Κρατήρας Ηφαιστείου Χαλεάκα στο νησί Μάουι

Εκδρομή στην Κρουαζιέρα της Χαβάης

Τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια που φωνάζουν στα λιμάνια της Χαβάης σταματούν στο νησί Maui στο Kahului ή στη Lahaina. Όπως κάθε άλλο νησί της Χαβάης, έχει τη δική του μαγεία. Εάν ο χρόνος σας στο Maui είναι περιορισμένος, μία από τις καλύτερες εξορμήσεις στην ξηρά είναι να ταξιδέψετε στην κορυφή της Χαλεάκαλα . Είναι το γιγαντιαίο ηφαίστειο που κορυφώνεται σε πάνω από 10.000 πόδια και αργαλειούς πάνω από Maui.

Η Χαλεάκαλα είναι το μεγαλύτερο αδρανές ηφαίστειο του κόσμου, που έκλεισε τελευταία στη δεκαετία του 1790.

Αυτό το εθνικό πάρκο είναι 33 μίλια πλάτος και 24 μίλια μακριά, και ο κύριος κρατήρας είναι μήκους 7,5 μιλίων και 2,5 μίλια πλάτος. Είναι αρκετά μεγάλο για να κρατήσει μια πόλη! Θα χρειαστεί να επιτρέψετε τουλάχιστον μισή ημέρα για να πραγματοποιήσετε το ταξίδι. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για μια εκδρομή στην ξηρά ή να πάρετε ένα αυτοκίνητο ενοικίασης για να φτάσετε στην κορυφή. Εάν αποφασίσετε να οδηγήσετε, να είστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ δρόμο προς τα πάνω (και πίσω προς τα κάτω).

Είναι καλύτερο να πάρετε μια πρόωρη εκκίνηση, επειδή η ανατολή του ήλιου είναι συχνά θεαματική και σύννεφα συνήθως κυλήσει καθώς η ημέρα παρατείνεται. Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα σακάκι - παίρνει κρύο σχεδόν 2 μίλια επάνω! Θα πρέπει να σηκωθείτε πολύ νωρίς (2:30 π.μ.) για να κάνετε την ανατολή, αλλά αξίζει τον κόπο. Εάν έχετε έρθει από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό είναι ισοδύναμο με 7:30 ή 8:30 π.μ., ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Αυτό ακούγεται πολύ καλύτερα, έτσι δεν είναι;

Η κίνηση προς την κορυφή του ηφαιστείου Haleakala είναι ειδική από μόνη της.

Τα 37 μιλίων οχημάτων φτάνουν από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι την κορυφή, περνώντας μέσα από όλα τα είδη του κλίματος και της χλωρίδας μέχρι να φτάσετε στις κορυφαίες συνθήκες που μοιάζουν με τη δεξαμενή. Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος στον κόσμο που υψώνεται πάνω από 10.000 πόδια σε τόσο μικρή απόσταση. Η οδήγηση στο χείλος του κρατήρα είναι σαν να περάσετε από το όνειρο ενός βοτανολόγου.

Καθώς αρχίζετε προς τα πάνω, θα περάσετε δάση από λουλούδια, κάκτους και ευκαλύπτου. Η Protea, μια σημαντική εμπορική καλλιέργεια για τη Χαβάη, αναπτύσσεται καλά στο ορεινό έδαφος και θα δείτε πρωτεΐνες στο δρόμο. Ακολουθούν τα βοσκοτόπια των αγροκτημάτων του Maui γεμάτα με άλογα και βοοειδή. Τέλος, θα φτάσετε στην είσοδο του εθνικού πάρκου Haleakala σε ύψος 6.700 ποδιών. Από εκεί, θα θελήσετε να σταματήσετε στην έδρα του πάρκου για χάρτες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες πριν προχωρήσετε στο Κέντρο Επισκεπτών Παρατηρητηρίου των Χαλεάκαλα στην άκρη του κρατήρα.

Η θέα από το χείλος του κρατήρα είναι άλλη κοσμική, και τα καφέ, κόκκινα, γκρι και άλλα χρώματα είναι υπέροχα. Καθώς η μέρα εξελίσσεται, το χρώμα των σκουριασμένων κώνων μεταβάλλεται συνεχώς καθώς ο ήλιος κινείται πέρα ​​από αυτό. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η ανατολή του ηλίου πάνω από τη Χαλεάκα είναι μια μοναδική, ψυχική εμπειρία. Εάν η μέρα παραμένει ασυμβίβαστη, ο κρατήρας του απογεύματος παίρνει ένα σιωπηλό χρώμα καθώς αρχίζει ο ήλιος. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τραβήξετε τον εαυτό σας εκεί επάνω στην αυγή ή αν τα σύννεφα κυλήσουν μέσα, το ηφαίστειο αξίζει καλά την προσπάθεια, δεν έχει σημασία τι ώρα της ημέρας. Η σκηνή είναι σίγουρα φεγγάρι στην εμφάνιση. Σε μια καθαρή μέρα, μπορείτε σχεδόν να δείτε για πάντα, καθώς κοιτάζετε πέρα ​​από τον απέραντο Ειρηνικό εξαπλωθεί κάτω από την μεγαλειότητα του ηφαιστείου.

Την ημέρα που ήμασταν εκεί, θα μπορούσατε εύκολα να δείτε το μαγευτικό ηφαίστειο Mauna Kea στο μεγάλο νησί της Χαβάης, πάνω από 100 μίλια στα νοτιοανατολικά.

Όταν αφήνετε την άκρη του κρατήρα και ξεκινήσετε πίσω το ηφαίστειο, φροντίστε να σταματήσετε την καλαμάτα. Εκεί θα έχετε μια υπέροχη θέα του κρατήρα από τη μία πλευρά και του δυτικού Maui από την άλλη. Μπορεί επίσης να δείτε το υπέροχο εργοστάσιο αργυρόχρους. Αυτή η βοτανική σπανιότητα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε βράχους λάβα σε μεγάλα υψόμετρα. Ως εκ τούτου, το εύρος της περιορίζεται στην Χαλεάκαλα και τις υψηλές ηφαιστειακές περιοχές στο μεγάλο νησί της Χαβάης. Αυτοί οι χαμηλοί, ξυλόγλυπτοι ξάδελφοι του ηλίανθου αναπτύσσονται συχνά για 20 χρόνια πριν καταλάβουν ψηλά στελέχη όταν είναι έτοιμα να ανθίσουν. Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να βρίσκεστε στη Χαλεάκαλα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, μπορείτε να δείτε τον πύργο με ροζ και λουλούδια λεβάντας που κρέμονται επισταμένως πάνω στα φύλλα που μοιάζουν με σπαθιά.

Μετά από αυτό το εντυπωσιακό ανθοφορία, τα φυτά πεθαίνουν και στη συνέχεια διασκορπίζουν τους σπόρους τους στα ηφαιστειακά τεύτλα.

Μια άλλη σπανιότητα που μπορείτε να δείτε στο πάρκο είναι ένα πουλί NeNe. Αυτό είναι το κρατικό πουλί της Χαβάης και είναι ένας ξάδερφος της καναδικής χήνας. Τα NeNes αποτελούν προστατευόμενο είδος και προστατεύονται.

Υπάρχουν πολλές επιλογές κρουαζιέρας για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τη Χαβάη. Η νορβηγική κρουαζιερόπλοια (NCL) διαθέτει πλοία που ταξιδεύουν με κατεύθυνση από τη Χονολουλού για επτά ημερήσιες εκδρομές όλο το χρόνο. Το NCL είναι η μόνη γραμμή κρουαζιέρας που ταξιδεύει στη Χαβάη χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε ένα ξένο λιμάνι. Αρκετές άλλες γραμμές κρουαζιέρας περιλαμβάνουν τη Χαβάη σε ταξίδια από την Καλιφόρνια / Μεξικό στην Αλάσκα ή αντίστροφα. Αυτές οι κρουαζιέρες την άνοιξη ή το φθινόπωρο παρουσιάζονται στο Celebrity, Princess, Holland America, Carnival και Royal Caribbean.

Εικόνες από την Ημέρα στο Εθνικό Πάρκο Haleakala στο νησί Maui της Χαβάης