και τα τρία υπόλοιπα ηφαίστεια κατηγοριοποιούνται ως ενεργά.

Hualalai

Hualalai, στη δυτική πλευρά του Big Island της Χαβάης, είναι το τρίτο νεότερο και το τρίτο πιο ενεργό ηφαίστειο στο νησί.

Τα 1700 ήταν χρόνια σημαντικής ηφαιστειακής δραστηριότητας με έξι διαφορετικές οπές εκρήξεως λαβά, δύο εκ των οποίων παρήγαγαν ρεύματα λάβας που έφθασαν στη θάλασσα. Το διεθνές αεροδρόμιο Kona είναι χτισμένο πάνω στην μεγαλύτερη από αυτές τις δύο ροές.

Παρά την μεγάλη οικοδόμηση επιχειρήσεων, σπιτιών και δρόμων στις πλαγιές και τις ροές του Hualalai, αναμένεται ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί εκ νέου μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Kilauea

Από τη στιγμή που πιστεύεται ότι είναι ένας παραγκωνιστής του μεγάλου γείτονά της, Mauna Loa, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Kilauea είναι στην πραγματικότητα ένα ξεχωριστό ηφαίστειο με το δικό του σύστημα μάγματος-υδραυλικών εγκαταστάσεων, που εκτείνεται στην επιφάνεια από πάνω από 60 χιλιόμετρα βαθιά στη γη.

Το ηφαίστειο Kilauea , στη νοτιοανατολική πλευρά του Big Island, είναι ένα από τα πιο ενεργά στη γη. Η τρέχουσα έκρηξή της (γνωστή ως έκρηξη Pu'u'O'o-Kupaianaha) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1983 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της έκρηξης έχουν προστεθεί πάνω από 500 στρέμματα στην ακτογραμμή του Big Island.

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης, οι ροές λάβας κατέστρεψαν έναν περίφημο ναό της Χαβάης 700 ετών (Waha'ula heiau), ξεπέρασαν πολλά σπίτια συμπεριλαμβανομένης μιας υποδιαίρεσης κατοικιών, γνωστή ως Royal Gardens, μόνιμα μπλοκάρουν αρκετούς αυτοκινητόδρομους και μάλιστα κατέστρεψαν το παλιό Εθνικό Πάρκο Κέντρο επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρέχουσα έκρηξη θα τερματιστεί σύντομα.

Κοχάλα

Το ηφαίστειο Kohala είναι το αρχαιότερο από τα ηφαίστεια που αποτελούν το Μεγάλο Νησί της Χαβάης, έχοντας βγει από τη θάλασσα πριν από περισσότερα από 500.000 χρόνια. Πάνω από 200.000 χρόνια πριν πιστεύεται ότι μια τεράστια κατολίσθηση απομάκρυνε τη βορειοανατολική πλευρά του ηφαιστείου σχηματίζοντας τους καταπληκτικούς θαλάσσιους βράχους που σηματοδοτούν αυτό το τμήμα του νησιού. Το ύψος της κορυφής έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου κατά πάνω από 1.000 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το Κοχάλα συνέχισε να βυθίζεται και η ροή της λάβας από τους δύο πολύ μεγαλύτερους γείτονές του, η Mauna Kea και η Mauna Loa έθαψαν το νότιο τμήμα του ηφαιστείου. Το Κοχάλα θεωρείται σήμερα ως εξαφανισμένο ηφαίστειο.

Μάουνα Κέα

Το Mauna Kea, το οποίο στην Χαβάη σημαίνει "Λευκό Βουνό", είναι το ψηλότερο από τα ηφαίστεια της Χαβάης και στην πραγματικότητα το ψηλότερο βουνό στον κόσμο αν μετρηθεί από το πάτωμα του ωκεανού μέχρι την κορυφή του. Έλαβε το όνομά του, χωρίς αμφιβολία, επειδή το χιόνι παρατηρείται συχνά στην κορυφή ακόμη και από τις μακρινές ακτές. Το χιόνι φτάνει περιστασιακά σε βάθος αρκετών μέτρων.

Η σύνοδος κορυφής της Mauna Kea φιλοξενεί πολλά παρατηρητήρια. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε τους ουρανούς από την επιφάνεια του πλανήτη. Αρκετές εταιρείες περιοδείας προσφέρουν βραδινές εκδρομές στη σύνοδο κορυφής της Mauna Kea για να δείτε το ηλιοβασίλεμα και στη συνέχεια να δείτε τα αστέρια.

Το Κέντρο για τη Διεθνή Αστρονομία του Onizuka, που βρίσκεται κοντά στη σύνοδο κορυφής, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του βουνού και για το έργο των παρατηρητηρίων.

Το Mauna Kea κατηγοριοποιείται ως αδρανές ηφαίστειο, έχοντας εκραγεί τελευταία περίπου 4.500 χρόνια πριν. Ωστόσο, η Mauna Kea είναι πιθανό να ξεσπάσει ξανά κάποια μέρα. Οι περίοδοι μεταξύ των εκρήξεων του Mauna Kea είναι μακρύι σε σύγκριση με εκείνες των ενεργών ηφαιστείων.

Μάουν Λόα

Το Mauna Loa είναι το δεύτερο νεότερο και δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο στο Big Island. Είναι επίσης το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην επιφάνεια της γης. Προχωρώντας στα βορειοδυτικά κοντά στην Waikoloa , σε όλο το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και στα ανατολικά κοντά στο Hilo, το Mauna Loa παραμένει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ιστορικά, η Mauna Loa ξέσπασε τουλάχιστον μία φορά σε κάθε δεκαετία της καταγεγραμμένης ιστορίας της Χαβάης.

Ωστόσο, από το 1949 έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός με εκρήξεις το 1950, το 1975 και το 1984. Οι επιστήμονες και οι κάτοικοι του Big Island παρακολουθούν συνεχώς Mauna Loa εν αναμονή της επόμενης έκρηξής του.