Λαμβάνοντας ένα πλοίο από τη Φλώριδα στην Κούβα

Η ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Αμερικανούς που κατευθύνονται προς την Κούβα όχι μόνο άνοιξε νέους αεροπορικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της γειτονικής της περιοχής της Καραϊβικής, αλλά και των θαλάσσιων διαδρομών. Το 2015, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια σε πολλές εταιρείες ναυσιπλοΐας μεταξύ της Νότιας Φλόριντα και της Κούβας, εν αναμονή της έγκρισης από τις κουβανικές αρχές.

Όταν δρομολογείται η υπηρεσία, αναμένετε υπηρεσία στην Αβάνα από τουλάχιστον δύο προορισμούς της Φλόριντα: Port Everglades (Fort Lauderdale) και Key West.

Το Μαϊάμι, το λιμάνι Manatee, η Τάμπα και η Αγία Πετρούπολη είναι άλλα σημεία αναχώρησης που εξετάζονται από εταιρείες πορθμείων. Η αμερικανική υπηρεσία πορθμείων παρακολουθεί το ιστορικό λιμάνι της νότιας ακτής Santiago de Cuba καθώς και την Αβάνα.

"Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο συναρπαστικό από το να συνενώσω δύο χώρες που είναι τόσο κοντά, αλλά έχουν αποκοπεί ο ένας από τον άλλον για περισσότερα από 55 χρόνια", λέει ο Matt Davies, διευθύνων σύμβουλος της Direct Ferries, που θα προσφέρει κρατήσεις στην Κούβα στο http://www.cubaferries.com. "Αναμένουμε από την Κούβα να υπογράψει τη διμερή συμφωνία πολύ σύντομα και θα είμαστε έτοιμοι με την ευρύτερη επιλογή των δρομολογίων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς την Κούβα".

Ισπανική εταιρεία πορθμείων Baleària αναμένεται να οδηγήσει

Οι πορθμειακοί μεταφορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται η ηγετική ισπανική εταιρεία Baleària καθώς και μικροί χειριστές, εξακολουθούν να περιμένουν την ΟΚ της Κούβα, πράγμα που σημαίνει ότι η ναυτιλία είναι απίθανο να ξεκινήσει το αργότερο από τα τέλη του 2016 και ίσως αργότερα.

Άλλες εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για την εκτέλεση πορθμείων στην Κούβα περιλαμβάνουν τους εταίρους της Αβάνας, Baja Ferries, Ηνωμένες Καραϊβικές γραμμές, America Cruise Ferries και Airline Brokers Co. Η Baja Ferries, η οποία εξυπηρετεί επί του παρόντος τα λιμάνια του Ειρηνικού στο Μεξικό και την Καλιφόρνια, σχεδιάζει να προσφέρει υπηρεσία Miami-Havana.

Η America Cruise Ferries, η οποία εκμεταλλεύεται πορθμεία μεταξύ Πουέρτο Ρίκο και Δομινικανής Δημοκρατίας, θέλει να προσφέρει μεταφορά επιβατών και οχημάτων μεταξύ του Μαϊάμι και της Αβάνας.

Εκεί που θα αναχωρήσετε θα κάνει μια μεγάλη διαφορά στο χρόνο ταξιδιού σας στην Κούβα: ένα παραδοσιακό πλοίο από το Port Everglades στην Αβάνα θα διαρκούσε περίπου 10 ώρες με έναν τρόπο, σύμφωνα με το Direct Ferries. Ωστόσο, η Βαλεαρία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί ένα ταχύπλοο πλοίο μεταξύ του Key West και της Αβάνας το οποίο θα έκανε τη διέλευση των στενών της Φλόριντα σε μόλις τρεις ώρες. Η Βαλεαρία ήδη εκμεταλλεύεται ταχύπλοα πλοία μεταξύ του Port Everglades και του νησιού Grand Bahama (που τιμολογείται ως Μπαχάμες Express) και πρότεινε την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού με φέρι 35 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αβάνα - και πάλι, εν αναμονή της έγκρισης της κουβανικής κυβέρνησης.

Κόστος, ευκολία Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του ταξιδιού με πλοίο στην Κούβα

Η πραγματοποίηση μιας πτήσης μπορεί να είναι ταχύτερη από ένα πλοίο, αλλά υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα για να ταξιδέψετε στην Κούβα δια θαλάσσης, ιδιαίτερα χαμηλότεροι ναύλοι (τα αεροπορικά εισιτήρια θα μπορούσαν να ξεκινούν από περίπου 300 δολάρια) και κανένα όριο βάρους στις αποσκευές. Και φυσικά, δεν μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε ένα αεροπλάνο (αν και είναι ακόμα άγνωστο τι περιορισμοί θα θέσει η κουβανική κυβέρνηση στους Αμερικανούς που οδηγούν τα ιδιωτικά οχήματά τους στο νησί).

Η υπηρεσία των πορθμείων από τις ΗΠΑ στην Κούβα δεν είναι καινούργια: αρκετά δρομολόγια πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια μεταξύ της Νότιας Φλόριντα και της Αβάνας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με το Μαϊάμι να είναι ένα δημοφιλές μέρος για να έρχονται και να ψωνίζουν οι κουβανέζικες οικογένειες. Η έγκριση νέων δρομολογίων πορθμείων μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα βήμα πίσω από άλλες μεταφορικές συνδέσεις: για παράδειγμα, το κρουαζιερόπλοιο Adonia, τμήμα του στόλου Fathom Travel της Carnival Cruise Lines, αγκυροβόλησε στην Αβάνα τον Μάιο του 2016 σε εκδρομή από το Μαϊάμι - η πρώτη τέτοια προσγείωση σε σχεδόν 40 χρόνια. Το Καρναβάλι και η γαλλική γραμμή κρουαζιέρας Ponant είναι οι πρώτοι που έχουν λάβει άδεια να ταξιδέψουν από τις ΗΠΑ στην Κούβα.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προχωρούν γρήγορα με τα σχέδια να δρομολογήσουν δρομολόγια μεταξύ πολλών προορισμών στις ΗΠΑ και την Κούβα , ενώ οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να αρχίσουν στα τέλη του 2016.

Μέχρι σήμερα, 10 αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν εγκριθεί για να πετούν από 13 πόλεις των ΗΠΑ σε 10 προορισμούς της Κούβας, συμπεριλαμβανομένων των Αβάνα, Camagüey, Cayo Coco, Cayo Largo, Cienfuegos, Holguín, Manzanillo, Matanzas, Σάντα Κλάρα και Σαντιάγκο ντε Κούβα. Ανεξάρτητα από το πώς ταξιδεύουν οι Αμερικανοί στην Κούβα, εξακολουθούν να υπόκεινται σε ορισμένους μοναδικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς , συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι όλα τα δρομολόγια ταξιδιού θα επικεντρωθούν στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κουβανών και Αμερικανών πολιτών.