Μεσαιωνικοί Πύργοι στην Ιταλία - Πώς οι Πύργοι ήρθαν να χτιστούν

Αρχαίοι Πύργοι: Σύμβολα του Πλούτου, της Ισχύος και της Παράνοιας

Στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, ο ταξιδιώτης συχνά χτυπιέται από τους αψιδωτούς πύργους που κατασκευάστηκαν στους μεσαιωνικούς χρόνους, πολλοί γύρω από τον 13ο αιώνα. Μερικές φορές, όπως στην περίπτωση του Σαν Τζιμινιάνο , μια μικρή πόλη μπορεί, από απόσταση, να μοιάζει πολύ με ένα σύγχρονο κάθετο αστικό χώρο - σαν να είχε εντοπίσει ένα άστοχο και αιθέριο Μανχάταν.

A (Πολύ) Σύντομη Ιστορία της Μεσαιωνικής Ιταλίας

Μετά από τις προσπάθειες των Φράγκων, των Γότθων και των Λομβαρδών να κατακτήσουν και να ενοποιήσουν την μετα-Ρωμαϊκή Ιταλία, η κατάρρευση της κρατικής εξουσίας και η σχετική ειρήνη από την εξωτερική εισβολή τον 10ο έως τον 14ο αιώνα είδε τον διπλασιασμό του ιταλικού πληθυσμού και την μεγάλη επέκταση των δύο πόλεων του μεγέθους και του εμπορικού καπιταλισμού.

Με την αποδυνάμωση του κράτους, η κυρίαρχη ελίτ άλλαξε. οι επίσκοποι και οι πράκτορες του κράτους έδιναν τη θέση τους σε ιππότες, φεουδαρχικούς μεγιστάνες και επισκοπικό κλήρο που σχηματίστηκε σε τοπικές κοινότητες. Αυτές οι αριστοκρατικές κοινότητες και οι πόλεις που διαχειρίστηκαν έγιναν οι κυρίαρχες δυνάμεις σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ιταλία.

Οι κοινότητες ήταν ενώσεις ανδρών οι οποίες κρατούσαν συλλογικά δημόσια εξουσία και κυβερνούσαν και διαχειρίζονταν τις πόλεις τους. μερικές ελίτ οικογένειες θα μπορούσαν να ελέγξουν μια πόλη. Αλλά μέχρι τα τέλη του 12ου αιώνα, οι ανταγωνιστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των οικογενειών άρχισαν να γίνονται θανάσιμες και μέχρι τα τέλη του 12ου αιώνα έγινε κοινή η κατασκευή αμυντικών πύργων ως φρούρια και κηλίδες, καθώς τα μέλη της αριστοκρατίας υποχώρησαν στην ασφάλεια των φυλών τους .

Αυτές οι φυλές μπήκαν σε συμμαχίες με άλλους συνεταιρισμούς και τα μέλη είχαν συλλογικά κυβερνήσεις σε τμήματα της πόλης με "πύργο" ή πύργους στο κέντρο τους.

Η πρόσβαση των μελών στον πύργο ή τους πύργους ήταν μέσω υπόγειου περάσματος ή γεφυρών από τις ανώτερες ιστορίες των σπιτιών τους σε ανώτερα παράθυρα ενός πύργου. Οι πύργοι στέκονταν ως σύμβολο της εξουσίας και της επιρροής του clan, όσο υψηλότερος ήταν ο πύργος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η επίδρασή του, αλλά χρησίμευαν και ως ασφαλή καταφύγια και σημεία για μια νευρική αριστοκρατία.

Καθώς οι φαντασμένες φυλές και τα τεταρτημόρια που κυριαρχούσαν από αυτά εκφυλίστηκαν σε ένοπλες πολεμικές ζώνες, οι γειτονιές και οι αναδυόμενες μεσαίες τάξεις άρχισαν να οργανώνονται σε κοινωνίες και συντεχνίες για να προστατεύσουν την αξία της εργασίας τους και να καταπολεμήσουν τη βία του δρόμου που προώθησε η ευγενή. Οι αριστοκρατικές κοινότητες άρχισαν να χάνουν τη δύναμη των λαϊκών κοινοτήτων. Το Ποπόλο κέρδισε τελικά, κερδίζοντας δύναμη από την αριστοκρατία 500 χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι λαϊκές κοινότητες διένυσαν τις πόλεις σε διοικητικές περιφέρειες και μερικές από αυτές παρέμειναν μέχρι σήμερα - για παράδειγμα στη Σιένα , όπου συμμετείχαν διάφοροι αγώνες contrade για το Palio .

Ιταλία Σήμερα

Για τον ταξιδιώτη, η μακρά περίοδος ανεξαρτησίας των ιταλικών πόλεων και περιφερειών δίνει στον καθένα ένα μοναδικό χαρακτήρα. που ταξιδεύει μέσω της Ιταλίας είναι σαν να ξεχειλίζει μέσα από ένα σύνθετο στρώμα κέικ ιστορικών αντικειμένων που συνδέονται από μια έντονη προσήλωση στις τοπικές παραδόσεις. Τα τρόφιμα της Ιταλίας, για παράδειγμα, δεν είναι ιταλικά, είναι περιφερειακά, όπως και πολλές αρχιτεκτονικές παραδόσεις και φεστιβάλ. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που αποπνέει τις αισθήσεις σε κάθε στροφή. Φέρτε ένα πιρούνι και μια φωτογραφική μηχανή.

Μεσαιωνικοί Πύργοι για να δείτε τον Ταξιδιώτη

Θα δείτε πύργους στο Centro Storico πολλών ιταλικών πόλεων.

Η πιο γνωστή πόλη για τους πύργους της είναι το San Gimignano, όπου σώζονται 14 από τους αρχικούς 72 πύργους.

Ίσως ο πιο γνωστός πύργος είναι η Torre degli Asinelli στη Μπολόνια , η οποία εκτείνεται σε 97,20 μέτρα στον ουρανό και κλίνει κατά δύο μέτρα. Μοιράζεται χώρο στην πλατεία Piazza Maggiore της Μπολόνια με το La Torre della Garisenda σε απόσταση 48,16 μέτρων.

Για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ιστορία που οδήγησε τις καινοτομίες και τα πολιτιστικά αντικείμενα που βλέπουν στα ταξίδια τους, ελέγξτε το βιβλίο Η Ιστορία των Ταξιδιωτών της Ιταλίας από τον Valerio Lintner.